„Ska punk” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
egy bájt hozzáadva ,  5 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
a (→‎Külső hivatkozások: Protokollcsere (WP:BÜ), replaced: http://hu.wikipedia.org → https://hu.wikipedia.org AWB)
E mixelt stílus már az 1970-es években is ismert volt, olyan nevekkel fémjelezve, mint a [[The Specials]], [[The Beat]] vagy a [[The Selecter]]. Igazán népszerű azonban csak 1980-as és az 1990-es évekre lett, mind az Egyesült államok, mind Európa területén. A ska harmadik hulláma alatt, rengeteg olyan zenekar formálódott, akik már az új stílus jegyében zenéltek, vagyis ska punkot játszottak. A 90-es években pedig már nem csak amerikai együttesek voltak népszerűek a műfajon belül, hanem európaiak is. Ilyen például a Ska-P, akik már spanyolul énekelnek, rengeteg nem spanyol ajkú rajongójuk van és világszerte koncerteznek hatalmas sikerrel.
 
Számos külföldi zenekar tört be azóta a médiába; nem kis rajongótábort építve maguk köré. Ilyen például az [[Operation Ivy]], vagy a [[Mighty Mighty Bosstones]], akik a [[Spinédzserek]] című filmben is bizonyították tehetségüket. Egyéb ska punk zenakarokzenekarok is szerepeltek mozifilmekben, ilyenek például a [[Lass than Jake]], vagy a [[Reel Big Fish]].
 
A legnagyobb közönségsikert elérő a ma már ska punk bandának nem igen nevezhető [[No Doubt]], akik mindent elértek ebben a szakmában amit lehet. Platina lemezek, világkörüli turnék; sőt, az együttes énekesnője [[Gwen Stefani]], jelenleg szólóban a [[popzene|pop]] szakmában tevékenykedik.
 
== A magyar ska punk ==
Magyarországon a punk zene csúcskorszaka a rendszerváltás előttre tehető. Az 1980-as években a lázadás, a beletörődni nem akarás és az elnyomástól való félelem mozgatta a punk zenét hallgató fiatalokat. A néha botrányos öltözködés, a felnyírt, színes haj és a bakancs, csak eszközök voltak, de semmiképpen sem cél, mint, ahogy ez napjainkban történik. A rendszer elleni lázadás és a szabadság íze fűtötte a zenészeket és a közönségüket; ki akartak törni és nagyon nem tetszett nekik az aktuálpolitikai helyzet. Olyan bandák, mint például a CPg (Come on Punk group), éveket töltöttek börtönben provokatív dalszövegeik miatt, majd el is kellett hagyniuk az országot.
Napjainkban a punk zene már elvesztette aktualitását, és valódi célja sajnos sokszor nincs. Kevés olyan magyar zenekar van a palettán, akik mondandójukkal a változásért küzdenek és nem csak megbotránkoztatni szeretnének.
 

Navigációs menü