„Ballantine’s” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Reklámsablon és reklámízű állítások törölve. Egyéb átfogalmazások. Változatai bővítve.
a (XXXX-as évek típusú link javítása AWB)
(Reklámsablon és reklámízű állítások törölve. Egyéb átfogalmazások. Változatai bővítve.)
{{nem semleges|reklám}}
[[Fájl:Ballantines logo.svg|300px|jobbra]]
 
A '''Ballantine's''' a világ[[Pernod Ricard]] egyik legnépszerűbb skót whiskyjewhiskymárkája, melyetmelynek titkos recept alapján, több mint 40kínálatába különböző maláta[[skót éswhisky|skót]] gabona[[kevert whiskybőlwhisky]]k kevernektartoznak.
 
==Története==
{{lásd még|Whisky#Története}}
[[Skócia|Skóciában]] [[1494]]-ben említik először a [[kelta]] nyelven „uisge beatha”, azaz az élet vize névre hallgató italt, majd [[1823]]-ban jelentős adócsökkentés mellett engedélyhez kötötték a whisky előállítását. 1827-ben alakultak az első, ma már világhírű lepárlóüzemek, mint például a George Ballantine ([[1807]]-[[1891]]) által [[Edinburgh]]-ban alapított vállalkozás. A fiai kezében tovább virágzó alkoholkereskedés [[1903]]-ban elnyerte a Royal Warrant kitüntető címet.
George Ballantine ([[1807]]-[[1891]]) 1827-ben alapította vállalkozását [[Edinburgh]]-ban. A fiai kezében tovább virágzó alkoholkereskedés [[1903]]-ban elnyerte a Royal Warrant kitüntető címet.
 
[[1919]]-ben a család eladta üzletét, az új tulajdonosok pedig sikeresen vették célba az [[Amerikai Egyesült Államok|USA]] piacait is. A szesztilalom dacára, az [[1930-as évek]] közepére már a Ballantine's-é volt a keleti part legjobb értékesítési hálózata. A [[1960|60]]-as években aztán a cég [[Európa|Európát]] is meghódította, a [[1970|70]]-es években pedig a keleti blokkban is a Ballantine's termékei voltak a legkeresettebb skót whiskyk. 2005-ben a Ballantine's a [[Pernod Ricard]] tulajdonába került.
 
A Ballantine's név mára jóla ismertvilág mindenlegismertebb whiskywhiskymárkái fogyasztó számára szerte aközé világontartozik.
 
==TípusaiVáltozatai==
*'''Ballantine's Finest:''' A Ballantine's Finest a világ egyik legnépszerűbb skót whiskyje, melyet titkos recept alapján, több mint 40 különböző maláta és gabona whiskyből kevernek. Fiatalos, minden alkalomhoz illő ital, kedvelői koruktól függetlenül aktív társasági életet élő férfiak és nők világszerte.
 
*'''Ballantine's Finest:''' a jelenlegi kínálat legrégebbi darabja, melyet eredeti formájában 1910-ben hoztak forgalomba. Több, mint 40 különböző [[malátawhisky|maláta-]] és [[gabonawhisky]]ből keverik.
*'''Ballantine's 12 éves:''' Az aranyszínű 12 éves Ballantine's selymesen lágy, a tökéletességig fejlesztett ízét számos legalább 12 évig érlelt whisky adja. A hosszú érlelés tökéletes ízharmóniát teremt, a nemes aromát elegáns palack és csomagolás rejti.
*'''Ballantine's 12 éves'''
 
*'''Ballantine's 17 éves'''
*'''Ballantine's 17 éves:''' A 17 éves Ballantine's whisky klasszikus receptje 75 évre tekint vissza. Mély és komplex ízvilága miatt a távol-keleti fogyasztók számára "a skót whisky". Ez a közepesen testes ital az igazi műértőknek kínál klasszikus, de mégis kivételes ízt. Nem csoda, hogy ez a whisky nyerte a legtöbb díjat a 17 éves whiskyk között.
*'''Ballantine's 21 éves'''
 
*'''Ballantine's 30 éves'''
*'''Ballantine's 21 éves:''' A kivételesen hosszú ideig érlelt 21 éves Ballantine's whisky sötét aranysárga színű, a sokéves érlelés következtében igen összetett, de könnyed ízű. Sokak számára ez a whisky a valódi skót whisky. Igazi, klasszikus ajándék ajánlat.
*'''Ballantine's 40 éves'''
 
*'''Ballantine's Limited:''' korlátozott mennyiségben készült kiadás, kormegjelölés nélkül
*'''Ballantine's 30 éves:''' A 30 éves Ballantine's whisky egy ritka és exkluzív skót whisky, amely Skócia legkiválóbb maláta whiskyjeinek keveréke, melyeket mind minimum 30 évig érlelnek tölgyfa hordókban. A 30 éves a legöregebb a Ballantine’s portfoliójában és a legtovább érlelt whiskyk között is ritkaság. Természetesen a legkiválóbb minőséget képviseli. Csak nagyon limitált mennyiségben kerül forgalomba.
*'''Ballantine's Brasil:''' [[zöldcitrom]]héjjal ízesített skót whisky. Ízesítése miatt az európai szabályozás értelmében nem viselheti a whisky nevet,<ref>[http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32008R0110:HU:NOT Az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete (2008. január 15.) a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról]</ref> így ''szeszes ital'' elnevezéssel kerül forgalomba.
 
==Források==
* [http://www.pernod-ricard-hungary.com/BALLANTINES_BLENDED_SKOT_WHISKY ForrásPernod Ricard Hungary]
{{források}}
 
==További információk==

Navigációs menü