„Jan Kašpar” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
1910 április 16-án hajtotta végre az első sikeres repülést. A repülés két kilométer magasságban 2025 méter volt. Ez a nap lett a cseh repülés történetének ünnepelt mérföldköve, mert Kašpar volt az első a cseh származású pilóta. Ennek ellenére nem ő volt az első, aki ezen a viszonylag új találmányon repült [[Csehország]]ban. 1910 januárban már Louis Gaubert francia pilóta is átrepült a Velká Chuchle repülőtéren. Kašpar repülése előtt két héttel a német pilóta Ottó Hieronymus, a Laurin & Klement gyár főmérnöke is vállalta a repülést.
 
Egy évvel később, 1911-ben Kašparnak sikerült kialakítani a saját működőképes repülőgépet, amelyet JK-nak neveztek. A 70 lóerős teljesítményű [[GottliebGotlieb Daimler|Daimler]] motorral felszerelt saját tervezésű újonnan épített repülőgépe. Ez a repülőgép volt az első hosszú távú repülést végrehajtó gép Csehországban. A próbarepülésre először 1911 április 30-án, Enroute Pardubice - Chrudim és vissza repült, ami 24 perc és 23 másodpercig tartott. Ugyanezen a napon indult az utasokkal is az első járat, unokatestvérével Eugene Čihákkal is.
 
Kašpar leghíresebb Pardubice – Velká Chuchle közötti repülése hozta meg számára a hírnevet, melyre 1911 május 13-án került sor. A távolság meghaladta a 121 km-t; 92 percig körülbelül 800 m magasságban repült. Abban az időben ez volt a leghosszabb repülés az Osztrák-Magyar Monarchia területén.

Navigációs menü