„Carl Koldewey” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1868-ban kapitánya volt az Északi-sarkra indított első német expedíciónak. Grönlandra keleti partjai mentén haladtak amennyire csak lehetséges volt, de a csapások és az erős jegesedés miatt nem értek célba, végül a 81 ° 5-ig, a Spitzbergákig jutott el, majd visszafordult.
 
1869-1870-ben vezetője volt a második német [[Észak-sarkisark]]i expedíciónak Grönlandra[[Grönland]]ra és a [[Jeges-tengerretenger]]re a Germania kapitányaként. Az expedíció, a Germania gőzhajóval és a Hansa vitorlás hajóval Paul Friedrich Hegemann kapitány parancsnoksága alatt, az expedícióhoz csatlakozott tudósokkal: Karl Nikolai Jensen Borgen (csillagász, fizikus), Ralph Copeland (csillagász, fizikus), GrönlandraGrönlandon és a Jeges-tengerretengeren Adolf Pansch (zoológus, botanikus, orvos ) és, Julius von Payer mint térképész, a Hansa hajtott Reinhold Buchholz (1837-1876; orvos és zoológus) geológusa, és Carl Gustav Laube geológus.
 
Bremerhavent 1869 június 15-én hagyta el az expedíció, a két hajó közül a Germania 1869 augusztus 5-én elérte a Sabina szigeteket, majd augusztus 5.-én 75 fok 30'-en a NO Shannon-szigetet, ahonnan a teljesen zárt jég miatt kénytelen volt visszafordulni.Az expedíció igazi fénypontja a Kaiser-Franz-Joseph-fjord felfedezése és feltárása volt.
Később az expedíciók befejezése után Koldewey mint író működött és szerzőként is részt vett a tudományos publikációkban. 1871-től a német [[Naval Observatory-umbanObservatoryum]]ban dolgozott Hamburgban. 1905 július 31-én mint za Admiralitás igazgatóigazgatója ment nyugdíjba.
 
Hamburgban, 1908 május 17.-én érte a halál.
35 136

szerkesztés

Navigációs menü