„Pjotr Alekszejevics Kropotkin” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Vessző utáni szóközhiány, egyéb apróság javítása AWB
a (Vessző utáni szóközhiány, egyéb apróság javítása AWB)
 
== Élete ==
A [[cár]]izmus ellen lázadó radikális értelmiségiként hamar bebörtönözték, de sikerült [[nyugat (égtáj)|nyugatra]] szöknie, s rövidesen az [[anarchizmus|anarchista]] mozgalom vezetője lett. Kropotkin volt az [[anarchokommunizmus]] megalapítója. Nézetei szerint az államhatalom a kényszer és erőszak megtestesítője, pedig a kölcsönös segítségnyújtáson alapuló társulások nemcsak lehetségesek, de [[evolúció]]s szempontból magasabb rendűek is. Olyan decentralizált társadalom volt az eszmeképe, amelyben önálló [[kommuna|kommunák]] egyesítik a városi civilizáció és [[tudomány]]os alapú [[mezőgazdaság]] előnyeit.
 
A termelőeszközök közös tulajdonán nyugvó [[Szolidaritás (szociológia)|szolidáris]] közösségek híve volt, és nézeteit igyekezett az evolúció elméletével is tudományosan alátámasztani. Az általa ideálisnak tartott társadalom előképét a középkori városállamokban vélte felfedezni, amelyek hosszú időn át komoly önállóságra tudtak szert tenni. Az anarchista értelmiségiek feladata szerinte a forradalmi eszmék terjesztése a fennálló uralmi rend ellen, de nem gondolkodott önálló [[politika]]i szervezetben. A [[1917-es októberi orosz forradalom|Nagy Októberi Szocialista Forradalom]] ([[1917]]) után visszatért [[Oroszország]]ba, de csalódva a [[Leninizmus|bolsevik]] rendszerben, visszavonult a politikától.
 
== Lásd még ==
* [http://mek.oszk.hu/12600/12644/index.phtml Forradalmi kormányok] (MEK)
* [http://mtdaportal.extra.hu/books_kulf/kropotkin_pjotr_kolcsonos_segitseg.pdf A kölcsönös segítség mint természettörvény]
* [http://mek.oszk.hu/02000/02003/html/index.htm A lázadás Szelleme] (MEK)
 
{{nemzetközi katalógusok}}
 
{{DEFAULTSORT:Kropotkin Pjotralekszandrovic~s}}
[[Kategória:Anarchisták]]
317 681

szerkesztés

Navigációs menü