„Jel” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
457 bájt hozzáadva ,  7 évvel ezelőtt
a
nincs szerkesztési összefoglaló
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
(apró jav.)
aNincs szerkesztési összefoglaló
A jelekkel foglalkozó tudomány, a meghatározása szerint '''jel''' a valóság egy olyan, érzékszerveinkkel felfogható ([[látás|látható]], [[tapintás|tapintható]], [[hallás|hallható]]) darabja, jelensége; amely az (emberi vagy állati, vagy egyéb) elme vagy értelem számára egy másik valóságdarabra, jelenségre utal ([[Georg Klaus]] megállapítása).
 
Azt a valóságdarabot, tárgyat, ami jelként egy másik tárgyra utal, a jel '''jeltest'''ének, míg azt a valóságdarabot vagy tárgyat, amelyre a jeltest utal, a jel '''jelölet'''ének (denotátumának) vagy ''jelentés''ének nevezik (a jelentés szó manapság azonban inkább egy másik, lentebb leírt értelemben használatos). E kifejezésmód használatakor figyeljünk arra, hogy a „jel” szót itt már az előbbi definícióbelinél tágabb értelemben használt: ott csak a jeltestet jelentette, itt már a jeltest és a jelölet sajátos viszonyát vagy együttesét.
 
A jel legtöbb meghatározása összhangban van a következő nagyon általános megállapítással: A ''jelölő'' (''jeltest'') az a jelenség, dolog, ami valami mást a ''jelöltet'' (a jel tárgyát) valamilyen szabály szerint helyettesíti, reprezentálja. A jelölő, a jelölt és az összekapcsoló szabály együtt alkotják a jelet. Ebben a felfogásban a jel egy reláció, amelynek konkrét tartalma rendkívül sokféle lehet.<sup>[1]</sup>
 
A jelet mint mesterségesen teremtett vagy manipulált valóságdarabot, a jeltest által megjelölt jelölet (és/vagy jelentés), információ képzésére, tárolására, átalakítására és továbbítására használják ([[L. O. Reznyikov]]).
33

szerkesztés

Navigációs menü