„Topáz” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2 bájt hozzáadva ,  5 évvel ezelőtt
 
Igen gazdagok [[Brazília]] topázlelőhelyei is. Itt a sárga és rózsaszínű, valamint a színtelen és világos-kék topázok egymástól szétválasztva, teljesen különböző helyeken és módon fordulnak elő. A sárga topázok lelőhelyeit [[1760]] körül Ouro Preto (Villa Ricca) közelében, Minas Geraisban fedezték fel, ahol mállott agyagpala üregeiben fehéres és barnás színű, pikkelyes, kő-velőnek nevezett anyagban találják a sárga, barnássárga és rózsaszínű topázkristályokat. Gyakran egy és ugyanazon kristályon a sárga és rózsás szín váltakozik egymással. Igen jellemző a kristályoknak teljesen egyszerű kifejlődése, úgyhogy lapdús kristály csak egészen elvétve akad. A kristályok között a több centiméter nagyságúak sem ritkák.
A víztiszta, és világoskékszínű topázok legfontosabb lelőhelyei Minas Gerais északkeleti részén találhatók, csillámpalákat és gnájszokat átjáró pegmatitok üregeiben. A topáz kíséretében [[berill]], [[krizoberill]], zöld- és rózsaszínű [[turmalin]] is előfordul. A drágaköveket tartalmazó kőzeterek a föld felszínéhez közel laza, földes [[kaolin]]ná alakultak s ebből a földes anyagból a kristályok kimállanak és a folyók hordalékába jutnak. A vidék folyóinak hordaléka mind gazdag topázhömpölyökben, amelyeknek nagysága néha igen tekintélyes, sés az ökölnagyságot is jóval túlhaladja.
 
Brazíliában a színtelen topázhömpölyöket a ''vízcsepp'' elnevezésen kívül ''rabszolga gyémántoknakgyémánt''-oknak is nevezik, mert csiszolva élénk fényük van, sés a [[gyémánt]]hoz hasonlítanak. Ilyen víztiszta topáz a portugál állam birtokában lévő, tyúktojásnagyságú, [[1680]] [[karát]]os, ''BraganzánakBraganzá''-nak nevezett, rendkívüli szépségű kő, amelyet sokáig gyémántnak tartottak.
 
[[Srí Lanka]] lelőhelyeiről is sok szép topáz kerül forgalomba. A színtelen topázokat ''víz-zafírnakzafír''-nak, a világos kékeszöldeket helytelenül ''akvamarinnakakvamarin''-nak hívják. Ezeken kívül különféle árnyalatban sárgaszínű topázok is találhatók, amelyeknek egy szép, sáfránysárga fajtája indiai topáz néven szerepel.
 
[[Európa]] legfontosabb és legérdekesebb topázlelő helye: [[Schneckenstein]], [[Auerbach]] mellett, [[Szászország]]ban: az itt előforduló topáznak azonban ma már, mint [[drágakő]]nek, nem nagy a jelentősége. A topázok kőzete [[turmalin]]tartalmú, [[kvarcit]]os agyagpala-breccsa, amelynek a kötőanyaga kvarc és topáz. A legszebb schneckensteini topázok ma a [[Drezda|drezda]]i ''Grünes Gewölbe'' gyűjteményében találhatók, részben szabadon, részben ékszerekbe foglalva. A kristályok nagyságaritkán érik el az 1–2 cm-es méreten rendesen alul maradméretet, de azért ennél nagyobbak is fordulnak előelőfordulnak. A schneckensteini topáz színe nem olyan élénk és sötét, mint a [[brazília]]iaké, hanem halványabb, inkább borsárga, de azért sötétebbek és színtelenek is előfordulnak.
 
Az [[Amerikai Egyesült Államok]]ban és [[Mexikó]]ban több helyen is előfordul, de a drágakőnek megfelelő anyag elég kevés.

Navigációs menü