„Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Új oldal, tartalma: „{{Szervezet infobox | név = Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely | alakulás = 2015 | székhely = Magyarország, Budapest | vezető nev…”)
 
Tudományos kutatások eredményei kiértékelésének, közzétételének, hasznosításának és gyakorlati bevezetésének kezdeményezése, közkinccsé tételének támogatása. Szakmai és tudományos kutatás, doktori képzés és továbbképzés, tudományos információ ellátás, rendezvényszervezés, az eredmények elérhetőségének és további kutathatóságának érdekében tudományos együttműködés szervezése és fenntartása.
 
== KüldetésnyilatkozasKüldetésnyilatkozat ==
Korlátozottan nyilvános szakkönyvtárként a hadtudomány, vezetés- és szervezéstudomány, valamint interdiszciplináris tudományterületek szakirodalmának gyűjtésével, feldolgozásával és közrebocsátásával segíti a Honvédelmi Minisztérium és Vezérkar dolgozóinak munkáját, információ ellátását illetve a honvédségben folyó kutatást. A Hadtudományi Szakirodalmi Integrációs Információs Rendszer (HSZIIR) tagkönyvtáraként hozzájárul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár szerverén épülő hadtudományi adatbázis építéséhez, ezen keresztül a katonai elektronikus tájékoztatáshoz.
 
== Feladatai ==
* a nyelvi és szakmai továbbképzéshez szükséges könyvek, szótárak és egyéb információhordozók biztosítása;
* a gyűjtőkör által meghatározott állomány fejlesztése, gyarapítása és megőrzése;
* a könyvtári anyagok feltárása és a Honvédelmi Minisztérium, illetve Magyar Honvédség vezető és végrehajtó szervei részére történő rendelkezésre bocsátása;
* a szakkönyvtár a gyűjtőkörének megfelelő területen a szakmai tájékoztatási (információs) rendszer része. A NKE HHK könyvtárának vezetésével - a többi honvédségi szakkönyvtárral együttműködve - részt vesz a szakirodalom számítógépes feldolgozásában, a hadtudományi adatbázis építésében.
* a szakmai irányító által meghatározott közművelődési feladatok ellátása;
* a könyvtár rendelkezik Internet hozzáféréssel, melynek segítségével a felhasználók részére tájékoztatást biztosít az Országos Dokumentumellátó Rendszerben szereplő nyilvános könyvtárakban fellelhető dokumentumok elérhetőségéről.
 
== Fő gyűjtőköre ==
A hadtudomány, hadtörténelem, haditechnika, vezetés- és szervezéstudomány, védelem- és biztonságpolitika, valamint az interdiszciplináris tudományterületek szakirodalma. Gyűjtőkörébe tartoznak még általános tudományelméleti kézikönyvek, a társadalom-, természet- és műszaki tudományok legátfogóbb kézikönyvei, illetve szépirodalmi művek.
 
== A könyvtár állományát képzik ==
* szépirodalmi könyvek : 7567 db kötet
=== Folyóiratok ===
* Jelenleg 8 féle folyóirat jár, főleg honvédségi terjesztésű folyóiratokfolyóirat.
=== Tanulmányok ===
* 516 db
A HVK Tudományszervező Osztály, ill. megszűnése után a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály éves tudományos munkaterveiben meghirdetett pályázatokra beérkezett tanulmányok.
28 316 db dokumentum összesen 30.119.508,- Ft értékben, ebből
171

szerkesztés

Navigációs menü