„Budavári nagy rondella” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Történeti áttekintés: Gerő László: Budai Várnegyed (1979) ISBN 963 13 0357 8
a (Coor title sablonok egységesítése AWB)
(→‎Történeti áttekintés: Gerő László: Budai Várnegyed (1979) ISBN 963 13 0357 8)
A kör alaprajzú bástyák (rondellák) építése időben megelőzte a sokszögű bástyák keletkezését és az [[Ágyú (löveg)|ágyúk]] használatának elterjedésével függött össze. A középkori magas, keskeny vártornyokat a [[15. század]] második felétől fokozatosan felváltották az ágyúk elhelyezésére alkalmas és az ostromlók ágyúinak jobban ellenálló alacsonyabb, de vastagabb falú rondellák. [[Magyarország]]on ebben az időben a várak megerősítését a török előnyomulás tette sürgetővé.
 
[[Fájl:Kaputorony.jpg|bélyegkép|200px|A nagy rondella kaputornya avagy a Lihegő kapu tornya]]
A budavári nagy rondella építésének pontos idejét nem ismerjük. Az idők folyamán többször átépítették, de belső területe már kezdetben is nagyjából megegyezett a mostanival. Feltételezések szerint a rondellát [[I. Mátyás magyar király|Mátyás király]] korában ([[1458]]–[[1490]]) építhették, más vélemény szerint később, [[Szapolyai János]] idején, de [[1541]] előtt.<ref>Gerő László: ''A helyreállított budai vár'' 34. oldal. Műszaki Kiadó, Budapest, 1980 ISBN 963-10-3138-1</ref> A várról [[1467]] körül készített rajzon még nem tüntették fel, de az [[1541]]-ben, Buda elfoglalásának évében készült metszeten már látható. Neve régi okmányokon ''Baluardo d'Italia'', ''Olasz bástya''; török neve ''Büjük frengi kuleszi'' (idegen módra épült bástya); későbbi nevei ''Nagy-'', ''Déli Nagy-'' vagy ''Palota rondella''. Kaputornya kezdetben ''Torre d'Italia'', ''Olasz kapu''; török neve ''Szoluk-'' (lihegő), később ''Zsigmond kapu''.
 
Buda visszavételekor, [[1686]]-ban az ostromlók tüzérsége a rondella falán nagy rést ütött, a támadók ezen át jutottak feljebb, majd a bástyán felállított ágyúkból lőtték tovább a török védőket. A sérült rondellát később a császáriak valószínűleg helyreállították.

Navigációs menü