„Vlagyiszlav Alekszandrovics Tretyjak” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
CsurlaBot (vitalap | szerkesztései)
102. sor: 102. sor:
[[Kategória:Nemzetközi Jégkorong Szövetség Hírességek Csarnokának tagjai]]
[[Kategória:Nemzetközi Jégkorong Szövetség Hírességek Csarnokának tagjai]]
[[Kategória:1952-ben született személyek]]
[[Kategória:1952-ben született személyek]]
[[Kategória:Élő személyek]]

A lap 2015. szeptember 10., 21:36-kori változata

Vlagyiszlav Tretyjak
Teljes névVlagyiszlav Alekszandrovics Tretyjak
Születési dátum1952április 25. (71 éves)
Születési helyOrugyevo,  Szovjetunió
NemzetiségOrosz
Magasság183 cm
Testsúly91 kg
Csapatadatok
Posztkapus
Mezszám20
Jelenlegi csapatavisszavonult
Korábbi csapataCSZKA Moszkva
NHL-draft138., 1983, Montréal Canadiens
Válogatottság
Válogatott csapatÉvek
Szovjetunió1969–1984
Díjak, elismerések
Olimpiai bajnok: 3

Világbajnok: 10
VB legjobb kapusa: 3
VB All-star: 3
Szovjet MVP: 5

Szovjet All-star: 15
A Wikimédia Commons tartalmaz Vlagyiszlav Tretyjak témájú médiaállományokat.
Szerzett érmek
 Szovjetunió színeiben
Jégkorong
Olimpiai játékok
arany
1972, Szapporo
Csapat
arany
1976, Innsburck
Csapat
ezüst
1980, Lake Placid
Csapat
arany
1984, Szarajevó
Csapat

Vlagyiszlav Alekszandrovics Tretyjak (oroszul: Владислав Александрович Третьяк; Orugyevo, Moszkvai terület, Szovjetunió, 1952. április 25. –) szovjet-orosz jégkorongozó, kapus, edző, sportvezető. Háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok. A jégkorong történetének egyik legjobb kapusa. A Nemzetközi Jégkorongszövetség 100 éves évfordulóján megtartott szavazáson beválasztották a 100 év legjobb hat játékosa közé. A Jégkorong Hírességek Csarnokának tagja, az Orosz Jégkorongszövetség elnöke.

A kezdeti évek

Tretyjak édesanyja középiskolai testneveléstanár, apja orosz irodalomtanár volt. A gyermek Tretyjak kezdetben testvéreihez hasonlóan úszott, de kiemelkedett több sportban is. Később, mint sok vele hasonló korú szovjet gyermek, ő is jégkorongozni kezdett. Tizenegy évesen került a CSZKA Moszkva jégkorongcsapatához. Első edzője Vitalij Erfilov volt.

Pályafutása

Annak ellenére, hogy Tretyjak 11 éves kora előtt nem szerepelt jégkorongmérkőzésen, már 1971-ben ismert játékos volt a Szovjetunióban, amikor a szovjet bajnokság első all-star csapatába került. A következő évben már a téli olimpián szerepelhetett hazája válogatottjában, ahol aranyérmet szerzett.

Tretyjak a nemzetközi jégkorongéletben ismertté az 1972 szeptemberében rendezett Summit Series, kanadai profik-szovjet mérkőzéssorozaton nyújtott kiváló teljesítményével vált. Tretyjakot remek teljesítménye után több NHL-es csapat is szerette volna megszerezni, végül a Montréal Canadiens 1983-ban draftolta, de a szovjet vezetés megakadályozta a kapus tengerentúlra való igazolását.

Tretyjak a szovjet együttes egyik sztárjaként segítette csapatát aranyéremhez 1976-ban és 1984-ben a téli olimpián, és az 1981-es Kanada Kupán, további tíz világbajnoki és kilenc Európa-bajnoki cím birtokosa.

Az 1980. évi téli olimpiai játékok jégkorongtornáján – melyet az amerikaiak csak csoda a jégennek (miracle on ice) neveznek, Tretyjak egy biztosnak hitt aranytól esett el. A kapust Viktor Tyihonov edző lecserélte az USA elleni mérkőzésen, amely a játékosok elmondása szerint a mérkőzés fordulópontjának bizonyult. A szovjetek 4–3-as vereségükkel csak második helyen végeztek.

Bár csak 32 éves volt, és bizonyára még több éven át képes lett volna a világszínvonalú játékra, de 1984-ben Tretyjak visszavonult az aktív jégkorongtól.

Visszavonulása után

Tretyjak felesége, Tatyjana, orosz irodalomtanár. Gyermekeik közül Dmitrij fogorvos, Irina pedig ügyvéd. Unokája Makszim, akiről Tretyjak reméli, hogy egyszer majd a nyomdokaiba léphet jégkorongozóként.

1990-ben Mike Keenan a Chicago Blackhawks edzője felkérte, hogy kapusedzőként segítse munkáját. Az évek során Tretyjak olyan kapusokat edzett, mint Ed Belfour, Dominik Hašek, Jocelyn Thibault és Martin Brodeur. Jelenleg Tretyjak kapustanácsadó a Chicagónál.

Tretyjakot a szovjet érában kitüntették a Lenin-renddel és a Munka vörös zászlaja érdemrenddel. 1989-ben első szovjet játékosként beválasztották a Jégkorong Hírességek Csarnokába. 2000-ben a XX. század legjobb orosz játékosának választották. 2003-ban az Egységes Oroszország Párt jelöltjeként az Állami Dumaban a Szaratovi terület képviselője lett. Elnöke lett a Duma Sport és Ifjúsági Bizottságának, mindeközben folytatta a jégkorong szakoktatását Észak-Amerikában és Oroszországban.

2006. április 25-én az Orosz Jégkorongszövetség elnökének választották 93 szavazattal és három tartózkodással.

Tretyjak és Irina Rodnyina az olimpiai lánggal a 2014. évi téli olimpiai játékok megnyitóján

2014. február 7-én Irina Rodnyinával együtt gyújtotta meg az olimpiai lángot a 2014. évi téli olimpiai játékok megnyitóünnepségén.[1]

Elismerései

  • 1971 és 1984 között 14 alkalommal beszavazták a szovjet bajnokság legjobb csapatába.
  • 13 szovjet bajnoki cím birtokosa a CSZKA Moszkva csapatával.
  • 5 alkalommal a bajnokság legjobb játékosának választották.
  • 1978-ban Lenin-renddel tüntették ki.
  • Az első olyan játékos, aki annak ellenére, hogy nem szerepelt Észak-Amerikában, mégis beválasztották a Jégkorong Hírességek Csarnokába

Jegyzetek

  1. Pompás megnyitóval kezdődött az olimpia. origo.hu, 2014. február 7. (Hozzáférés: 2014. február 8.)

Források

Commons:Category:Vladislav Aleksandrovich Tretiak
A Wikimédia Commons tartalmaz Vlagyiszlav Alekszandrovics Tretyjak témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek