„Paradoxon” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
→‎[[Matematika]]i/[[Valószínűségszámítás|valószínűségi]]: AkH. 12. kiadás, 134. és 139. pont, valamint szótári rész 557. oldal AWB
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 46.29.0.91 (vita) szerkesztéséről JSoos szerkesztésére)
a (→‎[[Matematika]]i/[[Valószínűségszámítás|valószínűségi]]: AkH. 12. kiadás, 134. és 139. pont, valamint szótári rész 557. oldal AWB)
* Implikációs paradoxonok: A logikai következményesség (implikáció) legkézenfekvőbb meghatározása, miszerint "A B állítás következménye az A állításnak, ha nem lehetséges, hogy A igaz, de B hamis." Ennélfogva a „Ha a Duna nem egy folyó, akkor én most tévét nézek” egy logikailag érvényes következtetés, mivel nem lehetséges, hogy "A Duna nem egy folyó." igaz legyen (hiszen hamis) és egyúttal az "Én most tévét nézek." állítás pedig hamis. Két, semmiféle tartalmi és ok-okozati kapcsolatban nem álló kijelentés logikailag következménye lehet egymásnak. Ez egyesek <!--már Frege is utalt rá .. -->, pl. P. Strawson vagy C. I. Lewis szerint, világos jele annak, hogy az implikáció nem azonosítható a következményességgel.
 
==== [[Matematika]]i/[[Valószínűség-számításValószínűségszámítás|valószínűségi]] ====
 
* [[születésnap-paradoxon]]: Mi a valószínűsége, hogy egy társaságban két embernek ugyanarra a napra esik a születésnapja?
17 238

szerkesztés

Navigációs menü

Személyes eszközök

Névterek

Változatok

Több