„Buranovszkije babuski” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
(embed {{Nemzetközi katalógusok}} with Wikidata information)
 
== Környezet ==
[[Buranovo]] (udmurtul ''Brangurt'') [[Európa]] keleti szélén, [[Izsevszk]]től 30  km-re délre, [[Szarapul]]tól 34  km-re északnyugatra, [[Malaja Purga|Malaja Purgától]], a járási székhelytől 30  km-re keletre fekszik. (Malaja Purga 7-8000 lakosú község, és nincs [[vasútállomás]]a sem. Az együttes tagjai [[Agriz]]ban, a szomszédos [[Tatár Köztársaság|Tatárföld]] 19 ezer lakosú városában szálltak le a vonatról, amikor az országos döntőről hazajöttek.) Így a 2012. évi Eurovíziós Dalverseny előadói közül a Buranovszkije Babuski volt az egyetlen, amelynek lakhelye nem nyugatra fekszik [[Baku]]tól, hanem 3°-kal még keletebbre. [[Baku]]nál jóval északabbra; annyira, mint például [[Riga]]. Ám az éghajlata Rigáétól eltérően [[kontinentális éghajlat|kontinentális]], így a januári középhőmérséklet –15 °C.
 
Buranovónak 658 lakosa van (2011). A tévé mindennapos dolog a faluban. [[Internet]] csak nagyon kevés helyen van, például az iskolában; Zoja Dorodova unokái például szoktak internetezni. Az együttes tagjai közül csak Tuktarjova használ [[számítógép]]et, munkájából fakadóan is. Térerő nincs a faluban, csak a környező dombokon, így a [[mobiltelefon]] sem elterjedt. Vízvezeték nincs mindenkinél. Akinek az udvarában még kút sincs, az utcai csapról vagy a forrásról hordja a vizet vödörrel. Jellemzően fával tüzelnek; nem is nagyon akarnak áttérni a gázra, mert – úgy mondják – az ételnek is más íze van úgy.
== Történet ==
=== Kezdetek ===
Az együttes tagjai még nem döntötték el, hogy mikor alakultak meg. Az egyik változat szerint 1968-ban. Akkor még fiatalok is énekeltek benne. Az alapító tagok közül már csak Galina Konyeva tagja az együttesnek.
 
A másik változat szerint 2000-ben. Akkor költözött a faluba Olga Tuktarjova, aki sokat munkálkodott a népi hagyományok és az udmurt kultúra felelevenítésén. Akkor lett az együttes neve Buranovszkije babuski, és ő lett az együttes művészeti vezetője. Azóta az együttes összetétele nem változott. Kb. 2000-ig főleg orosz dalokat énekeltek, ekkor kezdtek áttérni az udmurtokra, és ekkor vették elő a népviseletet is a ládákból.
Neki van a legmélyebb hangja az együttesben.
 
19 éves korában ment férjhez. A férje ivott, verekedett, fejszével kergette, és egyszer részegen rá is lőtt. Amikor Galina Nyikolajevna a második gyermekével volt terhes, elkergette a férjét. A férje fehérgárdista tiszt leszármazottja volt, 30 éven keresztül északon csavargott. Ott is szert tett két feleségre. Aztán mintha abbahagyta volna az ivást… Cukorbajos lett. A lánya térden állva könyörgött, hogy fogadja vissza az asszony. Galina Nyikolajevna megsajnálta, visszafogadta, és 13 éven át, 2004-ben bekövetkezett haláláig ápolta férjét, aki a végén már alig látott és járni is alig bírt.
 
Két fiút és egy lányt nevelt fel. Van 8 unokája és 2 dédunokája.
Távoli vendégszerepléseken nem vesz részt, Bakuba sem ment el. A filmeken néha szerepel (apró termetű asszony, általában szürkés színű ruhában).
 
2014. január 13.-án hunyt el, 87 éves korában. <ref>[http://www.bbc.co.uk/russian/society/2014/01/140121_buranovskaya_babushka_death.shtml]</ref>
 
=== Egyéb személyek ===
== Az együttes fő céljai ==
# Templom építése a régi templom helyén. Amíg ez fel nem épül, nem akarnak meghalni. A sűrű szereplések után egyszerűen csak a templomi kórusban szeretnének énekelni. Galina Nyikolajevnát például a régi buranovói templomban keresztelték, és azt szeretné, ha a gyászmiséje is itt lenne az új templomban.
# Az udmurt nyelv népszerűségének növelése, persze elsősorban az udmurtok körében. Jelenleg sok udmurt szégyelli, hogy udmurt. Ha valaki egyre kevesebbet beszéli a nyelvet, az elősegíti a kihalását. Az együttes azt szeretné, hogy ne elköltözzenek az emberek más területekre és elfelejtsék az udmurt nyelvet és kultúrát, hanem büszkén őrizzék meg és ápolják.
 
== Öltözék ==
A kendőn kívül homlokdíszt (йыркертет) is hordanak.
 
A nyakdísz (чыртывесь, oroszul монисто) eredetileg ezüstérmékből, például cári ezüstrubelekből készült. Sajnos, nem mindenkire maradt rá az ezüst nyakdísz; a háború alatt többen leadták vagy élelemre cserélték. Galina Konyevának azért maradt meg a 17. századi érmékből álló nyakdísze, mert 1941-ben, amikor a háborúban összegyűjtötték az ezüstöt, az ő nagymamája bevarrta a dunyhába. Natalja Pugacsova például kölcsönadta a saját régi pénzfüzérét valakinek (aki azóta már meg is halt) egy esküvőre, de nem kapta vissza. Így az ő nyakdísze most egyszerűbb: szovjet rubelekből áll.
 
A felső nyaklánc (amelyre a pénzfüzért fűzik) üveggyöngyökből és korallgombokból áll.
A régi [[Szentháromság]] templomot [[1939]]-ben, [[Joszif Visszarionovics Sztálin|Sztálin]] idején zárták be, és [[1940]] végén lerombolták. [[Kőolaj|Olajat]] találtak a környéken, és muszáj volt egy irodát felépíteni, amihez szükség volt a templom tégláira. Az együttes tagjai szerint nem véletlen, hogy a templom lerombolásában részt vevő traktorosok elsőkként haltak meg a háborúban.
 
Amikor elégették az ikonokat, néhányat kimentettek a lakosok a lángok közül. Ezzel együtt egyes kegytárgyakat és más templomi felszerelést. Ezeket évtizedeken át őriztek padlásokon, ládák mélyén. Ma már van egy fából készült imaház, amelyet egy boltból alakítottak át, és a régen megmentett eszközöket ide hordták össze ideiglenesen. A legközelebbi templom 40 &nbsp;km-re van.
 
Az új, kb. 100 férőhelyes háromkupolás kis Szentháromság templom vörös [[tégla|téglából]] épül.
 
== Pénzügyek ==
A fellépti díjak nagy részét félreteszik a templom építtetésére. Ugyanígy azt a 800 ezer rubelt is, amit Olga Tuktarjova és Galina Konyeva nyert a Legyen Ön is milliomosban.
 
Az együttes munkássága nyomán az udmurt kormányzati szervek is fellelkesültek. Az együttes adományai után az udmurt Kulturális Minisztérium is ad pénzt a kultúrház tatarozására és a művészeti csoportoknak jelmezre.
[[Kategória:Az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői]]
[[Kategória:Udmurtok]]
[[Kategória:Élő személyek]]
90 602

szerkesztés

Navigációs menü