Módosítások

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
egy bájt törölve ,  4 évvel ezelőtt
a
hivatkozás előtti szóköz törlése, egyéb apróság, ld.: WP:BÜ AWB
A '''nimfák''' [[görög mitológia]]i nőalakok – a szépség, a termékenység, a természet alkotó és tápláló erőinek megtestesítői. A nimfák különösen szép helyekhez vagy tájakhoz kötődnek; otthonaik a hegyek, völgyek, hűs barlangok, ligetek, fák, patakok és folyók; dús réteken táncolnak, virágos mezőkön pajzánkodnak, mindig jókedvűek és gyakori célpontjai az életerős szatírok szerelmi vágyainak – az élet mozgalmasságát mutatják be. Istenek, istennők kísérői; ők [[Artemisz]] vadásznői, [[Apollón]] prófétái, [[Dionüszosz]] – a mulatozás és a fák istenének – partnerei (sőt, Dionüszosz szerelme, [[Alphesziboia]] is nimfa), megjelennek a pásztoristenek, [[Pán]] és [[Hermész]] oldalán, de szívesen rajta felejtik szemüket a szép, délceg halandókon is.
 
Az eredeti [[görög nyelv|görög]] νύμφη szó több értelmű. Jelentései: „menyasszony”, „elfátyolozott”, „rózsabimbó” <ref>[[Hészükhiosz (filológus)|Hészükhiosz]] szerint a νύμφη egyik jelentése "rózsabimbó"</ref> és "kiteljesedés"; [[latin nyelv|latin]] megfelelője a ''nubere'' jelentése „férjhez menni”. Ezek alapján elnevezésük a fiatalságot és a házasulandó kort, a férficsókra érett lányt jelöli.
 
Az eredeti görög νύμφη (nü-m-fé) szó több értelmű. Nimfa=tündérlány, mai szóhasználattal. Nő/nü/nu/ni számos nyelven lány/asszony jelentésű.
294 821

szerkesztés

Navigációs menü