„Grammy-díj” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
a A(z) Grammy.jpg nevű fájlt INeverCry törölte a Commonsból: „Per commons:Commons:Deletion requests/File:Grammy.jpg
2. sor: 2. sor:
|magyar név = Grammy-díj
|magyar név = Grammy-díj
|eredeti név = Grammy Award
|eredeti név = Grammy Award
|kép = Grammy.jpg
|kép =
|képaláírás = Az Arany Gramofon
|képaláírás = Az Arany Gramofon
|szervezet neve =[[National Academy of Recording Arts and Sciences]]
|szervezet neve =[[National Academy of Recording Arts and Sciences]]

A lap 2015. január 14., 03:13-kori változata

Grammy-díj (Grammy Award)
Szervezet neveNational Academy of Recording Arts and Sciences
SzékhelyLos Angeles
Alapítás éve1958
Ország USA
Első díjátadás1959. május 4.
Beverly Hilton Hotel,
Los Angeles & New York
Legutóbbi díjátadás2014. január 26.
(56. díjátadó)
Staples Center, Los Angeles
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Grammy-díj témájú médiaállományokat.

A Grammy-díj (angolul: GRAMMY® Awards; ill. Phonograph Gramophone Awards) vagy „Grammys” egy az Amerikai Egyesült Államok National Academy of Recording Arts and Sciences (magyarul: Hangfelvétel-művészetek és -tudományok Nemzeti Akadémiája) által alapított, évente átadásra kerülő díj, mely a zeneipar azévi kimagasló eredményeit hivatott elismerni. A díjátadó ünnepséget neves előadók fellépései kísérik, és a nagyobb figyelmet kiváltó díjak átadását a televízió is közvetíti. A mai napig a Grammy-díj a legnagyobb presztízzsel bíró elismerés a zeneiparban.

A díjat 1958-ban alapították. Az ABC tévétársaság 1971-es első élő tévéközvetítését megelőzően az 1960-as években az NBC tévétársaság The Best on Record címmel felvételről sugározta a díjátadó összefoglalóját. Az első Grammy Awards az NBC csatornán 1959. november 29-én került adásba a Sunday Showcase című műsor keretében, mely eredetileg tévéfilmeket és revüműsorokat sugárzott. 1971-ig a díjátadó ünnepségeket két helyszínen, New Yorkban és Los Angelesben is megrendezték, a díjazottak pedig választhattak a két helyszín közül, hogy hol veszik át az elismerést. Az Akadémiától Pierre Cossette vásárolta meg a jogokat, hogy közvetíthesse a ceremóniát, és megszervezte az első élő tévéadást.[1] Miután a díjátadás helyszíne Nashville-be (Tennessee) került, 1973-ban a CBS vásárolta meg a közvetítési jogokat. A Grammy-ceremóniát korábban közvetítő ABC számára pedig kárpótlásul létrehozták az Amerikai Zenei Díjat (American Music Award).

1974-től ismét Los Angelesben (a Shrine Auditoriumban), illetve egyes években New Yorkban (a Radio City Music Hallban vagy a Madison Square Gardenben) adták át a díjakat. 2003 kivételével az új évezredben a Los Angeles-i Staples Center volt a gála helyszíne.[2]

A férfi előadóknál a legtöbb Grammyvel a magyar Solti György karmestert, zongoraművészt díjazták, mintegy 31 alkalommal.[3] A hölgyek közül a legtöbbször, 26 alkalommal, Alison Krauss folk és country énekes/hegedűs nyert.[4] A könnyűzenei együttesek között a U2 tartja a rekordot 22 Grammy-díjjal[5], míg az összes zenekart figyelembe véve a Chicagói Szimfonikusok állnak az első helyen 60 győzelemmel.[5]

Az arany gramofon

A jelenleg használt szobrot kizárólagosan a Billings Artworks cég gyártja a coloradói Ridgewayben. A szobrok mindegyikét kézzel formázzák és illesztik össze. Évekkel ezelőtt a régi, kisebb szobrot át kellett alakítani, mivel a használt fémek túl lágyak voltak, és sok problémát okozott, hogy a szobrok könnyen törtek. Az új szobor nagyobb és tömörebb lett.[6] A Grammyt részenként rakják össze, végül a fémet bevonják arannyal. A tévéadásban használt szobrok csak kellékek.[7] 2007-ig összesen 7578 darab Grammy-szobrot adtak át.[8]

Kategóriák

Az egyes kategóriákban több megnevezett jelölt közül kerül ki a díjazott. A zenei műfajoktól független négy általános kategória a következő:

  • "Az év albuma" (Album of the Year), melyet a kiválasztott album előadója és a produkciós stáb kap az év albumáért.
  • "Az év felvétele" (Record of the Year), melyet a kiválasztott dal előadója és a produkciós stáb kap az év felvételéért.
  • "Az év dala" (Song of the Year), melyet a kiválasztott dal szerzője, ill. szövegírója kap az év daláért.
  • "Legjobb új előadó" (Best New Artist), melyet az az előadó kap, aki tárgyévben jelenteti meg első olyan felvételét, amely megalapozta ismertségét (ez nem feltétlenül az előadó tényleges első megjelenése).

A további kategóriákban a díjakat specifikusan egy-egy zenei műfajhoz tartozó előadó ill. produkció kapja, továbbá olyan nem zenei típusú közreműködések, mint a grafikai megjelenés és a videó. Ezenkívül a többéves kimagasló teljesítményeket különböző életműdíjakkal honorálják minden évben.

Jelölési procedúra

Hanglemeztársaságok és személyek jelölhetnek felvételeket. A jelöléseket online regisztrálják, majd kinyomtatott formában elküldik a National Academy of Recording Arts and Sciences részére. A regisztráció után egy 150 szakértő által végzett felülvizsgálati eljáráson megy át a jelölés. A vizsgálat célja, hogy a hivatalos jelöléshez megállapítsák, a jelölt egyáltalán jogosult-e a jelölésre, ill. elhelyezik a megfelelő kategóriacsoportba. A szakértők szavazhatnak úgy, hogy az általános kategóriákban ("Az év albuma", "Az év felvétele", "Az év dala", és "Legjobb új előadó" tartoznak ide), továbbá a szavazólapjaikon szereplő összesen 30 kategóriacsoporton (zenei műfajon) belül nem több mint 9 kategóriában jelölik a felvételt. Kategóriánként csak 5 jelöltet támogathatnak. Ezután összesítik a szavazatokat. Kategóriánként az öt legtöbb szavazatot kapott felvétel lesz hivatalosan jelölt a Grammy-díjra. Azonos szavazatszámok esetén lehet csak ötnél több hivatalos jelölt egy kategóriában. Miután kihirdették a jelölteket, az Akadémia tagjai megkapják a szavazólapokat a végső döntéshez. A tagok ezután az általános kategóriacsoportban, ill. további 8 kategóriacsoporton belül voksolhatnak. A szavazólapokat zárt ajtók mögött az egyik legnagyobb független könyvvizsgáló cég, a Deloitte Touche Tohmatsu összesíti.[9] A szavazatok megszámlálása után kihirdetik a Grammy-díj nyerteseit. Adott kategóriát a legtöbb szavazatot kapott felvételi nyeri, de holtverseny lehetséges. A nyerteseknek átadják a Grammy-díjat, míg azok a jelöltek, akik nem nyertek, egy medált kapnak a jelöltségük igazolására. Mindazok az akadémiai tagok, akik a jelöltállításban és a végső döntésben részt vesznek kizárólag a minőség alapján szavaznak. Nem vehetik figyelembe az eladási adatokat, a slágerlistás helyezéseket, a személyes barátságokat, a helyi kötődéseiket, vagy a saját cégükhöz való lojalitást. Az ajándékok elfogadása tilos. A tagoknak az Akadémia integritásának megőrzését szem előtt tartva kell voksolniuk. Mind a jelölési, mind a végső szavazási procedúra megköveteli, hogy a tagok csakis a saját szakterületüknek megfelelő kategóriacsoportokban szavazzanak.

Kritikák

Számos zenei előadó adott hangot a Grammy-díjjal kapcsolatos ellenérzéseinek. Maynard James Keenan, a progresszív metál együttes a Grammyt, melyet így indokolt[10]:

Azt hiszem, a Grammy nem más, mint egy gigantikus promóciós gépezet a zeneipar számára. Alacsonyan tartják a szellemi színvonalat, és a tömegeket táplálják. Nem a művészeteket ismerik el, és nem azért díjazzák a művészt, amit megalkotott. Valójában így működik az egész.

Gyakran kritizálják a Grammyt, hogy nem tükrözi a közvéleményt. Néhány kritikus vitatja, hogy az olyan nagyszabású díjátadók, mint a Grammy, pusztán csak a zeneipar kísérletei lennének, hogy magukat dicsérjék, miközben a termékeiket reklámozzák. Néhány kritikus vitatja, hogy a nyertesek alapvetően a jelölő és szavazó akadémiai tagok társadalmi, politikai és művészeti preferenciáit tükrözik.

Sokan kritizálják a Grammyt, hogy a lényegesnél sokkal több kategóriában oszt ki díjakat, és a terjedelmes gálaműsor nagy része csak töltelék.[11] Bono, a U2 frontembere, szintén kritizálta a Grammyt korábban, ám később méltányolni kezdte a díjat:

Volt ott minden: harag, szeretet, megbocsátás, család, közösség és a történelem legmélyebb érzékelése... Itt volt az amerikai zene teljes ereje, hogy kivívja az arroganciámat. A műsor többi részét új szemmel néztem. A Grammy-díj egyetlen csarnokba invitálta a jazz, a rock, a country, a soul és a klasszikus zenét. Semmibe veszik a demográfiai kutatásokat, amelyek a kategóriák összeállítását segítenék, semmi előzetes kutatás – egy őrült katyvasza az alaposságnak és az abszurditásnak, illetve annak a borzongató felismerése, hogy ami valakinek Mozart, az egy másiknak Vegas.[12]

Jegyzetek

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Grammy Award című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások

  1. Ken Ehrlich, At The Grammys: Behind the Scenes at Music's Biggest Night. New York, Hal Leonard Books, 2007.
  2. imdb.com – Grammy Awards locations by year
  3. MUSIC: THE GRAMMYS/CLASSICAL; Fewer Records, More Attention
  4. Plant, Krauss rise with 'Raising Sand' at Grammys
  5. a b For classical recordings, the future is online
  6. Making the Grammy
  7. About Billings Artworks
  8. GRAMMY.com
  9. Voting, GRAMMY.com
  10. Gabriella: Interview with Maynard James Keenan of Tool. NY Rock, 2002. July
  11. The Grammy Awards: Yours and Mine
  12. Bono, Foreword, in Ken Ehrlich, At The Grammys: Behind the Scenes at Music's Biggest Night". New York, Hal Leonard Books, 2007.

Külső hivatkozások