„Hobart” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a jav
a Nemzetközi katalógusok + portál.
60. sor: 60. sor:
* [http://www.utas.edu.au University of Tasmania]
* [http://www.utas.edu.au University of Tasmania]
{{csonk-ausztrál település}}
{{csonk-ausztrál település}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Portál|Földrajz}}


[[Kategória:Tasmania]]
[[Kategória:Tasmania]]

A lap 2015. június 21., 18:35-kori változata

Koordináták: d. sz. 42,8827°, k. h. 147,3302°

Hobart (Ausztrália)
Hobart
Hobart
Pozíció Ausztrália térképén

Hobart az ausztrál szigetállam, Tasmánia fővárosa és legnagyobb városa. 1803-ban alapították, mint fegyenctelepet. Sydney után a legrégibb város az országban. Lakossága kb. 202 000. A város a gazdasági és adminisztratív központja a szigetnek, és az Ausztrál és Francia Antarktikai Kutatási Bizottság központja. A város látképét uralja a 1271 méteres Mount Wellington.

Történelem

Hobart Sydney után a második legöregebb város Ausztráliában. 1804-ben alapították 300-an. Később európai telepesek érkeztek, akik egy betegséget is behurcoltak magukkal, így jelentősen csökkent a bennszülöttek száma. 1838-ban ide látogatott Charles Darwin, egyik expedíciója során.

Jelentősen fejlődni kezdett a 19. század végén. Gyárak épültek, és mesteremberek költöztek ide. 1842, augusztus 21-én városi rangra emelték.

Földrajz

Hobart a Derwent folyó torkolatánál fekszik.

Klíma

Hobart az óceáni éghajlatban fekszik. A legalacsonyabb hőmérsékletet 2013. január 4-én mérték, -2,8°C-ot.

Kultúra

Sport

A városban a krikett a legnépszerűbb sport. A "Tasmán Tigrisek" és a "Hobart Hurrikánok" a legjobb csapatok, nemzetközi versenyeken is jártak már. Rögbi csapatokból is kettő van, ők szokták Hobartot képviselni a Tasmán Rögbi Ligán. A jégkorong is népszerű sport, férfi és női csapatokat is edzenek. Meglepő módon futballcsapata nincs a városnak, de működnek futballpályák, klubok.

Ünnepek

Minden évben megrendezik a nyári fesztivált, amikor vitorlásversenyeket tartanak a kikötőkben. A gasztronómiai fesztivál Karácsony után kezdődik és január végén ér véget.

Turizmus

2011 és 2012 között majdnem 1 millió 200 ezer látogató érkezett Hobartba. A városban működik nemzetközi repülőtér (Hobart International Airport).

Kedvelt turistacélpont a ritka növényfajokkal büszkélkedő a botanikus kert, a parlament, a szállítási múzeum, a Hobart Zoo, a Franklin tér, a képgalériák.

Híres emberek

Itt született vagy élt többek között:

Richard Flanagan

Testvérvárosok

Érdekességek

  • Híres világítótornyáról, melyben az elbeszélések szerint, mikor már nem volt mivel tüzet csinálni, mivel világítani, az odaszállított fegyenceket égették el. Tán a sors iróniája, hogy maga a torony is leégett nem egyszer, így többször is átalakították.
  • A város névadója Lord Hobart, gyarmati titkár.

További információk

Commons:Category:Hobart
A Wikimédia Commons tartalmaz Hobart témájú médiaállományokat.