„Asgard (mitológia)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
pontosítás a fal építéséről
a támogatásával -> rábeszélésére
4. sor: 4. sor:
Az [[izland]]i hagyomány szerint istenek ácsolták és kovácsolták e várat, s egy óriás építőmester fallal vette körül. A várban minden istennek külön lakása van. Asgardot egy Bifrost-nak nevezett [[szivárvány]]híd köti össze az emberek lakta földdel, [[Midgard]]dal. (Bifrost a legfontosabb híd a skandináv mitológiában).
Az [[izland]]i hagyomány szerint istenek ácsolták és kovácsolták e várat, s egy óriás építőmester fallal vette körül. A várban minden istennek külön lakása van. Asgardot egy Bifrost-nak nevezett [[szivárvány]]híd köti össze az emberek lakta földdel, [[Midgard]]dal. (Bifrost a legfontosabb híd a skandináv mitológiában).


Az építőmester fizetségként [[Freyja]] istennőt, valamint a Napot és a Holdat kérte. Az Æsir-ok beleegyeztek, de kikötötték, hogy a munkának be kell fejeződnie egyetlen tél alatt. Ez olyan rövid időtartam volt, aminek teljesítését még ők is lehetetlennek tartották. Az építő kérésére, [[Loki]] támogatásával, az istenek megengedték, hogy az építésben [[ló|csődör]]e, ''Svaðilfari'' is segíthessen. A ló olyan gyorsan dolgozott, hogy a határidő előtt pár nappal a fal már majdnem elkészült. Ekkor az istenek követelték Lokitól, hogy bármi módon de akadályozza meg, hogy a fal időben elkészüljön. Loki ezért [[kanca|kancává]] változott, hogy magára vonja a csődör figyelmét, és így az ne tudja befejezni a fal építését. A mént sikerült a munkától elcsábítani, a fal nem készült el időben, de Loki egy nyolclábú csikónak, Sleipnir-nek adott életet (ez később [[Odin]] lova lett).
Az építőmester fizetségként [[Freyja]] istennőt, valamint a Napot és a Holdat kérte. Az Æsir-ok beleegyeztek, de kikötötték, hogy a munkának be kell fejeződnie egyetlen tél alatt. Ez olyan rövid időtartam volt, aminek teljesítését még ők is lehetetlennek tartották. Az építő kérésére, [[Loki]] rábeszélésére, az istenek megengedték, hogy az építésben [[ló|csődör]]e, ''Svaðilfari'' is segíthessen. A ló olyan gyorsan dolgozott, hogy a határidő előtt pár nappal a fal már majdnem elkészült. Ekkor az istenek követelték Lokitól, hogy bármi módon de akadályozza meg, hogy a fal időben elkészüljön. Loki ezért [[kanca|kancává]] változott, hogy magára vonja a csődör figyelmét, és így az ne tudja befejezni a fal építését. A mént sikerült a munkától elcsábítani, a fal nem készült el időben, de Loki egy nyolclábú csikónak, Sleipnir-nek adott életet (ez később [[Odin]] lova lett).


== Források ==
== Források ==

A lap 2015. július 24., 14:17-kori változata

Asgard a skandináv mitológiában az istenek Æsir családjának a lakóhelye. (Egyes források szerint Godheim, jelentése "istenek hona")

Az izlandi hagyomány szerint istenek ácsolták és kovácsolták e várat, s egy óriás építőmester fallal vette körül. A várban minden istennek külön lakása van. Asgardot egy Bifrost-nak nevezett szivárványhíd köti össze az emberek lakta földdel, Midgarddal. (Bifrost a legfontosabb híd a skandináv mitológiában).

Az építőmester fizetségként Freyja istennőt, valamint a Napot és a Holdat kérte. Az Æsir-ok beleegyeztek, de kikötötték, hogy a munkának be kell fejeződnie egyetlen tél alatt. Ez olyan rövid időtartam volt, aminek teljesítését még ők is lehetetlennek tartották. Az építő kérésére, Loki rábeszélésére, az istenek megengedték, hogy az építésben csődöre, Svaðilfari is segíthessen. A ló olyan gyorsan dolgozott, hogy a határidő előtt pár nappal a fal már majdnem elkészült. Ekkor az istenek követelték Lokitól, hogy bármi módon de akadályozza meg, hogy a fal időben elkészüljön. Loki ezért kancává változott, hogy magára vonja a csődör figyelmét, és így az ne tudja befejezni a fal építését. A mént sikerült a munkától elcsábítani, a fal nem készült el időben, de Loki egy nyolclábú csikónak, Sleipnir-nek adott életet (ez később Odin lova lett).

Források

  • A Pallas nagy lexikona
  • Katherine Holman: Historical Dictionary of the Vikings, The Scarecrow Press, Inc. Lanham, Maryland, and Oxford, 2003