„Konstantinápoly ostroma (1453)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a
 
A bizánci hadsereg körülbelül 7000 emberből állt, ebből 2000 külföldi zsoldos volt (elsősorban velenceiek és szerbek, másrészt itáliaiak és szicíliaiak). A városnak ugyanakkor 20 [[km]] megerősített fala volt abban az időben. A török sereg a régi források szerint közel 100 000 főt számlált, amelyből 20 000 [[janicsár]] volt. Napjainkban a kutatások szerint ha Mehmed valóban a teljes haddal támadt a város ellen, akkor legfeljebb 50–{{szám|70000}} főből állhatott, ebből a janicsárok száma legfeljebb 7–{{szám|10000}} főre rúghatott. Mohamed erre az [[ostrom]]ra építtetett egy flottát is, hogy a tenger felől is megtámadhassa a várost.
[[Kép:Dardanelles Gun Turkish Bronze 15c.png|jobbra|bélyegkép|300px|A [[Dardanella ágyú]], Orbán ágyúja vagy Mohamed nagy ágyúja, amelyet 1866-ban [[Abdul-Aziz oszmán szultán]] [[Viktória brit királynő]]nek ajándékozott, Fort Nelson, Amglia<ref>[https://www.royalarmouries.org/visit-us/fort-nelson/galleries/single-object/196 Turkish Bombard]</ref><ref>[http://civilianmilitaryintelligencegroup.com/11454/the-first-super-weapon The First Super Weapon]</ref>]]
Egy legenda szerint az oszmánok táborában volt egy Orbán nevű magyar is, aki jól értett az ágyúöntéshez (ami ebben az időben nagy újdonság volt). Orbán egy 8 [[méter]]nél hosszabb és majdnem 1 méter átmérőjű ágyút öntött, amely 550 [[kg]]-os ágyúgolyókat ki tudott lőni több mint 1 [[km]] távolságra. Habár a bizánciaknak is voltak ágyúik, ezek sokkal kisebbek voltak és a visszalökéseik néha a saját falaikban tettek kárt. Orbán ágyújának is voltak hátrányai. Alig találtak el vele valamit, még egy akkora várost sem, mint Konstantinápoly, hat óráig tartott, míg kihűlt, és újra tölthették, és hat heti ostrom után az ágyú végül össze is omlott .
 
10 720

szerkesztés

Navigációs menü