„Phlabianosz konstantinápolyi pátriárka” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
12akd (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „'''Phlabiánosz''', magyarosan '''Flavianusz''' (? – 449. augusztus 11.) konstantinápolyi pátriárka 446-tól 449-ig. Phlabiánoszt 446-ban vá…”
 
12akd (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''Phlabiánosz''', magyarosan '''Flavianusz''' (? – [[449]]. [[augusztus 11.]]) konstantinápolyi pátriárka [[446]]-tól [[449]]-ig.
'''Phlabiánosz''', magyarosan '''Flavianusz''' (? – [[449]]. [[augusztus 11.]]) konstantinápolyi pátriárka [[446]]-tól [[449]]-ig.


Phlabiánoszt [[446]]-ban válaszották meg Konstantinápoly pátriárkájává. [[448]]-ban [[zsinaton]] mondott átkot a Krisztus egy (csupán isteni) természetét tanító Eutükhész szerzetesre és követőire. Mind Phlabiánosz, mind Eutükhész levélben értesítette [[I. Leó pápa|I. Leó pápá]]t a történtekről. Leó Phlabiánosznak írt levelében ugyancsak elítélte Eutükhész tanait. Ezzel szemben, Eutükhész mellett lépett fel [[I. Doszkorosz kopt pápa]], aki a [[449]]-es konstantinápolyi zsinaton – ahol a pátriárkának és híveinek szavazati jogot nem is engedtek – megfosztotta Phlabiánoszt a hivatalából. Az elítélt Phlabiánoszt a felbőszített nép meglincslelte, és a keletkezett sebekbe a 3. napon Phlabiánosz belehalt.
Phlabiánoszt [[446]]-ban válaszották meg Konstantinápoly pátriárkájává. [[448]]-ban [[zsinaton]] mondott átkot a Krisztus egy (csupán isteni) természetét tanító Eutükhész szerzetesre és követőire. Mind Phlabiánosz, mind Eutükhész levélben értesítette [[I. Leó pápa|I. Leó pápá]]t a történtekről. Leó Phlabiánosznak írt levelében ugyancsak elítélte Eutükhész tanait. Ezzel szemben, Eutükhész mellett lépett fel [[I. Doszkorosz kopt pápa]], aki a [[449]]-es konstantinápolyi zsinaton – ahol a pátriárkának és híveinek szavazati jogot nem is engedtek – megfosztotta Phlabiánoszt a hivatalából. Az elítélt Phlabiánoszt a felbőszített nép meglincslelte, és a keletkezett sebekbe a 3. napon Phlabiánosz belehalt.<ref name=farkas>Farkas, i. m., 119. o.</ref>


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2015. december 26., 12:30-kori változata

Phlabiánosz, magyarosan Flavianusz (? – 449. augusztus 11.) konstantinápolyi pátriárka 446-tól 449-ig.

Phlabiánoszt 446-ban válaszották meg Konstantinápoly pátriárkájává. 448-ban zsinaton mondott átkot a Krisztus egy (csupán isteni) természetét tanító Eutükhész szerzetesre és követőire. Mind Phlabiánosz, mind Eutükhész levélben értesítette I. Leó pápát a történtekről. Leó Phlabiánosznak írt levelében ugyancsak elítélte Eutükhész tanait. Ezzel szemben, Eutükhész mellett lépett fel I. Doszkorosz kopt pápa, aki a 449-es konstantinápolyi zsinaton – ahol a pátriárkának és híveinek szavazati jogot nem is engedtek – megfosztotta Phlabiánoszt a hivatalából. Az elítélt Phlabiánoszt a felbőszített nép meglincslelte, és a keletkezett sebekbe a 3. napon Phlabiánosz belehalt.[1]

Jegyzetek

  1. Farkas, i. m., 119. o.

Forrás

  • Farkas József: Egyháztörténelem – Hase K. nyomán, I. kötet, Pest, 1865, 360 p