„Lív nyelv” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
96 bájt hozzáadva ,  6 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
A '''lív nyelv''' (lívül: ''rāndakēļ'' ’parti nyelv’, ''līvõ kēļ'' ’lív nyelv’; lettül: ''lībiešu valoda'' ’lív nyelv’) a [[finnugor nyelvek]] [[Balti-finn nyelvek|balti-finn ágának]] déli csoportjához tartozó nyelv, amelyet a mai [[Lettország]] nyugati területén beszéltek. A lív nyelv 2013-ban hivatalosan kihalt az utolsó anyanyelvi beszélő halálával<ref name="Grizelda">
[http://www.nyest.hu/renhirek/elhunyt-grizelda-kristin Rénhírek: Elhunyt Grizelda Kristiņ]. Bár már 2009-ben is [http://renhirek.blogspot.hu/2009/04/meghalt-az-utolso-liv.html hírt adtak] az utolsó anyanyelvi beszélő haláláról, akit Viktor Bertholdnak hívtak.
</ref>, mióta azonban Lettországban az egyetemen tanulható, a lett egyetemi ifjúság szűk körének tanult nyelve lett. A lív nyelv nem tévesztendő össze a [[lett nyelv]] [[Lív nyelvjárás|lív nyelvjárásával]].
 
Rokonnyelvei közül az [[Észt nyelv|észt]] áll hozzá a legközelebb, és ez hatott rá a leginkább, bár sok balti-finn tulajdonságát megőrizte, nagy hatást gyakorolt rá a [[lett nyelv]] is, amely hatás megmutatkozik mind a [[hangtan]], mind a [[grammatika]], mind a [[szókészlet]] területén. Különlegessége, hogy a lívben találjuk a legkevesebb [[Eset|névszói esetet]] a balti-finn nyelvek közül. Az egyes szavak esetében fellépő tőbelseji váltakozások és a többes számban megfigyelhető többesszámjel- és esetrag-egybeolvadások miatt a lív tett szert a legtöbb [[Nyelvtipológia|flektáló]] tulajdonságra a finnségi nyelvek közül. Egyedül itt őrződött meg a [[datívusz]]-rag. A lívben nem létezik a [[fokváltakozás]] jelensége. A lívben maradt meg a legjobban a tagadó ige ragozása.
 
==Története==
Névtelen felhasználó

Navigációs menü