„Adriaan Paulen” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Bot: sports-reference forrás hozzáadása AWB)
[[1929]]-ben egy állami tulajdonú szénbánya mérnökeként helyezkedett el. A [[második világháború]] alatt, a német megszállás idején a holland ellenállás tagja volt, amikor a bányászok sztrájkba kezdtek, a német megszállók követelése ellenére Paulen nem adta ki a munkát megtagadók névsorát, és a németek halálra ítélték, de hamarosan szabadon engedték őt.
 
Ezután Paulen csatlakozott a [[Szövetséges hatalmak a második világháborúban|szövetségesekhez]]. Találkozott [[brit]] katonákkal, akik a [[Market Garden hadművelet]] során kerültek [[Hollandia|HollandiáHollandiába]]ba, és napi rendszerességgel kezdte vezetni naplóját, amelyet [[1989]]-ben, halála után 4 évvel hozott nyilvánosságra felesége. Annak tanúsága szerint egy amerikai ezredes igazolást adott Paulen részére, amely az amerikai egyenruha illetve motorkerékpár jogszerű használatára jogosította fel, ezzel képletesen rangot kapott az amerikai seregben.
rendszerességgel kezdte vezetni naplóját, amelyet [[1989]]-ben, halála után 4 évvel hozott nyilvánosságra felesége. Annak tanúsága szerint egy amerikai ezredes igazolást adott Paulen részére, amely az amerikai egyenruha illetve motorkerékpár jogszerű használatára jogosította fel, ezzel képletesen rangot kapott az amerikai seregben.
 
==Sportvezetőként==
 
A háború befejezése után sportvezetőként kezdett új életet. Tagja volt azon vezetőknek, akik [[Oslo|Oslóban]]-ban találkoztak a [[Nemzetközi Atlétikai Szövetség]] újraindítása érdekében. 1946-ban a Holland Atlétikai Szövetség elnöke lett, és [[1964]]-ig posztján maradt. A Holland Olimpiai Bizottság főigazgatója volt [[1965]] és [[1970]] között, közben az [[Atlétikaatlétika|atlétikáatlétikával]]val szoros kapcsolatot tartott fent, az 1970-ben alapított [[Európai Atlétikai Szövetség]] első elnöke volt hat éven át. [[1976]]-ban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség harmadik elnöke lett, [[David Burghley]] utódjaként.
 
Rövid elnöksége alatt került sor az első [[IAAF Atlétikai Világ Kupa|IAAF Világkupa]] megrendezésére, illetve kezdeményezése vezetett ahhoz, hogy az első [[atlétikai világbajnokság]] létrejöhessen [[1983]]-ban. Az IAAF elnöki székét [[1981]]-ben az [[Olaszok|olasz]] [[Primo Nebiolo]] vette át.

Navigációs menü