„Soros port” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Bot: automatikus szövegcsere (-TCP/IP +TCP/IP)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''Figyelem:''' ez a szócikk a hétköznapi PC-k és laptopok soros csatlakozójáról szól, nem keverendő az elektronikában és az iparban használatos [[RS232]], [[RS422]], [[RS485]] alapú, az ipari alkalmazásokban igen népszerű soros adatátvitellel.
'''Figyelem:''' ez a szócikk a hétköznapi PC-k és laptopok soros csatlakozójáról szól, nem keverendő az elektronikában és az iparban használatos [[RS232]], [[RS422]], [[RS485]] alapú, az ipari alkalmazásokban igen népszerű soros adatátvitellel.



[[Kép:BD-9.PNG|thumb|right|Soros port csatlakozói]]
[[Kép:BD-9.PNG|thumb|right|Soros port csatlakozói]]
7. sor: 6. sor:


==Null modem==
==Null modem==
A kereskedelmi forgalomban kapható ún. nullmodem kábellel lehetőség van két, soros porttal rendelkező számítógépet összekapcsolni. Az elérhető sebesség itt is csak 115k, ezért manapság vesztett a jelentősségéből. A legtöbb [[1990-es évek]]beli számítógépes, multiplayer móddal ellátott játék támogatta ezt a lehetőséget.
A kereskedelmi forgalomban kapható ún. nullmodem kábellel lehetőség van két, soros porttal rendelkező számítógépet összekapcsolni. Az elérhető sebesség itt is csak 115k, ezért manapság vesztett a jelentőségéből. A legtöbb [[1990-es évek]]beli számítógépes, multiplayer móddal ellátott játék támogatta ezt a lehetőséget.


==Infravörös port==
==Infravörös port==
17. sor: 16. sor:
* [[PCI]] vagy [[PCI-E]] kártyára épített RS232
* [[PCI]] vagy [[PCI-E]] kártyára épített RS232
* [[Expresscard]] (laptop) RS232 ( ami általában USB-RS232 )
* [[Expresscard]] (laptop) RS232 ( ami általában USB-RS232 )
* [[Ethernet]]-es vagy [[Wi-Fi]]-s átalakítóval [[TCP/IP]], [[User Datagram Protocol|UDP]] prokotollra illesztéssel
* [[Ethernet]]-es vagy [[Wi-Fi]]-s átalakítóval [[TCP/IP]], [[User Datagram Protocol|UDP]] protokollra illesztéssel
* [[Bluetooth]]-RS232 átalakítóval
* [[Bluetooth]]-RS232 átalakítóval



A lap 2015. október 2., 20:24-kori változata

Figyelem: ez a szócikk a hétköznapi PC-k és laptopok soros csatlakozójáról szól, nem keverendő az elektronikában és az iparban használatos RS232, RS422, RS485 alapú, az ipari alkalmazásokban igen népszerű soros adatátvitellel.

Soros port csatlakozói
Soros port egy notebookon

A soros port, ismertebb nevén COM-port vagy kommunikációs port egy soros adatátvitelű PC csatlakozó. Mára már elavult, régebben rengeteg különféle eszközt (főképp egereket, nyomtatókat, modemeket, stb.) lehetett rá csatlakoztatni. Általában két darab volt egy számítógépben, nagyok sok modellnél csak az egyik port volt kivezetve, a másik egy alaplapi tüskesor volt, amire a felhasználó saját belátása szerint köthetett COM-port kivezetést, vagy infravörös vevőegységet. A port főképp alacsony sebessége (115 kbit/s maximum) és az USB portok térhódításának köszönhetően veszített népszerűségéből. A csatlakozó az RS-232 kommunikációs szabványt használja.

Null modem

A kereskedelmi forgalomban kapható ún. nullmodem kábellel lehetőség van két, soros porttal rendelkező számítógépet összekapcsolni. Az elérhető sebesség itt is csak 115k, ezért manapság vesztett a jelentőségéből. A legtöbb 1990-es évekbeli számítógépes, multiplayer móddal ellátott játék támogatta ezt a lehetőséget.

Infravörös port

Számos alaplapon található egy alaplapi tüskesor, ami a felhasználó igénye szerint soros portként, vagy infravörös adóvevő egység csatlakoztatására használható. Az infravörös adatátvitelt főképp mobil eszközök (PDA, mobiltelefon, stb.) használják, de megfelelő segédprogrammal akár a közönséges TV távirányítót is használhatunk, mint PC beviteli eszközt, infra porttal. Mivel a sebessége szintén a soros port maximum 155 kbps sebessége, ezért már ez is sokat vesztett a jelentőségéből, mivel a mobil egységek is inkább az USB vagy vezetéknélküli technológiákat használnak kommunikációra (Wifi, Bluetooth).

A soros port, ma

Ma a soros portot leginkább mikrokontrollerek, mikrokontroller alapú berendezések (pl. utastájékoztatók), telefonközpontok, CNC gépek, stb. programozására, vezérlésére használják. A mai asztali és hordozható számítógépekben már ritkábban fordul elő. Ha nincs, vagy több soros portra van szükség, akkor átalakítóként kaphatóak:

Ipari számítógépekben azonban ma is megtalálhatóak a soros interfészek, sőt némelyikben az akár 6-8 db RS232 mellett még RS422 illetve RS485 interfész is megtalálható.

Elérése a számítógépből

Windows:

  • A soros port neve, számmal, pl. COM1, COM2, COM5, stb, USB-RS232 átalakító esetén is
  • Elérése pl. a Windows API CreateFile függvényével történhet

Linux/Unix:

  • /dev/ttyS# pl. /dev/ttyS0, /dev/ttyS1
  • /dev/ttyUSB# pl. /dev/ttyUSB0, /dev/ttyUSB1 - USB-RS232 átalakító esetén.

Lásd még