„Algéria” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
=== Éghajlata ===
A Földközi-tenger partvidékén meleg nyarú mediterrán éghajlat jellemző, az Atlasz vidékén, különösen a Sott-fennsíkon szubtrópusi sztyepp éghajlat alakult ki, az ország túlnyomó része pedig sivatagi éghajlatú.
A Földközi-tenger légáramlatai kellemes, mediterrán éghajlatot alakítanak ki a tengerparton: enyhe, fagymentes a tél (a január középhőmérséklete +12 fok°C) és mérsékleten meleg a nyár (az augusztus középhőmérséklete 25 fok°C). Az évi csapadék 400-800 mm, az esős időszak novembertől márciusig tart, a nyár száraz, napsütésben gazdag.
A szubtrópusi sztyepp éghajlat területén a nyár forró, a tél viszont aránylag hideg, az évi hőmérsékleti ingadozás jelentős. A legmelegebb hónap középhőmérséklete a Sott-fennsíkon eléri a 30-35 fokot°C-ot, a leghidegebb hónapé 5-6 fok°C körül alakul. A hőmérséklet abszolút maximumai 45-48 fokig°C-ig emelkednek, télen -10 fok°C körüli fagyok is előfordulhatnak, a hegyekben gyakori a hó. A csapadék évi összege 100-300 mm, évi járását téli és tavaszi maximum és hosszú nyári száraz időszak jellemzi.
Az Atlasz-vidéktől délre a hőség egyre fokozódik, s a nyári napokon gyakorta eléri az 50 °C-ot, a Szahara Algériához tartozó területén találjuk Afrikában a legforróbb nyarat. A legmelegebb hónap középhőmérséklete 34-38 fok°C között váltakozik, az abszolút maximumok elérik a 48-53 fokot°C-ot. A leghűvösebb hónap középhőmérséklete 8-16 fok°C közötti, télen gyenge fagyok is előfordulhatnak, s ritkán havazhat is. A napi hőingás jelentős, minden évszakban eléri a 15-20 fokot°C-ot. A csapadék átlagos évi összege mindenütt kevesebb 50 mm-nél, éven belüli eloszlása rendszertelen, a Szahara északi peremén a téli hónapokban, déli részén nyáron esik kevesebb csapadék (az évi átlag 100–200 mm).. A száraz sivatagi tájakon az égbolt egész évben csaknem felhőtlen, a napsütés zavartalan, az évi 3500-4000 órás napfénytartam a csillagászatilag lehetségesnek 80-90%-a. Gyakori a homokvihar, az ún. harmattán.<ref>Péczely György: A Föld éghajlata. 1984., 402. old.</ref>
 
=== Élővilág, természetvédelem ===
215

szerkesztés

Navigációs menü