„Legolas” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
kép
Bpneve (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
16. sor: 16. sor:


== Élete ==
== Élete ==
Születési dátuma ismeretlen. Apja a Bakacsinerdő királya, [[Thranduil]]. Apja őt küldte [[Elrond]] tanácsába. Ott a Gyűrű Szövetségének tagja lett. Eleinte nézeteltérései voltak a törppel, [[Gimli]]vel, de a [[Lothlórien|lórien]]i tartózkodásuk után összebarátkoztak. A szövetség felbomlása után [[Aragorn]]nal és [[Gimli]]vel együtt a [[Saruman|Szarumán]] által elraboltatott [[Tuk Peregrin|Pippin]] és [[Borbak Trufiádok|Trufa]] után indult. [[Rohan]]ba jutott, és részt vett a [[Helm-szurdok]]i csatában. Innen [[Vasudvard|Orthanc]]ba ment, ahol megpróbálta megölni Szarumánt, de [[Gandalf]] megakadályozta ebben. Visszatértek a Helm-szurdokba, ahonnan Legolas [[Gimli]]vel, [[Aragorn]]nal és a [[Halbarad]] vezette dúnadánokkal elment a Holtak Ösvényére. Miután keresztülmentek rajta, a holtak seregének a segítségével elfoglalták az Umbari Kalózflotta hajóit, és azokkal indultak el a Pelennor mezei csatába. Legolas részt vett a Morannonnál vívott csatában. A Gyűrűháború után Ithiliában telepedett le. Elessar király halála után elhajózott Valinorba, és magával vitte [[Gimli]]t is.
Születési dátuma ismeretlen. Apja a Bakacsinerdő királya, [[Thranduil]]. A Hobbit-filmtrilógia második részében foglyul ejti Tölgypajzsos Thorin társaságát, de Bilbó kiszabadította őket. Legolas végül utánuk megy Tóvárosba, ahol [[Taúriel]]-lel lemészárolják a törpöket üldöző orkok nagy részét. Utána Gundabadhoz megy, és kideríti, hogy az Erebort támadni készülő orkokon kívül van egy másik sereg is, amit végül a sasok segítségével elpuszítanak. Az Öt Sereg csatája után apja ezt mondta neki: "''A vadonban él egy fiú, Arathorn az apja. Keresd fel..."''
Később apja őt küldte [[Elrond]] tanácsába. Ott a Gyűrű Szövetségének tagja lett. Eleinte nézeteltérései voltak a törppel, [[Gimli]]vel, de a [[Lothlórien|lórien]]i tartózkodásuk után összebarátkoztak. A szövetség felbomlása után [[Aragorn]]nal és [[Gimli]]vel együtt a [[Saruman|Szarumán]] által elraboltatott [[Tuk Peregrin|Pippin]] és [[Borbak Trufiádok|Trufa]] után indult. [[Rohan]]ba jutott, és részt vett a [[Helm-szurdok]]i csatában. Innen [[Vasudvard|Orthanc]]ba ment, ahol megpróbálta megölni Szarumánt, de [[Gandalf]] megakadályozta ebben. Visszatértek a Helm-szurdokba, ahonnan Legolas [[Gimli]]vel, [[Aragorn]]nal és a [[Halbarad]] vezette dúnadánokkal elment a Holtak Ösvényére. Miután keresztülmentek rajta, a holtak seregének a segítségével elfoglalták az Umbari Kalózflotta hajóit, és azokkal indultak el a Pelennor mezei csatába. Legolas részt vett a Morannonnál vívott csatában. A Gyűrűháború után Ithiliában telepedett le. Elessar király halála után elhajózott Valinorba, és magával vitte [[Gimli]]t is.


== A filmekben ==
== A filmekben ==
[[Peter Jackson (rendező)|Peter Jackson]] Gyűrűk Ura-filmtrilógiájában, valamint a készülő Hobbit-filmtrilógiájában [[Orlando Bloom]] alakítja Legolast.
[[Peter Jackson (rendező)|Peter Jackson]] [[A Gyűrűk Ura (filmsorozat)|Gyűrűk Ura-filmtrilógiájában]], valamint a [[A hobbit (filmsorozat)|Hobbit-filmtrilógiájában]] [[Orlando Bloom]] alakítja Legolast.


== Források ==
== Források ==

A lap 2015. február 26., 20:13-kori változata

Legolas
Legolas, a Bakacsinerdő hercege
Legolas, a Bakacsinerdő hercege
Életrajzi adatok
Egyéb nevekZöldlombfi
Címa Bakacsin-erdő hercege
NépTünde
Kultúrabakacsin-erdei szürketünde
Könyv(ek)A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, A két torony, A király visszatér
MegformálójaOrlando Bloom
Magyar hangRékasi Károly

Legolas egy szereplő J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regényében. Tünde, a Bakacsinerdő hercege, Thranduil király fia.

Élete

Születési dátuma ismeretlen. Apja a Bakacsinerdő királya, Thranduil. A Hobbit-filmtrilógia második részében foglyul ejti Tölgypajzsos Thorin társaságát, de Bilbó kiszabadította őket. Legolas végül utánuk megy Tóvárosba, ahol Taúriel-lel lemészárolják a törpöket üldöző orkok nagy részét. Utána Gundabadhoz megy, és kideríti, hogy az Erebort támadni készülő orkokon kívül van egy másik sereg is, amit végül a sasok segítségével elpuszítanak. Az Öt Sereg csatája után apja ezt mondta neki: "A vadonban él egy fiú, Arathorn az apja. Keresd fel..."

Később apja őt küldte Elrond tanácsába. Ott a Gyűrű Szövetségének tagja lett. Eleinte nézeteltérései voltak a törppel, Gimlivel, de a lórieni tartózkodásuk után összebarátkoztak. A szövetség felbomlása után Aragornnal és Gimlivel együtt a Szarumán által elraboltatott Pippin és Trufa után indult. Rohanba jutott, és részt vett a Helm-szurdoki csatában. Innen Orthancba ment, ahol megpróbálta megölni Szarumánt, de Gandalf megakadályozta ebben. Visszatértek a Helm-szurdokba, ahonnan Legolas Gimlivel, Aragornnal és a Halbarad vezette dúnadánokkal elment a Holtak Ösvényére. Miután keresztülmentek rajta, a holtak seregének a segítségével elfoglalták az Umbari Kalózflotta hajóit, és azokkal indultak el a Pelennor mezei csatába. Legolas részt vett a Morannonnál vívott csatában. A Gyűrűháború után Ithiliában telepedett le. Elessar király halála után elhajózott Valinorba, és magával vitte Gimlit is.

A filmekben

Peter Jackson Gyűrűk Ura-filmtrilógiájában, valamint a Hobbit-filmtrilógiájában Orlando Bloom alakítja Legolast.

Források

  • J. R. R. Tolkien. A Gyűrűk Ura-A Gyűrű Szövetsége. Európa Könyvkiadó, Budapest (1999) 
  • J. R. R. Tolkien. A Gyűrűk Ura-A két torony. Európa Könyvkiadó, Budapest (1999) 
  • J. R. R. Tolkien. A Gyűrűk Ura-A Király visszatér. Európa Könyvkiadó, Budapest (1999)