„Henry (mértékegység)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Definíció: mértékegységként kis té
a Mértékegységek kategória hozzáadva (a HotCattel)
38. sor: 38. sor:


A henry fizikai dimenziói a következő: <math>1 \ H = 1 \ kg \cdot m^2 \cdot s^{-2} \cdot A^{-2} </math>
A henry fizikai dimenziói a következő: <math>1 \ H = 1 \ kg \cdot m^2 \cdot s^{-2} \cdot A^{-2} </math>

[[Kategória:Mértékegységek]]

A lap 2015. július 27., 04:49-kori változata

A Henry (jele: H) leggyakrabban a fizikában és elektronikában használatos mértékegység. Nevét az amerikai fizikusról Joseph Henry-ről (1797–1878) kapta aki felfedezte az induktivitást amit vele párhuzamosan és függetlenül Michael Faraday (1791–1867) is felfedezett.

Az induktivitás (L) mértékét Henry-ben (H), millihenryben (mH), vagy mikrohenryben (μH) fejezik ki.

Az induktivitás a tekercs D átmérőjétől, n menetszámától, valamint az esetleges vasmag mágneses premabilitásától függ. Az induktivitást lényegesen befolyásolja még a tekercselés módja valamint az árnyékolás is. Hatással lehet rá a huzal milyensége, ellenállása a huzal szigetelésének vastagsága, valamint a bőrhatás is. A gyakorlatban a sok tényező következtében lehetetlen tetszőleges pontossággal megadni az induktivitást viszont értékére többé-kevésbé pontos közelítő értéket kaphatunk.

Ez a gyakorlatban nagy hátrány mivel bizonyos áramköröknél, mint a rezgőkörök esetében az induktivitás pontos beállítása szükséges. Az induktivitás pontos beállítására a legegyszerűbben az úgynevezett állítható induktort alkalmazzák.

Definíció

Ha egy áramkörön átfolyó áram változásának sebessége 1 amper per szekundum, és az így keletkező elektromotoros erő 1 volt, akkor az áramkör induktanciája pontosan 1 herny.

ahol

A henry fizikai dimenziói a következő: