„Parijamuvasz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
38. sor: 38. sor:
'''Parijamuvasz''' ([[luvi nyelv|luvi]] <sup>[[dis|m]]</sup>''pa-ri-ya-mu-u-wa-aš'' <font size="+2">𒁹𒉺𒊑𒄿𒀀𒈬𒌋𒉿𒀸</font> normalizált alakban ''Pariyamuwaš'', „kiemelkedően erős” vagy „nagyon bátor”) [[Vilusza]] királya volt valamikor [[III. Tudhalijasz hettita király]] uralkodása előtt. Egyetlen történeti forrás említi Tudhalijasz idejéből, vagyis az [[i. e. 13. század]] végéről. Nem ismert az uralkodás ideje, sem elődje, sem utódja.
'''Parijamuvasz''' ([[luvi nyelv|luvi]] <sup>[[dis|m]]</sup>''pa-ri-ya-mu-u-wa-aš'' <font size="+2">𒁹𒉺𒊑𒄿𒀀𒈬𒌋𒉿𒀸</font> normalizált alakban ''Pariyamuwaš'', „kiemelkedően erős” vagy „nagyon bátor”) [[Vilusza]] királya volt valamikor [[III. Tudhalijasz hettita király]] uralkodása előtt. Egyetlen történeti forrás említi Tudhalijasz idejéből, vagyis az [[i. e. 13. század]] végéről. Nem ismert az uralkodás ideje, sem elődje, sem utódja.


A Parijamuvasz nevet több kutató [[Priamosz]] személyével kapcsolja össze, először [[1934]]-ben [[Emil Forer]] próbálkozott ezzel. A Vilusza–[[Trója]] azonosítás egyre elterjedtebb, így indokolt a névhasonlóság alapján a feltevés. Viszont a viszonylag késői említés több feltevést enged meg. Ha Parijamuvasz valamikor III. Tudhalijasz uralkodása környékén élt, akkor az [[Alakszandusz]]–[[Parisz]] azonosítás nem állja meg a helyét, mivel Alakszandusz biztosan [[II. Muvatallisz hettita király|II. Muvatallisz]] kortársa volt az i. e. 13. század első felében. Ez esetben a [[trójai háború]] a Tudhalijaszt követő századvégi összeomlás, azaz [[III. Arnuvandasz hettita király|III. Arnuvandasz]] vagy [[II. Szuppiluliumasz hettita király|II. Szuppiluliumasz]] idejére tehető. Így Parijamuvasz fia és utódja lehetett [[Valmusz]], Vilusza utolsó ismert uralkodója, akinek menekülni kellett onnan.
A Parijamuvasz nevet több kutató [[Priamosz]] személyével kapcsolja össze, először [[1934]]-ben [[Emil Forer]] próbálkozott ezzel. A Vilusza–[[Trója]] azonosítás egyre elterjedtebb, így indokolt a névhasonlóság alapján a feltevés. Viszont a viszonylag késői említés több feltevést enged meg. Ha Parijamuvasz valamikor III. Tudhalijasz uralkodása környékén élt, akkor az [[Alakszandusz]]–[[Parisz]] azonosítás nem állja meg a helyét, mivel Alakszandusz biztosan [[II. Muvatallisz hettita király|II. Muvatallisz]] kortársa volt az i. e. 13. század első felében. Ez esetben a [[trójai háború]] a Tudhalijaszt követő századvégi összeomlás, azaz [[III. Arnuvandasz hettita király|III. Arnuvandasz]] vagy [[II. Szuppiluliumasz hettita király|II. Szuppiluliumasz]] idejére tehető. Így Parijamuvasz fia és utódja lehetett [[Valmusz]], Vilusza utolsó ismert uralkodója, akinek menekülni kellett onnan. Ez esetben Parijamuvasz lehet azonos a homéroszi Parisszal, és apja [[Pijamaradu]] lehetett Priamosz.


Azonban nem tudni, hogy Tudhalijasz előtt mennyivel uralkodott Parijamuvasz. Így megáll az a feltevés is, hogy a három [[hettita nyelv|hettita]] forrásból ([[hettita szövegek katalógusa|CTH]]#181, 182 és 191 – [[Tavagalavasz-levél]], [[Millavanda-levél]], [[Manapa-Tarhuntasz-levél]]) ismert [[Pijamaradu]] [[millavanda]]i uralkodóval azonos. Ez esetben időben pontosan [[Kukunnisz]] és Alakszandusz közé esik és megmagyarázza, hogy a CTH#76 ([[Alakszandusz-levél]]) miért foglalkozik Kukunnisz idejének állapotaival. Pijamaradu ugyanis [[Ahhijava]] szövetségeseként a [[Hettita Birodalom]] ellensége volt és talán rövid időre elfoglalta Viluszát is – esetleg ez is lehet a trójai háború történeti előképe.
Azonban nem tudni, hogy Tudhalijasz előtt mennyivel uralkodott Parijamuvasz. Így megáll az a feltevés is, hogy a három [[hettita nyelv|hettita]] forrásból ([[hettita szövegek katalógusa|CTH]]#181, 182 és 191 – [[Tavagalavasz-levél]], [[Millavanda-levél]], [[Manapa-Tarhuntasz-levél]]) ismert Pijamaradu [[millavanda]]i uralkodóval azonos. Ez esetben időben pontosan [[Kukunnisz]] és Alakszandusz közé esik és megmagyarázza, hogy a CTH#76 ([[Alakszandusz-levél]]) miért foglalkozik Kukunnisz idejének állapotaival. Pijamaradu ugyanis [[Ahhijava]] szövetségeseként a [[Hettita Birodalom]] ellensége volt és talán rövid időre elfoglalta Viluszát is – esetleg ez is lehet a trójai háború történeti előképe.


== Források ==
== Források ==

A lap 2015. július 11., 10:32-kori változata

Parijamuvasz
Vilusza királya
Uralkodási ideje
i. e. 14. század(?) i. e. 13. század(?)
ElődjeKukunnisz(?)
UtódjaAlakszandusz(?)
Születetti. e. 13. század
SablonWikidataSegítség

Parijamuvasz (luvi mpa-ri-ya-mu-u-wa-aš 𒁹𒉺𒊑𒄿𒀀𒈬𒌋𒉿𒀸 normalizált alakban Pariyamuwaš, „kiemelkedően erős” vagy „nagyon bátor”) Vilusza királya volt valamikor III. Tudhalijasz hettita király uralkodása előtt. Egyetlen történeti forrás említi Tudhalijasz idejéből, vagyis az i. e. 13. század végéről. Nem ismert az uralkodás ideje, sem elődje, sem utódja.

A Parijamuvasz nevet több kutató Priamosz személyével kapcsolja össze, először 1934-ben Emil Forer próbálkozott ezzel. A Vilusza–Trója azonosítás egyre elterjedtebb, így indokolt a névhasonlóság alapján a feltevés. Viszont a viszonylag késői említés több feltevést enged meg. Ha Parijamuvasz valamikor III. Tudhalijasz uralkodása környékén élt, akkor az AlakszanduszParisz azonosítás nem állja meg a helyét, mivel Alakszandusz biztosan II. Muvatallisz kortársa volt az i. e. 13. század első felében. Ez esetben a trójai háború a Tudhalijaszt követő századvégi összeomlás, azaz III. Arnuvandasz vagy II. Szuppiluliumasz idejére tehető. Így Parijamuvasz fia és utódja lehetett Valmusz, Vilusza utolsó ismert uralkodója, akinek menekülni kellett onnan. Ez esetben Parijamuvasz lehet azonos a homéroszi Parisszal, és apja Pijamaradu lehetett Priamosz.

Azonban nem tudni, hogy Tudhalijasz előtt mennyivel uralkodott Parijamuvasz. Így megáll az a feltevés is, hogy a három hettita forrásból (CTH#181, 182 és 191 – Tavagalavasz-levél, Millavanda-levél, Manapa-Tarhuntasz-levél) ismert Pijamaradu millavandai uralkodóval azonos. Ez esetben időben pontosan Kukunnisz és Alakszandusz közé esik és megmagyarázza, hogy a CTH#76 (Alakszandusz-levél) miért foglalkozik Kukunnisz idejének állapotaival. Pijamaradu ugyanis Ahhijava szövetségeseként a Hettita Birodalom ellensége volt és talán rövid időre elfoglalta Viluszát is – esetleg ez is lehet a trójai háború történeti előképe.

Források

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap