„Finnugor nyelvek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
hivatkozás áthelyezése az írásjel mögé, egyéb apróság AWB
a (hivatkozás áthelyezése az írásjel mögé, egyéb apróság AWB)
[[Fájl:Uralic languages hu.svg|bélyegkép|jobbra|300px|A finnugor nyelvek elterjedése Európában és Ázsiában]]
 
A '''finnugor nyelvek''' az [[uráli nyelvcsalád]] nagyobbik csoportja. A finnugor nyelvek közé 15 élő és 2 holt [[természetes nyelv|nyelv]] tartozik. (A [[dialektus]] jellegű nyelveket külön számolva összesen 30 nyelv.) Ezek a nyelvek egymással bizonyos rokon vonásokat mutatnak a szerkezetüket és az alapszókincsüket tekintve. A finnugor nyelveket mintegy 24 millió ember beszéli a [[Kárpát-medence|Kárpát-medencében]], valamint [[Észak-Európa]], [[Kelet-Európa]] és [[Szibéria|Nyugat-Szibéria]] hatalmas kiterjedésű területén. A finnugor nyelvek távolabbi rokoni kapcsolatát állapították meg a Szibériában beszélt [[szamojéd nyelvek]]kel. A két nyelvcsoport együtt alkotja az uráli nyelvcsaládot.
 
A magyar nyelvet a finnugor nyelveken belül az [[ugor nyelvek]] csoportjába sorolják. Ide tartozik még a Szibériában, az [[Urál (hegység)|Urál-hegységtől]] keletre élő [[obi-ugor nyelvek|obi-ugorok]], a [[manysi nyelv|manysik]] (vogulok) és [[hanti nyelv|hantik]] (osztjákok) nyelve.
A '''finnugor népek''' a finnugor nyelveket beszélő [[etnikum|népek]] összefoglaló elnevezése. A legnagyobb lélekszámú finnugor népek a [[magyarok]], a [[finnek]], az [[észtek]] és a [[mordvinok]]. A nyelvrokonság és az egyes népek genetikai rokonsága általában eltér egymástól, a nyelv története és a nép története ritkán azonos.
 
A finnugor nyelvrokonság vizsgálatával, a finnugor nyelvek és az ezeket beszélő népek [[kultúra|kultúrájának]] összehasonlító tanulmányozásával a [[finnugrisztika]] foglalkozik. Művelői, a finnugristák elsősorban magyar, finn és észt nyelvészek, de számos más országban is vannak finnugrista kutatók.
 
== Felosztás ==
== Kritikák ==
 
Számos ma élô magyar és nem-magyar művelődéstörténész és nyelvész kétségbe vonja azt, hogy a magyar nyelv ebbe a nyelvcsaládba tartozik, vagy hogy egyáltalán létezik-e ez a nyelvcsalád. Angela Marcantonio, a Római Egyetem történeti és uráli nyelvészetet oktató tanára a magyar nyelvet ôsnyelvnek tartja.<ref>Angela Marcantonio: The Uralic Language Family: Facts, Myths and Statistics Transactions of the Philological Society 35. Oxford and Boston: Blackwell (2002)</ref>. Marácz László, a Holland egyetem nyelvész tanára szerint a finnugor nyelvcsalád elméletet politikai indíttatású.<ref>http://maraczlaszlo.atw.hu/maracz_finnugor.html, II/7. pont</ref>. Ezen elmélet szerint I. Ferenc József kalapos király a magyarság büszkeségét akarta megtörni, ezért olyan történelmet kellett kötelezôen tanítani, amire ôseink nem lehetnek büszkék. A kommunizmusban ezt az elméletet természetesen az akkori hatalom is örömmel támogatta.
 
== Források ==
 
== További információk ==
 
* [http://finnugor.elte.hu/fgralap Finnugrisztikai alapismeretek] (ELTE)
* [http://finnugor.lap.hu Finnugor linkgyűjtemény]
 
(Zárójelben a 2013. november 20-ai szócikkszám)
 
* [http://fi.wikipedia.org Finn wikipédia] (336 011 szócikk)
* [http://et.wikipedia.org Észt wikipédia] (117 499 szócikk)
297 829

szerkesztés

Navigációs menü