„Nyelvsíp (orgona)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
újraírva
Nincs szerkesztési összefoglaló
(újraírva)
Az [[Orgona (hangszer)|orgona]] '''nyelvsípjai''' az orgona regisztereinek egy csoportját alkotják. A nyelvsípokban a levegő áramlása által rezgésbe hozott, keretbe illesztett fémlemez kelti azt a lokális nyomásingadozást, amely a zenei hangot eredményezi. A fémnyelv a legtöbb esetben rácsapó nyelvként működik, de a 19. században építettek átcsapó nyelves sípokat is. A nyelvsípos hangkeltő szerkezethez változatos formájú rezonátor csatlakozik.
{{gondok|nincs forrás=2014 augusztusából|nincs bevezető=igen}}
 
'''A nyelvsípok''' esetében a variálási lehetőségek kevésbe magasak az [[Ajaksípok (orgona)|ajaksípokhoz]] képest; amely a nyelvsípok viszonylag magas felhangtartományából eredeztethető. A nyelvsípok tölcsérének és nyelvének eltérő jellegzetességei miatt azonban más és más hangszínt kapunk. Amennyiben a nyelvregiszter sípjainak tölcsérei felfelé bővülnek – tehát ténylegesen tölcsérformájuk van – akkor a regiszter hangja felhangdúsabb lesz. Amennyiben viszont a tölcsér alakja hengeres, akkor a regiszter sípjai a páratlan számú felhangokat intenzívebben kiadják. A lágy anyagból készült keskeny nyelv viszonylag kevés felhangot eredményez, így a regiszter alaphangja jobban érvényesül. Amennyiben viszont a nyelv keményebb anyagból készül és széles, a regiszter hangja gazdagabb lesz felhangokban.
Az orgona nyelvsípjainak hangmagasságát elsősorban a rezgő fémnyelv szélessége, hosszúsága, vastagsága, valamint [[Rugalmasság (fizika)|rugalmassága]] határozza meg, kisebb mértékben a rezonátor méretei, formája. A behangolás a nyelv hosszúságának változtatásával történik egy mozgatható fémkampó segítségével.
A nyelvregiszterek csak alapfekvésben – 8’ hosszúságban -, és az alapfekvéshez viszonyított oktávfekvésekben készülnek. E fekvések a nyelvregiszter fajtájától függően 32’ és 2’ fekvés között vannak.
 
Nyelvsípok 16', 8' és 4', a [[Pedálmű|pedálban]] ezenkívül még 32' és 2' fekvésben használatosak.
 
==Források==
{{BRZene|2}}
 
{{csonk-hangszer}}

Navigációs menü