„Középfölde földrajza” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hibajavítás(tartalmi és nyelvtani),pontosítás,jobb megfogalmazás.
a
(Hibajavítás(tartalmi és nyelvtani),pontosítás,jobb megfogalmazás.)
[[Beleriand]] nagy sinda királysága, melyet az első kor elején alapított [[Thingol]] és [[Melian]]. Beleriand első háborúit követően Melian megszőtte Melian övét, hogy védelmezze Neldorethet, Regiont és Nivrimet, Doriath belső területeit. Thingol külső területeket is magáénak vallott, például Brethilt és Dimbart.
 
Az Első korban Eglador volt a neve. Nevezték még Tündehonnak, Rejtett Királyságnak, Titkos Királyságnak is.
 
=== Nargothrond ===
Nargothrond egy város,amelyet Finrod Felagund király birodalma, amelyeket a Magas Faroth barlangjaiba vájt Ulmo tanácsára. Az ötletet Menegroth adta neki. Kapuja egy szurdokban volt, a SirionNarog folyó mögött, amire nem építettek hidat. Ugyancsak Nargothrond a neve a birodalomnak,melynek központja ez a rejtett város.
 
Finrod Felagund alatt élte virágkorát. Ekkor harcosai ellenőrizték a Talath Dirnent, az Őrzött Síkságot. Felagund jó barátságot ápolt Nogrod és Belegost törpjeivel. Felagund a Nirnaeth Aernoediad előtt azonban meghalt, így Orodreth, Felagund öccse Nargothrond királyává lépett elő. Ő nem segített Beleriand többi tündéjén, amiként Felagund tette. Nem volt hajlandó segíteni Dor-Cúarthol urain, [[Túrin Turambar|Túrin Turambaron]] és Beleg Cúthailonon, de Túrin végül is eljutott Nargothrondba, és átvette az ellenőrzést a hadsereg felett, és összecsapott Morgoth erőivel. Ezután Morgoth Glaurung, a Sárkányok Apja vezetésével sereget küldött Nargothrond ellen. Orodrethet levágták, Nargothrond hadait szétkergették, és Túrinra Glaurung varázslatot bocsátott, és elrabolta Nargothrond kincseit.<nowiki/>
 
=== Gondolin ===
[[Gondolin]] a Tündék egy titkos városa volt Beleriand északi területén. [[A szilmarilok]] története szerint egy vala, Ulmo, a Víz Ura, álom formájában fedte fel Turgon előtt Tumladen rejtett völgyének helyszínét. Az angyali segítség hatására Turgon királyságából Nevrastba utazott és megtalálta a völgyet. Az Echoriathon, azaz a Környező Hegységen belül, Dorthoniontól éppen nyugatra és a Sirion folyótól keletre egy kör alakú puszta terült el, melynek minden oldalán meredek fal állt, és délnyugatra egy vízmosés és egy kivezető alagút, a Rejtett Út helyezkedett el. A völgy közepén egy meredek domb állt, melynek neve Amon Gwareth, a "Figyelés Hegye" volt. ÚgyTurgon döntöttúgy Turgondöntött, hogy egy hatalmas várost alapít itt a valinori Tirion városa nyománmintájára, amelyet a noldák elhagytak, amikor száműzetésbe vonultak. A várost a tervek szerint a hegyek megvédték és elrejtették volna Morgothtól, a Sötét Úrtól. Turgon és népe Gondolint titokban építették. Miután elkészültek vele, Turgon az népének összes tagját magával hozta Nevrastból, hogy a rejtett városban éljenek.
 
=== Ossiriand ===
12

szerkesztés

Navigációs menü