„Jaime Lannister” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(→‎Jegyzetek: sablon)
Címke: HTML-sortörés
{{Sorozatszereplő infobox
{{gondok
| név = Jaime Lannister
|szócikkel=igen
| sorozat = [[Trónok harca (televíziós sorozat)|Trónok harca]]
|korr=igen
| első megjelenés = ''[[A Trónok harca epizódjainak listája#Első évad (2011)|Közeleg a tél]]''
|lektor=2013 áprilisából
| megalkotta = [[George R. R. Martin]]
|nincs forrás=2013 áprilisából
| színész = [[Nikolaj Coster-Waldau]]
|nincs bevezető=igen
| magyar hang = [[Anger Zsolt]]
|tömörítendő=
| család = [[A tűz és jég dala szereplőinek listája#Lannister-ház|Lannister-ház]]
|nem nevezetes=
| szülők = [[Tywin Lannister|Tywin]] (apja)<br />Joanna (anyja)
|forma=igen
| testvérek = [[Cersei Lannister|Cersei]] (ikertestvére)<br />[[Tyrion Lannister|Tyrion]] (öccse)
| imdb id = /ch0158527/
}}
George R.R. Martin nagy sikerű művének, a Tűz és Jég dalának nevezett Trónok Harca könyvsorozat egyik kiemelkedő jelentőségű szereplője Jaime Lannister. Ő Tywin Lannister, Kaszter-hegy urának és Nyugat őrzőjének idősebb fia és örököse. Idősebb lány ikertestvére Cercei Lannister, öccse pedig a törpe Tyrion Lannister.
 
'''Jaime Lannister''', titulusa alapján ''a Királyi Testőrség felesküdött testvére majd Parancsnoka'', gúnynevén a "Királyölő", egy [[A tűz és jég dala szereplőinek listája|kitalált karakter]] az amerikai író [[George R. R. Martin]] ''[[A tűz és jég dala]]'' című nagy sikerű [[fantasy]]-[[dráma]] könyvsorozatában, illetve a 2011-től szinté nagy népszerűségnek örvendő ''[[Trónok harca (televíziós sorozat)|Trónok harca]]'' című, az [[HBO|HBO]] csatornán sugárzott televíziós sorozatban. A karakter kiemelt fontossággal bír a történet szempontjából. A sorozatbéli megformálója a [[Dánok|dán]] színész, [[Nikolaj Coster-Waldau]], magyar hangja [[Anger Zsolt]].
Személyiségét illetően a családra jellemző büszkeség és arrogancia a meghatározó. A remek retorikai érzékkel megáldott Jaime-t a fantasy-eposz színterét jelentő Westeros (Hét Királyság) legjobb kardforgatói között tartják számon. Az első könyv történetének indulása előtt 18 évvel már a Királyi Testőrség tagja. Gúnynevét ("Királyölő") akkor kapta, amikor egy másik nagyhatalmú, az akkor uralkodó Targaryen házból való Aerys ("Az őrült") királyt a lázadások idején kardjával hátba szúrta. Emellett azonban egy másik negatív tartalmú "pletyka" főszereplője is, miszerint ikertestvérével szerelmi viszonyt folytat, s ezáltal az Aerys-t követő (lázadó) király, Robert Baratheon mindhárom gyermeke valójában tőle van. A későbbiekben ennek az egyik gyermek (Joffrey) trónra kerülésével az uralkodáshoz való jogban, valamint az ezt övező hatalmi csatározásokban nagy szerepe lesz.
 
== Karakterleírás ==
http://images4.fanpop.com/image/photos/23100000/Jaime-Lannister-jaime-lannister-23108714-568-720.png
 
SzemélyiségétA karakter személyiségét illetően a családracsaládjára, a [[A tűz és jég dala szereplőinek listája#Lannister-ház|Lannisterekre]] jellemző büszkeség és arrogancia a meghatározó. A remek retorikai érzékkel megáldott Jaime-tJaimet a fantasy-eposz színterét jelentő [[A tűz és jég dala világa#Westeros|Westeros]] kontinens és a (Hét Királyság) legjobb kardforgatói között tartják számon. Az [[Trónok harca (könyv)|első könyv]] történetének indulása előtt 18tizennyolc évvel már a Királyi Testőrség tagja volt. Gúnynevét, a ("Királyölő") megnevezést akkor kapta, amikor egy másik nagyhatalmú, az akkor uralkodó Targaryen[[A tűz és jég dala szereplőinek listája#Targaryen-ház|Targarye-házból]] való AerysAeryst, ("Azaz őrült")Őrült királytkirály"t a lázadások idején kardjával hátba szúrta. Emellett azonban egy másik negatív tartalmú "pletyka" főszereplőjeis isterjeng róla, miszerint ikertestvérével, [[Cersei Lannister]]rel szerelmi viszonyt folytat, sés ezáltal az Aerys-t követő (lázadó) király, [[Robert Baratheon]] mindhárom gyermeke valójában tőle van. A későbbiekben ennek az egyik gyermek (Joffrey) trónra kerülésével az uralkodáshoz való jogban, valamint az ezt övező hatalmi csatározásokban nagy szerepe lesz.
==Szezononkénti történet==
 
===Előzmények= Szerepe==
=== Előzmények===
Tizenegy évesen Crakehallba küldték, hogy Ser Summer Crakehall mellett szolgáljon. Kiváló képességeit mutatja az is, hogy alig két évvel később egy tornán megnyerte a kézitusát. Újabb két évvel később Jaime kitüntette magát a Királyerdei Testvériség ellen indított hadjáratban, és lovaggá ütötték. Nem sokkal később kinevezték a Királyi Testőrségbe. Tizenöt évesen a valaha szolgált legfiatalabb lovag volt.
 
Mint kiderült, az ekkorra paranoiddá vált II. Aerys alapvetően azért választotta őt, hogy maga mellett tarthassa és túszként használhassa Segítője, Tywin Lannister ellen. Robert lázadásának végén, mikor a vereség már elkerülhetetlennek látszott és II. Aerys király fel akarta gyújtani egész Királyvárt, Jaime megölte a parancsot vivő lovagot, majd végzett a királlyal is. Azóta ismerik a "Királyölő" gúnynéven. Robert megbocsátott Jaime-nek, és esküszegése ellenére megtartotta a Királyi Testőrségben. A birodalomban ugyanakkor meglehetős utálat övezi, és felesküdött testvérei sem igen bíznak benne.
 
===Első szezon/ElsőTrónok harca könyv===
:''Lásd még: a [[Trónok harca (könyv)|Trónok harca könyv]] és a [[Trónok harca (első évad)|Trónok harca első évada]] cikkeket''
 
Jaime elkíséri a királyt Deresbe, ahol folytatja vérfertőző kapcsolatát Cerseijel. Bran meglátja őket, mire Jaime lelöki a fiút több emelet mélységbe, és reméli, hogy meghal. Mikor Királyvárban megtudja, hogy Catelyn fogságba vetette az öccsét Tyriont, megfenyegeti Lord Eddardot, hogy eressze szabadon a törpét. A tárgyalás eredménye két halott férfi és egy sebesült Segítő, így Jaime-nek menekülnie kell. Csatlakozik apja nyugaton állomásozó seregeihez, és átveszi az egyik sereg irányítását, amelyet azonban Robb Stark csapatai meglepnek és szétvernek a Suttogó Erdő csatájában. Jaime sebesülten Robb Stark fogságába esik.
Cersei, miután végrehajtotta az államcsínyt, amivel eltette Eddardot az útból, Jaime-t távollétében a Királyi Testőrség parancsnokává nevezi ki.
 
=== Királyok csatája ===
===Második szezon/Második könyv===
:''Lásd még: a [[Királyok csatája]] és a [[Trónok harca (második évad)|Trónok harca második évada]] cikkeket''
 
A történet eme szakaszában szinte végig Robb Stark (Észak Királya) fogságában van. Neve így inkább más helyszínen, más szereplők között hangzik el. Királyvárban testvére, Cercei vezetésével vitatják kiszabadításának/kiváltásának tervezett körülményeit. Eddard Stark lefejezése után azonban az eleve nehéz helyzetet számukra az is bonyolítja, hogy a két Stark-leány közül az egyikük, Arya megszökött. Így a Jaime-ért felajánlható túszok száma háromról csupán egyre apadt. Eközben Robb Stark újabb győzelmet aratott a Lannisterek felett, foglyul ejtve egyik főuruk fiát, akit ideiglenesen Jaime ketrecében helyeznek el. A Királyölő, hogy kiszabaduljon, megöli rokonát, majd a zajra odasiető őrt. A szabadsága azonban nem volt hosszú életű, s újra elfogják. Akkor derül ki, hogy az őre Lord Rickard Karstark fia volt, aki bosszúra szomjazik. A Karstarkok feldühödnek, az északi seregben széthúzás támad, s mindenki Jaime fejét követeli. Robb édesanyja, Catelyn ezért szabadon engedi. Tudja, a túszként Királyvárban tartott lányait(lányát) megölik, ha végeznek a Királyölővel. Így a Lannister útnak ered a főváros felé, oldalán Catelyn hűséges kardjával, a hatalmas termetű nő, Brienne Tarth társaságában.
 
===Harmadik szezon/HarmadikKardok vihara könyv===
:''Lásd még: a [[Kardok vihara]] és a [[Trónok harca (harmadik évad)|Trónok harca harmadik évada]] cikkeket''
 
Királyvárba tartó utazásuk alatt erdei csapásokon közlekednek, hogy a lehető legmesszebb elkerüljék az utakat. Robb Stark haragra lobban anyja iránt, mikor árulása napvilágra kerül, és lovasokat küld a Királyölő elfogására. A két menekülő messzire jut, azonban át kell kelniük egy hídon a továbbhaladás miatt. Jaime egy váratlan pillanatban kihasználja Brienne figyelmetlenségét, és kardhoz jut. A birodalom egyik legjobb harcosának tartott Királyölő azonban nem bír óriási őrzőjével. A harc végén azonban megérkeznek Lord Bolton (Robb Stark egyik hűbéres főurának) emberei, s foglyul ejtik őket. Az ezt követő este folyamán Brienne-t a katonák meg akarják erőszakolni, de a tusakodást Jaime állítja le, éles eszével. Elárulja Locke-nak, a katonák vezetőjének, hogy Brienne apja, Lord Selwyn Tarth hatalmas váltságdíjat fizetne lánya épségben való visszatéréséért cserébe. Azonban nagy hibába esik. "Szerepét" túljátszva elveti a súlykot, és levágják a jobb kezét. Ezután mély depresszióba esik, hiszen kardforgató képességének elvesztésével együtt minden mást is elvesztett, ami valaha volt. Brienne azonban visszahúzza az életbe, s meggyőzi, hogy van miért élni még ezen a Földön. Harrenhal várába érve maga Lord Bolton veszi védelmébe. Elengedi Királyvárba a katonái által elkövetett hibák fényében, azzal a feltétellel, hogy megcsonkításában Lord Boltont ártalmatlannak nevezi majd apja, Tywin Lannister előtt. Brienne-nek azonban maradnia kell, hisz árulással vádolják. Jaime kísérőivel együtt visszafordul, hogy kimentsék őt Harrenhal várából.
 
== Külső hivatkozások ==
* [http://screenrant.com/song-of-fire-and-ice-brusimm-6547/ George R.R. Martin’s ‘Game Of Thrones’ Greenlit By HBO]
* [http://gameofthrones.hu/szereplok/allando/jaime-lannister Jaime Lannister adatlapja]
 
== Jegyzetek ==
3 258

szerkesztés

Navigációs menü