„Rotorua” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 148 bájt hozzáadva ,  5 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
Rotorua a [[Rororuai-tó|hasonló nevű tó]] partján, az Északi-sziget közepén helyezkedik el, 60 kilométerre délre [[Tauranga|Taurangától]], 80 kilométerre északra a [[Taupói-tó]]tól, 105 kilométerre keletre [[Hamilton (Új-Zéland)|Hamiltontól]], és 230 kilométerre délkeletre [[Auckland (település)|Auckland]] városától.
 
A város a nemzetközi és hazai turizmus fontos központja; a kerület legfontosabb gazdasági ágazata az idegenforgalom, amelynek fő helyi vonzereje a [[geotermikus energia|geotermikus aktivitás]], a [[gejzír]]ek, hőforrások és más utóvulkáni jelenségek. A [[Rotoruai-tó]] maga is a {{szám|240000}} évvel ezelőtt itt felrobbant vulkán [[kaldera|kalderájában]] fekszik. A környéken több más vulkán is működött, az utolsó itteni kitörésre 25000 évvel ezelőtt került sor.
 
Rotorua környékén a városnak is nevet adó tó mellett tíz másik nagyobb tó is található, együttesamiket együttesen rotoruai tavaknak is szokták nevezni. Összes felületük csaknem 250 km².
 
==Történelme==
A környéken a maori bevándorlás után a Te Arawa törzs („''iwi''”) telepedett meg. Az első itt megtelepedő európai valószínűleg Phillip Tapsell volt, aki 1828-tól kezdve folytatott itt kereskedelmi tevékenységet. Benősült a Te Arawa törzsbe és nagy tekintélyt vívott ki magának.<ref name=NZETapsell>[http://www.teara.govt.nz/1966/T/TapsellPhilipOrFelkalsoSpeltFalkHans/TapsellPhilipOrFelkalsoSpeltFalkHans/en New Zealand Encyclopaedia 1966: Tapsell Biography]</ref> 1831-től Henry Williams és Thomas Chapman misszionáriusok tevékenykedtek itt.<ref name=WisesRotorua/><ref name=NZDBChapman>[http://www.dnzb.govt.nz/dnzb/default.asp?Find_Quick.asp?PersonEssay=1C13 New Zealand Dictionary of Biography: Thomas Chapman]</ref><ref name=WisesRotorua/><ref name=NZDBChapman/>
 
A tó partján az 1860-as években, az új-zélandi maorik belső polgárháborúja idején jelentős összecsapások zajlottak. 1883-ban a gyarmati hatóságok „különleges városi kerületet” hoztak itt létre a turizmus fejlesztése érdekében.
 
Rotorua környékén a városnak is nevet adó tó mellett tíz másik nagyobb tó is található, együttes felületük csaknem 250 km².
 
==Éghajlat==

Navigációs menü