„Wikipédia:Albán helynevek írásmódja” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
#Következetesen az albanológiai szakirodalom névhasználatát (hímneműek határozatlan, nőneműek határozott alakban) alkalmazza a német, a lengyel, a szerb, az orosz és a magyar Wikipédia: ''Berat, Durrës, Gjirokastra, Lushnja, Shkodra, Vlora''.
#Következetesen a határozott alakot használja az albán Wikipédia: ''Berati, Durrësi, Gjirokastra, Lushnja, Shkodra, Vlora''.
 
A spanyol Wikipédia következetlen (pl. a nőnemű ''Gjirokastra'' határozott, az ugyancsak nőnemű ''Himarë'' határozatlan alakban szerepel). Hasonlóan zavaros a portugál Wikipédia címszóképzési gyakorlata: alapvetően a határozatlan alakokat részesíti előnyben nyelvtani nemtől függetlenül, néhány határozott alak mégis „becsúszott” (Ballshi, Peqini stb.). Az olasz Wikipédia a városnevek olasz alakját teszi első helyre (''Durazzo, Argirokastro'' stb.), ezt tehát nem tudtam figyelembe venni.
 
Jól látható, hogy ha csak felületes szemlézés szintjén is, a helynevek írásmódjára vonatkozó nemzetközi albanológiai ajánlás a WikipédiákbanWikipédiák isegy részében jól érvényesül. A magyar Wikipédián [[Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)/Archív12#Albán helynevek írásmódja|2007 márciusában]] magamtörtént is ez irányba alakítottam átmeg az albán helynevek írásmódjátilyen Wikipédia-szerteértelmű írásmódjának bevezetése (addig jobbára határozatlan alakjukban szerepeltek a helynevek). Ez a megoldás, ahogy fentebb már említettük, nem okoz zavart a toldalékolásban sem (Vlorában, Shkodrai-tó, Sarandai-öböl, tiranai). Ugyanakkor méltányolandó az is, hogy ennek az eljárásnak az indoklása nem tekinthető sziklaszilárdságú tudományos érvnek (lásd egy szakasszal fentebb: „ejtéskényelem”) nem tekinthető sziklaszilárdságú tudományos érvnek, legyen mégoly elfogadott is a nemzetközi irodalomban; másfelől az olvasók és a szerkesztők nagy részétől nem elvárható, hogy tisztában legyenek az albán nyelvtan sajátosságaival. (Ez utóbbit igazolja, hogy bár 2007. márciusimárciusa akciómatóta heves érdektelenség övezte, azótavitalapokon időnként nekem szegeztékfelmerült a kérdéstkérdés, mégis mi folyik az albán helynevek körül.) Ennek kivédésére, illetve a Wikipédia-használók eligazítására [[:Sablon:Albán helynevek|az alábbi sablon]] létrehozását javaslom, amely minden vonatkozó szócikk elejére téve megadná a szükséges eligazítást.
 
 
 
 
Ennek alternatívájaként születhet olyan döntés is, hogy egységesen a határozott alakot használjuk, nyelvtani nemtől függetlenül. Ebben az esetben az intenzív átmozgatás és szócikkátírás mellett maga a sablon is értelemszerűen átalakítandó.
 
== Jegyzetek ==

Navigációs menü