„Csillagpopulációk” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a
Az [[Androméda-köd]] vizsgálata közben egy német-amerikai [[csillagász]], [[Walter Baade]] ([[1893]]-[[1960]]) úgy találta, hogy a [[galaxis]] magjának és a spirálkarjának csillagai között alapvető fizikai különbség van. Míg a spirálkarokban elsősorban korai színképtípusú, nagyon fényes csillagok vannak, amelyek főként fiatal [[nyílthalmaz]]okba csoportosulnak, a mag környékén különböző [[Csillagászati színképosztályozás|színképosztályú]] óriáscsillagok találhatóak. E megfigyelések alapján Baade [[1944]]-ben a csillagokat sematikusan két csoportba osztotta, amelyeket „csillagnemzetségeknek” vagy csillagpopulációknak nevezett.
 
A Baade-féle populációhoz tartoznak például a fiatal O és B színképosztályú óriáscsillagok[[óriáscsillag]]ok, valamint a fiatal nyílthalmazok tagjai. Összetételükre jelemző, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak nehéz elemeket. A [[Tejútrendszer]] esetében ebbe a csoportba tartozik a [[Nap (égitest)|Nap]] is.
 
A II. populációhoz sorolta az óriáscsillagokat és a [[szubtörpe|szubtörpéket]], amelyek a galaxis centrálisközponti részeinrészén helyezkednek el. Ezek az objektumok egyébként ezen a tartományokontartományon kívül is megtalálhatóak, például [[gömbhalmaz]]okban, amelyek a csillagrendszer centruma körüli gömbszimmetrikus térrészben helyezkednek el. Összetételükre jellemző, hogy kis mennyiségben tartalmaznak nehéz elemeket.
 
A későbbi megfigyelési eredményeink megkövetelték a Baade-féle rendszer kibővítését a III. populációval, amely elsősorban [[szupermasszív csillag]]okat tartalmaz.
 
Napjainkban már létezik a populációkon belüli felosztás is:
#'''Extrém I. populáció''': (O és B csillagok, [[deltaDelta Cephei|δ Cephei]] változók, [[T Tauri]] csillagok, óriáscsillagok) csillagközi gáz- és porködök környezetében, [[nyílthalmazok]]ban, és a [[spirálgalaxis]]ok spirálkarjaiban helyezkednek el.
#'''Idősebb I. populációs csillagok''': A színképosztályba sorolható csillagok, óriáscsillagok, színképükben erős fémvonalak találhatóak.
#Korongpopuláció: fényes [[vörös óriás]]ok, [[nóva|nóvák]], [[planetáris köd]]ök, a Tejútrendszer magjában lévő csillagok. Színképük halványabb fémvonalakat tartalmaz.
#'''Átmeneti II: populáció''': rövid periódusú Mira csillagok, runaway csillagok – azaz olyan csillagok, amelyeknek a fősíkra merőleges sebességkomponense nagyobb, mint 30 km/s.
#'''Halvány II. populáció''': [[RR Lyrae]] csillagok, szubtörpék, [[gömbhalmaz]]ok csillagai.
Ennek a sorrendnek megfelelően az egyes populációk egyre kevésbé koncentrálódnak a Tejútrendszer síkjábasíkjában. Az egyes populációkhoz tartozó csillagok közepes távolsága a fősíktól 120-ról 2000 parszekre[[parszek]]re nő. Ezen túlmenően a fenti sorrend egyben kor szerinti sorrend is. Az extrém I. populáció csillagainak átlagos életkora 100 millió év, míg a [[halo]] második populációs csillagainak átlag életkora elérheti akár a 12-15 milliárd évet is.
 
{| class="wikitable"

Navigációs menü