„A hatalom árnyékában” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a a {{commonskat}} sablon áthelyezése AWB
42. sor: 42. sor:
== Cselekmény ==
== Cselekmény ==
{{cselekmény}}
{{cselekmény}}
Stephen Meyers (Ryan Gosling) a fiatal kampánystratéga, és főnöke Paul Zara ([[Philip Seymour Hoffman]]) segíti Mike Morris-nak (George Clooney), [[Pennsylvania]] állam [[Demokrata Párt|demokrata]] kormányzójának a munkáját. [[Ohio]]-ban kampányolnak hogy megnyerjék a demokrata párt elnökjelöltségért folyó versenyét az [[Arkansas]]-i szenátor, Ted Pullman ellen, akinek kampányfőnöke Tom Duffy ([[Paul Giamatti]]). Mindkét tábor az [[Észak-Carolina]] demokrata szenátor, Franklin Thompson ([[Jeffrey Wright]]) támogatását szeretné megszerezni, aki 356 kongresszusi küldött felett rendelkezik. Meyerst beszélgetésre hívja Duffy. A meghívásnak eleget tesz Meyers, amit először eltitkol főnöke elől, majd bevallja. Ida, ([[Marisa Tomei]]) az újságírónő, a titkos találkozásról beszámol a sajtóban. Meyers közben szexuális kapcsolatot létesít egy fiatal gyakornok lánnyal, Molly-val ([[Evan Rachel Wood]]). Paul kirúgja állásából Meyers-t, mert találkozott az ellenfél kampányfőnökével és ez szerinte hűtlenségre és megbízhatatlanságra vall. Meyers rájön hogy Mollynak nem csak ő a szeretője, hanem a szenátor is. Molly teherbe esett és emiatt abortuszra ment, majd öngyilkos lett. Meyers megzsarolja a szenátort, mondván ha napvilágra kerül a gyakornoklánnyal való szexuális kapcsolata, akkor nem fogja megnyerni a demokrata előválasztást, ami szerinte már a székért folyik a [[Republikánus Párt|republikánus]] jelölt népszerűtlensége miatt. Meyers a hallgatásért cserébe, volt főnöke, Duffy menesztését és helyét követeli. A kampányfőnöki állást megkapja Meyers és megszerzi Thompson szenátor és annak küldöttei támogatását, egy miniszteri szék ígérete fejében a leendő kormányban.
Stephen Meyers ([[Ryan Gosling]]) a fiatal idealista kampánystratéga, és főnöke, az idősebb és sokat tapasztalt Paul Zara ([[Philip Seymour Hoffman]]) tanácsadóként segíti Mike Morris-nak ([[George Clooney]]), [[Pennsylvania]] állam [[Demokrata Párt|demokrata]] kormányzójának a munkáját. A fiatalabbik tanácsadó hisz a jó politikában, a társadalom javításában, az idősebbik viszont csak munkának tekinti a politikai háttérszervezést. Éppen [[Ohio]]-ban kampányolnak, hogy megnyerjék a demokrata párti elnökjelöltségért folyó helyi előválasztást. Már csak két jelölt maradt: Morris kormányzó és ellenfele, az [[arkansas]]i szenátor, Ted Pullman, akinek kampányfőnöke Tom Duffy ([[Paul Giamatti]]). Mindkét tábor már kiesett és nem túl szimpatikus [[Észak-Carolina|észak-carolinai]] demokrata szenátor, Franklin Thompson ([[Jeffrey Wright]]) döntő támogatását szeretné megszerezni, aki 356 kongresszusi küldött felett rendelkezik. Közben Meyers szexuális kapcsolatot létesít egy fiatal gyakornoklánnyal, Molly-val ([[Evan Rachel Wood]]).

Meyerst váratlanul beszélgetésre hívja Duffy. A fiatal tanácsadó eleget tesz a meghívásnak, amit először eltitkol főnöke elől, majd később mégis bevallja neki. Meyers rájön, hogy Mollynak nem csak ő a szeretője, hanem a szenátor is. Molly [[terhesség|teherbe esett]] a kormányzótól, és emiatt [[abortusz]]ra ment. Ida, ([[Marisa Tomei]]) az újságírónő is beszámol a sajtóban a titkos találkozásról. Zara bizalomvesztés miatt kirúgja állásából Meyers-t: szerinte az ellenfél kampányfőnökével való titkos találkozó hűtlenségre és megbízhatatlanságra vall. Duffy is elzárkózik attól, hogy munkát adjon neki, és bevallja, hogy eleve a zavarkeltés volt a célja a meghívással. Közben Molly [[öngyilkosság|öngyilkos]] lett, mert azt hitte, hogy Meyers az elbocsátása miatti bosszúból feldobja a történetét a sajtónak.

Meyers viszont inkább megzsarolja a kormányzót, mondván, ha napvilágra kerül a gyakornoklánnyal való szexuális kapcsolata, akkor nem fogja megnyerni a demokrata előválasztást, ami szerinte a [[Republikánus Párt|republikánus]] jelölt népszerűtlensége miatt gyakorlatilag már az elnöki székért folyik. A hallgatásért cserébe volt főnöke, Zara menesztését és annak kampányfőnöki helyét követeli. A kormányzó belemegy az alkuba: Meyers megkapja az állást és megszerzi Thompson szenátor – és delegátusai – támogatását is azzal, hogy a leendő kormányban egy miniszteri széket ígér neki. A film végén Meyers az immár biztosra vehető győzelem tudatában készül egy újabb kampányrendezvényre, de a győzelemnek elvei feladása és a hozzá közelálló lány halála volt az ára.
{{cselekmény vége}}
{{cselekmény vége}}



A lap 2015. december 23., 07:04-kori változata

A hatalom árnyékában
(The Ides of March)
2011-es amerikai film
RendezőGeorge Clooney
ProducerGeorge Clooney
Grant Heslov
Brian Oliver
Stephen Pevner
Executive:
Leonardo DiCaprio
AlapműFarragut North
Műfaj
ForgatókönyvíróGeorge Clooney
Grant Heslov
Beau Willimon
FőszerepbenRyan Gosling
George Clooney
Philip Seymour Hoffman
Paul Giamatti
Evan Rachel Wood
Marisa Tomei
Jeffrey Wright
ZeneAlexandre Desplat
OperatőrPhedon Papamichael
VágóStephen Mirrione
JelmeztervezőLouise Frogley
Gyártás
Gyártó
  • Smokehouse Pictures
  • Appian Way Productions
  • Exclusive Media
  • Cross Creek Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő101 perc
Költségvetés$12 500 000
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Columbia Pictures
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 2011. október 7.
Magyarország 2012. január 26.
Korhatár16
Bevételamerikai $ 40 962 534
$ 75 993 061
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A hatalom árnyékában témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A hatalom árnyékában (eredetileg angolul The Ides of March) egy 2011-ben készült, amerikai politikai krimi, George Clooney rendezésében (szerepel is a filmben) és Ryan Gosling főszereplésével. A 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nyitó filmje volt.

Cselekmény

Alább a cselekmény részletei következnek!

Stephen Meyers (Ryan Gosling) a fiatal idealista kampánystratéga, és főnöke, az idősebb és sokat tapasztalt Paul Zara (Philip Seymour Hoffman) tanácsadóként segíti Mike Morris-nak (George Clooney), Pennsylvania állam demokrata kormányzójának a munkáját. A fiatalabbik tanácsadó hisz a jó politikában, a társadalom javításában, az idősebbik viszont csak munkának tekinti a politikai háttérszervezést. Éppen Ohio-ban kampányolnak, hogy megnyerjék a demokrata párti elnökjelöltségért folyó helyi előválasztást. Már csak két jelölt maradt: Morris kormányzó és ellenfele, az arkansasi szenátor, Ted Pullman, akinek kampányfőnöke Tom Duffy (Paul Giamatti). Mindkét tábor már kiesett és nem túl szimpatikus észak-carolinai demokrata szenátor, Franklin Thompson (Jeffrey Wright) döntő támogatását szeretné megszerezni, aki 356 kongresszusi küldött felett rendelkezik. Közben Meyers szexuális kapcsolatot létesít egy fiatal gyakornoklánnyal, Molly-val (Evan Rachel Wood).

Meyerst váratlanul beszélgetésre hívja Duffy. A fiatal tanácsadó eleget tesz a meghívásnak, amit először eltitkol főnöke elől, majd később mégis bevallja neki. Meyers rájön, hogy Mollynak nem csak ő a szeretője, hanem a szenátor is. Molly teherbe esett a kormányzótól, és emiatt abortuszra ment. Ida, (Marisa Tomei) az újságírónő is beszámol a sajtóban a titkos találkozásról. Zara bizalomvesztés miatt kirúgja állásából Meyers-t: szerinte az ellenfél kampányfőnökével való titkos találkozó hűtlenségre és megbízhatatlanságra vall. Duffy is elzárkózik attól, hogy munkát adjon neki, és bevallja, hogy eleve a zavarkeltés volt a célja a meghívással. Közben Molly öngyilkos lett, mert azt hitte, hogy Meyers az elbocsátása miatti bosszúból feldobja a történetét a sajtónak.

Meyers viszont inkább megzsarolja a kormányzót, mondván, ha napvilágra kerül a gyakornoklánnyal való szexuális kapcsolata, akkor nem fogja megnyerni a demokrata előválasztást, ami szerinte a republikánus jelölt népszerűtlensége miatt gyakorlatilag már az elnöki székért folyik. A hallgatásért cserébe volt főnöke, Zara menesztését és annak kampányfőnöki helyét követeli. A kormányzó belemegy az alkuba: Meyers megkapja az állást és megszerzi Thompson szenátor – és delegátusai – támogatását is azzal, hogy a leendő kormányban egy miniszteri széket ígér neki. A film végén Meyers az immár biztosra vehető győzelem tudatában készül egy újabb kampányrendezvényre, de a győzelemnek elvei feladása és a hozzá közelálló lány halála volt az ára.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Főbb szereplők

Színész Szerep Magyar hangja
Ryan Gosling Stephen Meyers Zámbori Soma
George Clooney Mike Morris kormányzó Mihályi Győző
Philip Seymour Hoffman Paul Zara Földi Tamás
Evan Rachel Wood Molly Bogdányi Titanilla
Paul Giamatti Tom Duffy Kerekes József
Marisa Tomei Ida Horowicz Nagy-Németh Borbála
Jeffrey Wright Thompson szenátor Sótonyi Gábor

Külső hivatkozások

Commons:Category:The Ides of March (film)
A Wikimédia Commons tartalmaz A hatalom árnyékában témájú médiaállományokat.