„Görögország történelme” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
== Az ókori Görögország ==
[[Fájl:Location greek ancient.png|frame|Az ókori görög világ, circa ([[Kr. e. 550]])|right]]
Nincs általános egyetértés affelől, mikortól számítsuk az ókori Görögország korát. A közhasználatban ez a [[Római Birodalom]] uralma előtti teljes görög történelmet jelöli, a különböző történészek azonban gyakran eltérően határozzák ezt meg. Egyes szerzők ideértik a [[minószi civilizáció|minószi]] és [[mükénéi civilizáció]]t is, mások azzal érvelnek, hogy ezek annyira különböztek a későbbi görög kultúrától, hogy külön kell őket kezelni. A görög történelmet hagyományosan az első [[olimpiai játékok]]tól, [[i. e. 776]]-tól számították. Ez [[a poliszok kora]], amelyet az [[i. e. 6. század]]tól a klasszikus görög civilizáció koraként emlegetnek. A korszak hagyományos vége [[III. Alexandrosz makedón király|Nagy Sándor]] halála, [[i. e. 323]]. A következő időszakot a [[hellenisztikus Görögország]] korának nevezik. Nem mindenki választja azonban külön a klasszikus és hellenisztikus Görögországot, néhányan a klasszikus kort egészen a kereszténység [[3. század]]i felemelkedéséig tartó időszakként kezelik.Na mivan te nem jo ez semmire nehagassatok rám
{{bővebben|Ókori Görögország}}
Nincs általános egyetértés affelől, mikortól számítsuk az ókori Görögország korát. A közhasználatban ez a [[Római Birodalom]] uralma előtti teljes görög történelmet jelöli, a különböző történészek azonban gyakran eltérően határozzák ezt meg. Egyes szerzők ideértik a [[minószi civilizáció|minószi]] és [[mükénéi civilizáció]]t is, mások azzal érvelnek, hogy ezek annyira különböztek a későbbi görög kultúrától, hogy külön kell őket kezelni. A görög történelmet hagyományosan az első [[olimpiai játékok]]tól, [[i. e. 776]]-tól számították. Ez [[a poliszok kora]], amelyet az [[i. e. 6. század]]tól a klasszikus görög civilizáció koraként emlegetnek. A korszak hagyományos vége [[III. Alexandrosz makedón király|Nagy Sándor]] halála, [[i. e. 323]]. A következő időszakot a [[hellenisztikus Görögország]] korának nevezik. Nem mindenki választja azonban külön a klasszikus és hellenisztikus Görögországot, néhányan a klasszikus kort egészen a kereszténység [[3. század]]i felemelkedéséig tartó időszakként kezelik.
 
A legtöbb történész az antik Görögországot tekinti a [[nyugati civilizáció]] alapjának. A görög kultúra nagy hatással volt a Római Birodalomra, amely elterjesztette [[Európa]] sok részén. Az ókori görög civilizációnak a modern világra óriási hatása volt a nyelv, politika, oktatási rendszer, filozófia, művészet és építészet területén, különösen a [[reneszánsz]] korában és a [[18. század|18]]–[[19. század]]i Európában és [[Amerikai Egyesült Államok|Amerikában]] ([[klasszicizmus]]).
Névtelen felhasználó

Navigációs menü