„Galaktikus Köztársaság” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (→‎Jegyzetek: Bot: Kiemelt és jószócikk sablonok eltávolítása (wikidata) AWB)
Nincs szerkesztési összefoglaló
A Köztársaságnak demokratikus kormánya volt és több mint 25 000 évig sikerült fenntartania magát. Teljes történelme egyesek szerint több ezer könyvtárat töltene meg.
 
== Történelme ==
{{Cselekmény}}
A Köztársaságot a yavini csata előtt (BBY) 25.053-ban alapították, a coruscant-i alkotmány aláírásával, a hiperűrugrás képességét használni képes fajok által. Nem tudni, hogy az emberi faj mennyire játszott ebben nagy szerepet, vagy hogy a Coruscant az anyaviláguk volt, avagy sem, de tény, hogy ez lett a galaxis központja, a 0-0-0 koordináta a térképeken. A Köztársaság több mint egymillió bolygóból állt. Az elsők között csatlakozott a szövetséghez az Ossus bolygó, s így kerültek a Köztársaságba az első Jedi lovagok.
 
A Köztársaság több mint egymillió bolygóból állt. A [[klónok háborúja]], amely [[Csillagok háborúja#SW2|23 YE]] és 20 [[YE]] között zajlott, az első totális háború volt a megalakulása óta. Ez a kijelentés azonban félreérthető, mert a [[Csillagok háborúja dátumok|történelem]] más háborúkat is megemlít, mint a [[Százéves sötétség]] (7 000 YE), a [[Nagy Hiperűr-háború]] (5 000 YE) és a [[Nagy Sith háború]] (4 000 YE). Ez a látszólagos ellentmondás abból ered, hogy az utolsó Sith-ekkel való csata a [[Ruusan]] bolygón (1 000 [[YE]]) a galaxist annyira megviselte, hogy a Köztársaságot szinte teljes egészében újra fel kellett építeni (lásd: [[ruusani reformáció]]).
 
A későbbi politikusok gyakran használták ezt a dátumot, amikor a Köztársaság alapításáról beszélnek, innen a felfogás, hogy a Klón háborúKlónháború előtt nem volt „totális” háború a „Köztársaság alapítása” óta. Kisebb konfliktusokat nem számítottak „totálisnak”.
Ez a kijelentés azonban félreérthető, mert a [[Csillagok háborúja dátumok|történelem]] más háborúkat is megemlít, mint a [[Százéves sötétség]] (7 0000 YE), a [[Nagy Hiperűr-háború]] (5 000 YE) és a [[Nagy Sith háború]] (4 000 YE). Ez a látszólagos ellentmondás abból ered, hogy az utolsó Sith-ekkel való csata a [[Ruusan]] bolygón (1 000 [[YE]]) a galaxist annyira megviselte, hogy a Köztársaságot szinte teljes egészében újra fel kellett építeni (lásd: [[ruusani reformáció]]).
 
A későbbi politikusok gyakran használták ezt a dátumot, amikor a Köztársaság alapításáról beszélnek, innen a felfogás, hogy a Klón háború előtt nem volt „totális” háború a „Köztársaság alapítása” óta. Kisebb konfliktusokat nem számítottak „totálisnak”.
 
== A Galaktikus Szenátus ==
A Köztársaság legfontosabb szerve a '''Galaktikus Szenátus''' volt, amelyben több szenátor képviselt minden bolygót. A körzeti kormányzás a helyileg választott uralkodó kezében volt, aki kinevezte a szenátorokat. A Szenátus egy hatalmas épület volt, amelyben sok lebegő pódium volt, mindegyiken egy vagy több szenátor állt. Minden pódium a szenátusban a galaxis egy-egy „körzetét” képviseli, és minden bolygó abból a körzetből küldött egy-egy szenátort. Egy gyors becslés alapján legkevesebb néhány ezer pódium kellene legyen a szenátusban. A szenátorok mellett az uralkodók is szavazhattak a szenátusban és törvényeket kezdeményezhettek. Érdekcsoportok, mint a [[Kereskedelmi Szövetség]], is képviseltethették magukat a Szenátusban.
 
A Szenátus tagjai egy '''[[Legfelsőbb Kancellár]]tfőkancellárt''' választottak, aki a Köztársaság kormányfőjeként (a jelek szerint nem volt államfő) és fő diplomataként működött. A filmek alapján a Szenátus valamiféle [[pszeudo-parlamentáris]] törvényeket követ. A [[Csillagok háborúja I: Baljós árnyak|Baljós árnyakban]] látható, amint [[Fines Valorum|Valorum Legfelsőbb Kancellárt]] főkancellárt a szenátus megbízhatatlansági indítvány alapján lemondatja, amelyet [[Padmé Amidala|Amidala királynő]], a [[Naboo]] uralkodója indítványoz.
 
A Szenátus története a Köztársaság alapításával és a J[[jedi|edi]] lovagrend alapításával függ össze, huszonötezer évvel a [[yavini csata]] előtt. A Szenátus mint a Köztársaság kormányzási szerve működött, míg a jediJedi rend a védelmezője volt. A Köztársaság elkezdett egyre több kölcsönös védelmi és kereskedelmi szövetségbe lépni több rendszerrel a galaxisban. Nem sokkal ezután a megalakították a Szenátust a [[Coruscant]] bolygón, 0-0-0 koordinátákkal a standard galaktikus rendszerben, ezzel is jelezve központi szerepét a galaxisban.
 
[[Fájl:Galaktikus Szenatus2.jpg|right|thumb|300px|A Szenátus belülről]]
Mivel a Köztársaság demokratikus alapokra épült, minden küldöttség (nagyságtól és fontosságtól függetlenül) egy szavazattal rendelkezett. Minden küldöttség tagja volt a Szenátusi Ülésnek, amelyből a Legfelsőbb Kancellárt választották. Az Ülés ezután több kisebb bizottságra oszlott, mindegyiknek megvolt a maga adminisztratív területe.
 
Habár a Szenátusban megszavazott törvények minden bolygóra érvényesek voltak, a mindennapi törvényeket bolygó-, körzet- vagy régió-szinten szavazták meg. Ezért a Szenátus fő funkciója az volt, hogy a tagjai közti vitákat moderálja, a Köztársaság védelmét biztosítsa. A jedik, akik csak a Legfelsőbb Kancellárnakfőkancellárnak tartoztak felelősséggel, a Szenátus kiküldött követei lettek, nemcsak a Köztársaság védelmét látták el, hanem moderátorként is felléptek az egyéni viták alkalmával.
 
A Köztársaság legnagyobb hibája a szabályszerű felépítés hiánya volt. Működésének legnagyobb része kötetlen alkotmányos egyezményeken nyugodott, amelyeket legtöbbször figyelmen kívül hagytak a korrupt és hatalomra éhes [[politikus]]ok. Egy másik gyengesége a túlságosan is központosított struktúrája volt; a jelek szerint a legapróbb konfliktust is (mint például a [[Naboo]] illegális blokádja) a Szenátus elé kellett vinni.
 
==A Köztársasági Hadsereg==
Történelmének legnagyobb részében a Köztársaság nem tartott állandó [[hadsereg]]et, csak ceremóniai célokból. Ez is mutatta a Köztársaság békés eszméjét, ugyanakkor a [[jedi lovag]]ok voltak a békefenntartó erők. Több kereskedelmi szervezet, mint például a [[Kereskedelmi Szövetség]] és a [[Kereskedőcéh]] droidhadsereget tartott fenn, hogy az áruikat megvédjék, de gyakran visszaéltek ezzel a hatalmukkal, mint például a [[Nabooi csata|nabooi csatában]] is. Az egyes körzetek ugyancsak gondoskodtak a saját védelmükről, de ennek ellenére nem volt központi haderő. A Klónháború mindezt megváltoztatta. A Köztársaság védtelen maradt a [[Független Rendszerek Szövetsége]] ellenében és egy törvényt szavaztak meg, amelyet több békepárti szenátor is ellenzett (mint például [[Padmé Amidala]]), akik féltek a háború lehetőségétől. Egy [[klón]] hadsereg már létrejött titokban a [[Kamino]] bolygón tíz évvel korábban. Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Szövetségnek esze ágában sincs tárgyalásokba bocsátkozni, a Köztársaság alkalmazta ezt a hadsereget, más fegyvernemekkel együtt.
 
Több kereskedelmi szervezet, mint például a [[Kereskedelmi Szövetség]] és a [[Kereskedőcéh]] droid hadsereget tartott fenn, hogy az áruikat megvédjék, de gyakran visszaéltek ezzel a hatalmukkal, mint például a [[Nabooi csata|nabooi csatában]] is. Az egyes körzetek ugyancsak gondoskodtak a saját védelmükről, de ennek ellenére nem volt központi haderő.
 
A [[Klón háború]] mindezt megváltoztatta. A Köztársaság védtelen maradt a [[Független Rendszerek Szövetsége]] ellenében és egy törvényt szavaztak meg, amelyet több béke-párti szenátor is ellenzett (mint például [[Padmé Amidala]]), akik féltek a háború lehetőségétől.
 
Egy [[klón]] hadsereg már létrejött titokban a [[Kamino]] bolygón tíz évvel korábban. Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Szövetségnek esze ágában sincs tárgyalásokba bocsátkozni, a Köztársaság alkalmazta ezt a hadsereget, más fegyvernemekkel együtt.
 
==A demokrácia vége==
A [[Csillagok háborúja I: Baljós árnyak|Baljós árnyak]] végén a Köztársaság menthetetlenül korrupt lett. [[Palpatine]] szenátort (a [[Naboo]] bolygóról) megválasztották Legfelsőbb Kancellárráfőkancellárrá [[Csillagok háborúja dátumai#SW1|32 YE]]-ben. Hagyományosan csak négy évig viselhette volna a címet, a valóságban azonban sokkal többhosszabb ideig voltlehetett az. tekintettel arra, hogy a rendkívüli állapotra tekintettel újra és újra meghosszabbíttatta mandátumát. A krízis akkor tört ki, amikor több naprendszer egyesült annak érdekében, hogy kiváljanak a Köztársaságból. Ez lett később a Független Rendszerek Szövetsége. A krízis a klónháborúba torkollott, amelyet [[Csillagok háborúja II: A klónok támadása|A klónok támadása]] filmben lehet Kancellárlátni.
 
A krízis akkor tört ki, amikor több naprendszer egyesült annak érdekében, hogy kiváljanak a Köztársaságból. Ez lett később a Független Rendszerek Szövetsége. A krízis a klón háborúba torkollott, amelyet [[Csillagok háborúja II: A klónok támadása|A klónok támadása]] filmben lehet látni.
 
Palpatine szenátor a háború során egy sor rendkívüli jogosítványt kapott, amelyet a szenátus szavazott meg neki, Jar Jar Binks indítványára. Szép lassan egyre nagyobb és nagyobb lett a hatalma, miután a hadsereg feletti parancsnokság is az övé lett, és a szenátus megkérdezése nélkül is dönthetett számos kérdésben. A Jedik és néhány szenátor aggodalmasan figyelték növekvő hatalmát, és egyáltalán nem bíztak benne, hogy a háború végeztével vissza fogja azt adni. Mikor kiderült, hogy Palpatine egy Sith nagyúr, Darth Sidious, a Jedik megkíséreltek leszámolni vele, de Anakin Skywalker közbelépése miatt kudarcot vallottak. Palpatine arca a támadás során eltorzult, amelyet remek eszközül használt arra, hogy a nyilvánosság előtt úgy állítsa be mindezt, mint a Jedik puccsát a demokrácia ellen. A 66-os parancs végrehajtásával a klónhadsereg katonái szinte az összes élő Jedit megölték, amely parancs titokban mindegyikükbe bele volt kódolva. Mindezeket felhasználva Palpatine a szenátus rendkívüli ülésén, ováció közepette, átalakította a Köztársaságot Galaktikus Birodalommá, melynek ő lett az uralkodója.
Palpatine szenátor vészhelyzeti hatalmat kapott, amelyet [[Jar Jar Binks]] indítványozott, hogy a Szövetséggel szembe tudjon szállni, de [[Császár]]nak kiáltotta ki magát a háború után. Az ezredév végén a Köztársaság megszűnt létezni.
 
ÉvtizedekA múlvaSzenátus, röviddelmint törvényhozó szerv, formálisan megmaradt, de mivel érdemi eszköz nem maradt a kezében, mindössze egy vitafórummá és egy automatikusan mindent megszavazó szervvé silányodott. Röviddel a [[YE|yavini csata előtt]], a terjedő lázadás miatti félelmében, Palpatine feloszlatta a Szenátust és ezzel elmosta a Galaktikus Köztársaság utolsó nyomait is.
 
A Birodalom bukása és a [[Galaktikus Polgárháború]] után, a újra kikiáltották a Köztársaságot, [[Új Köztársaság]] néven. Ezt követően a Galaktikus Köztársaságot '''Régi Köztársaság'''nak nevezték.
10 754

szerkesztés

Navigációs menü