„Dirk Nowitzki” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
91. sor: 91. sor:
}}
}}
{{1998-as NBA-draft}}
{{1998-as NBA-draft}}

{{csonk-sport}}
{{Csonk-kosár}}
{{csonk-Német életrajz}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Portál|Németország|-|Olimpia|}}
{{Portál|Németország|-|Olimpia|}}

A lap 2015. július 17., 20:43-kori változata

Dirk Nowitzki
Született1978június 19. (45 éves)
Würzburg, NSZK
Magasság7'0" (213 cm)
Tömeg245 lbs (111,1 kg)
ProfilDirk Nowitzki
Csapat adatok
CsapatDallas Mavericks
Poszterőcsatár
Mezszám41
Draft9. választott, 1998
Milwaukee Bucks
Csapatai
NBAMilwaukee Bucks1998
NBADallas Mavericks1998
Válogatottság
Németország Németország
Díjak, elismerések
* NBA MVP (2007)
* 8x All-Star válogatott (2002–2009)
* 4x All-NBA első csapat(2005–2007, 2009)
* 3x All-NBA második csapat (2002–2003, 2008)
* 2x All-NBA harmadik csapat (2001, 2004)
* FIBA Világbajnokság MVP (2002)
* 6x Euroscar győztes(2002–2006, 2011)
* EuroBasket MVP (2005)
* Mister Europa az év európai játékosa (2005)
* FIBA az év európai játékosa (2005)
* NBA hárompontos dobó verseny győztese (2006)

Az infobox utoljára frissítve: 2010. március 22.

Dirk Werner Nowitzki (Würzburg, 1978. június 19. –) német profi kosárlabdázó, aki a Dallas Mavericks csapatánál játszik az Amerikai Profi Kosárlabda Ligában (NBA). A röntgeni gimnázium és a DJK Würzburg kosárlabda klub diákja, Nowitzki kilencedik választottként mutatkozott be a Milwaukee Bucksnál 1998-ban, de innen azonnal a Dallas Maverickshez szerződött, ahol azóta is játszik. 213 cm-es magasságával power forwardként játszik, de alkalmas más pozíciókra is, mint center, vagy small forward.

Nowitzki hétszeres NBA All-Star, és nyolcszoros All-NBA csapat válogatott és ő az első európai, aki megkapta az NBA Most Valuable Player (MVP) címet. ő az egyetlen, akit jelöltek az All-NBA csapatba és számos rekordot tart a Dallas Mavericks csapatán belül is. A 2002-es FIBA világbajnokságon bronzérmes, 2005-ben az EuroBasket-on ezüstérmes lett a német válogatottal, ő volt a legtöbb pontot szerző játékos, és MVP-nek választották mindkét tornán. Európa egyik legjobb játékosának tartották, Nowitzkit egymás után öt évig "Az év európai játékosa"-nak nevezte egy olasz sportújság, a Gazzetta dello Sport és a FIBA "Legjobb Európai Játékosának választották" 2005-ben. 2010. január 14-én az NBA történetének 34. és egyben első európai játékosaként elérte a 20,000 pontos határt. A 2011 június 13.-ai Miami Heat elleni NBA döntőben megszerezte első bajnoki gyűrűjét.

Fiatalkora

Nyugat-Németországban, Würzburgban született Dirk Werner Nowitzki egy sportoló családból származik: édesanyja, Helga egy profi kosárlabdázó, édesapja, Jörg-Werner kézilabdázó volt, aki Németországot a legmagasabb szinten képviselte. Nővére, Silke, a helyi atlétika bajnok is kosárlabdázó volt, most az NBA Nemzetközi TV-nek dolgozik. Dirk nagyon magas gyerek volt; szinte mindig legalább egy láb-bal magasabb volt társainál. Kezdetben kézilabdázott és teniszezett, de hamarosan belefáradt abba, hogy "csodabogárnak" nevezik a magassága miatt, ezért fordult a kosárlabdához. Miután csatlakozott a helyi DJK Würzburghoz, a 15 éves Dirk magára vonta a korábbi német válogatott játékos, Holger Geschwindner figyelmét, aki azonnal felfigyelt a fiú tehetségére és felajánlotta neki a lehetőséget heti két-három egyéni edzésre. Miután a Nowitzki család beleegyezett az ajánlatba, Geschwindner liberális szellemben kezdte edzeni Dirket: kihangsúlyozta a dobó- és passzolótechnikát fejlesztő gyakorlatokat, és kerülte a taktikai furfangosságokat, mert úgy gondolta, ez "felesleges dolog". Továbbá Geschwindner ösztönözte Nowitzkit hangszer tanulására és könyvek olvasására, hogy kimagaslóbb személyisége legyen.

Egy évvel későbbre Dirk nagy hatással volt edzőjére, ezért ezt mondta tanítványának: "Most döntened kell: a legjobbak ellen szeretnél játszani, vagy csak egy helyi hős leszel Németországban? Ha az utóbbit választod, azonnal befejezzük az edzést, mert már senki sem képes megállítani téged. De ha a legjobbak ellen szeretnél játszani, akkor minden nap edzenünk kell." Két nap gondolkozás után Nowitzki az utóbbit választotta. Geschwindner hagyta heti hétszer edzeni a DJK Würzburg játékosaival és később a válogatott játékos Robert Garrettel, Marvin Willoughbyjal és Demond Greene-nel. 1994 nyarán a 16 éves Nowitzki bekerült a DJK játékoskeretébe.

DJK Würzburg (1994–98)

Mikor Nowitzki csatlakozott a csapathoz, a DJK a Bundesliga másodosztályában játszott. Az első edzője Pit Stahl volt, aki az ifjú játékost inkább bedobóként, mint erőcsatárként centerként játszatta. Az 199495-ös Bundesliga másodosztályú szezonban az ambiciózus DJK a 12-ből 6. helyen végzett; az újonc Nowitzki gyakran kispados volt, emellett rossz jegyei voltak az iskolában. Ez arra ösztönözte, hogy többet tanuljon, mint eddzen. A következő, 1995-96-os Bundesliga másodosztályú szezonban Nowitzki megalapozta a kezdő ötösbe jutását a finn erőcsatár sztár, Martti Kuisma mellett és hamarosan nagyon pontos pontszerzővé fejlődött: miután a német válogatott edzője, Dirk Bauermann látta egy, a DJK-ban játszott meccsét, melyen 24 pontot szerzett, ezt mondta: "Dirk Nowitzki az elmúlt 10, talán 15 év legjobb német kosárlabdázója". A DJK a Déli Csoport második helyén végzett, de nem tudtak továbbjutnia BG Ludwigsburg ellen elszenvedett 86-62-es vereség után: ezen a meccsen Nowitzki mindössze 8 pontot dobott.

Az 1996-97-es Bundesliga másodosztályú szezonban a csapat legjobb pontszezője, Kuisma másik csapathoz szerződött és Holger Geschwindner leváltotta a vezetőedzőt, Pit Stahlt. Hogy betöltsék Kuisma helyét, Nowitzki elérte a meccsenkénti 19.4 pontos átlagot és a DJK-t újra a második helyig vitte, de nem tudta a csapatot előkelőbb helyre vezetni. A következő, 1997-98-as Bundesliga másodosztályú szezonban Nowitzki leérettségizett, de besorozták a hadsereghez 1997. szeptember 1-jén (itt szolgált 1998. június 30-áig; a következőképp írta le ezt az időszakot: "először nehéz, nincsenek kiváltságaink és részt kellett vennünk az összes gyakorlaton… később (miután befejezte a "Grundausbildung"-et, a legintenzívebb részét a katonaságnak) sokkal könnyebb volt." A 19 éves Nowitzki 6 láb 11 col (2.1 m) magas erőcsatár hozzásegítette a DJK-t a 36:4-es eredményhez (Németországban a győzelemmel 2:0 pont, vereséggel 0:2 pont szerezhető) és 28.2-es meccsenkénti pontátlaggal lett legtöbbet dobó játékos. A feljutásért való rájátszásban, a DJK csapatánál végül megtört a jég, első helyen végeztek; Nowitzki 26 pontot szerzett a döntő 95-88-as végeredményű mérkőzésen Freiburg ellen, ezzel a német BASKET magazin megválasztotta "Németország Legjobb Kosorálabdajátékos"-ának.

Külföldön sem maradt Nowitzki fejlődése észrevétlen. 1996-ban az FC Barcelona Basquet le szerette volna szerződtetni, de Nowitzki elutasította az érettségi előtti elszerződését. Egy évvel később a tinédzser részt vett a Nike "Gyűrű Hősei Turné"-n, ahol olyan NBA sztárok ellen játszott, mint Charles Barkley és Scottie Pippen. A 30 perces shown Nowitzki legyőzte Barkley-t és bemutatott egy minden képzeletet felülmúló zsákolást, ezért Barkley ezt mondta: "Ez a fiú egy zseni. Ha szeretne bekerülni az NBA-be, hívjon!". 1998. március 29-én, Nowitzkit kiválasztották, hogy a Nike Hoop Summit-ban, az egyik nagy tehetségeknek létrehozott amerikai rendezvényen játszon. A meccsen, melyet az USA és más nemzetek tehetségei játszanak, Nowitzki 33 pontot szerzett (12/6-os aránnyal), 14 lepattanója és 3 lopása volt a nemzetközi csapatban és legyőzte a jövő NBA sztárjait, Reshard Lewist és All Harringtont. Ettől a pillanattól kezdve rengeteg európai és NBA csapat szerette volna csapatában tudni.

Díjai, elismerései


Jegyzetek

  1. MTI: Nowitzki és Neuner az év legjobb sportolója Németországban. Sport Géza, 2011. december 20. (Hozzáférés: 2011. december 23.)

További információk