„Szekszárdi evangélikus templom” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
két halott link felélesztése + apróság
(két halott link felélesztése + apróság)
Építtetője és első lelkésze, Németh Gyula 83 évesen halt meg. A templomot [[1928]]. [[december 16]]-án [[Kapi Béla]] szentelte fel. Orgonája a 19. századból származik, [[Marschall József]], [[Marcz Ádám]] műhelye alkotta meg 1800 körül, és a [[bonyhád]]i templomból került Szekszárdra az orgona 130 éves korában. 1800 körül készített orgonát 1989-91-ben restaurálta az Aquincum Orgonaépítő Kft. Több hangversenyen is használták. A restaurálás során [[Theisz Lőrinc György]], [[Pászner Jenő]] vett részt a munkálatokban.
 
A templom oltárát katolikus hívő készítette. A szószék díszítése megjeleníti a ''[[Hegyi beszéd]]'' történetét, Wigand Edit, Wigand Jánosné készítették. A Szekszárdi Evangélikus templom [[keresztelőmedence|keresztelő medencéje]] márványból készült, hozzá [[vörösréz|vörösrezvörösrezet]]et használtak.<ref>[http://www.kektura.click.hu/keret.cgi?/ddk-album-01/01-04.htm Szekszárd Evangélikus templomról fotóval]</ref>
 
A templom oltárképét [[Szabó Dezső]] művész alkotta meg, 1940-ben Kapi Béla felszentelte. Szekszárd látképét ábrázolja. [[Tolna megye]]i öltözetben jelennek meg a [[Jézus]] körül a hívők. Mottója: „Jöjjetek énhozzám mindannyian”, Máté evangéliumának 11. fejezetéből.
 
[[1938]]-ban kivitelezték a [[rózsaablak]]okat. Az üvegen Lukács, Máté, Márk, János evangelisták láthatóak. Pál apostol és [[Luther Márton]] alakja is megjelenik. Az ablakra a gyülekezet adta össze a pénzt, adományokból, a családok nevei olvashatóak a színes üvegeken.
<ref>[http://szekszard.lutheran.hu/Gyulekezeti_Honlap/KEZDOLAP.html Szekszádi Evangélikus Gyülekezet]</ref><ref>[http://pannonhalma-utikalauz.hu/latnivalok/evangelikus-templom-szekszard-48267.html Evangélikus templom - Szekszárd]</ref><ref>[http://szekszard.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/ Vallási épületek Szekszárdon]</ref>
<ref>[http://szekszard.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/ Vallási épületek Szekszárdon]</ref>
 
==Referenciák==

Navigációs menü