„Kanazava” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
egy bájt törölve ,  6 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
}}
'''Kanazava''' [[Honsú]] szigetének nyugati részén megtalálható, [[Isikava prefektúra]] fővárosa Japánban.
 
==Általános adatok==
Kanazava a Japán-tenger partján fekvő város, melynek kiterjedése 988 négyzetkilométer. Népessége a 2010-es adatok alapján 462.478 fő. Átlagosan 989 fő négyzetkilométerenként. Éghajlata kontinentális nagy csapadékmennyiséggel, mely havonta több mint 125 milliméter. A téli hőmérséklet 0 és 10 fok között ingadozik, míg a nyári 20 és 30 fok között van.
A város jelenlegi polgármestere [[Jamano Jukijosi]] 2010 decemberétől.
 
==Történelem==
A város eredetileg az ősi [[Kaga prefektúra]] fővárosa volt, melyet 1488-tól egy buddhista szekta tartott uralma alatt, és kormányzott, mint önálló köztársaságot. Majd 1583-ban elfoglalta [[Maeda Tosiie]] [[Oda Nobunaga]] sógun egyik hadvezére, aki a Maeda klán akkori vezetője volt. Ezek után egy virágkor vette kezdetét Kanazavában. A rizstermelés megnövekedése miatt akkoriban Japán egyik leggazdagabb vidékei közé tartozott. A Maedák ennek köszönhetően pénzt tudtak áldozni a művészetek és mesterségek támogatására, így maradhatott fenn mai napig is a kanazavai lakktárgyak, az ''óhi-kerámia'', a ''kaga-júzen'' selyemfestés és sok más is. Illetve így maradhatott fenn a ''kaga rjóri'' konyha és a ''vagasi'' (japán édesség) hagyományos készítése. A város másik szerencséje, hogy a 2. Világháborúvilágháború keze nem ért el hozzá, így történelmi nevezetességei épen megmaradhattak az utókornak.
 
==Nevezetességek==
===Nagamacsi negyed===
A negyed a [[Szai folyó]] partján elterülő rész, itt sok hagyományos építésű utca és régi szentély található, melynek száma 70 körül van. Pár e közülük a '''Gannen-dzsi''', ahol a 17. századi költő, Basó is élt, az '''Akan-dzsi''' vagy más néven Macskatemplom (''Neko-dera''), melynek helyén régebben macskatemető volt, vagy a '''Daien-dzsi''', mely lenyűgöző zen kertjéről ismert. Itt található még a '''Mjórjú-dzsi''' vagy más néven a '''Nindzsa-templom''' (''Nindzsa-dera''), mely a folyóparttól nem messze áll. Az épületet 1643-ban fejezték be. Különlegessége, hogy labirintusszerű épülete számos rejtekajtót, lépcsőt, csapóajtót, alagutat és mintegy 21 titkos kamrát rejt magában, mivel egy ideig búvóhelyként is szolgált vész esetén. Főként ezért is nevezik Nindzsa-templomnak. Az álcázás művészetét (''nindzsucu'') gyakorlóakat nindzsáknak hívják, eredetileg a számukra alakították ki az épületet. A városrész egy másik nevezetessége a '''Kutani Koszen Gama Fazekasműhely''', mely kerámiáiról híres.
===Kenroku-en vagy Kenroku park===
Kanazava talán leghíresebb látnivalója, melyet Japán három legszebb kertjei közé sorolnak. (A másik kettő a Kairaku-en, mely Mitóban található és a Kóraku-en Okayamában.) Maga a neve azt jelenti, hogy „hat az egyben”, Kína egyik ősi kertjére utal, mely rendelkezett a tökéletesség hat tulajdonságával. (Ezek a nyugalom, a tágasság, a kifinomult tervezés, emelkedettség, a víz jelenléte és a gyönyörű kilátás.) A [[Kenroku-en]] kezdetben a kanazavai kastély kertjét képezte, de a 17. század során kibővítették, majd végleges méretét a 19. században érte el. A nép viszont 1871 előtt nem látogathatta. A kertben több mint 150 -féle fa nő (számuk eléri a 12 ezret). Parknak főleg azért nevezik, mert a nagy látogatottság miatt hiányzik belőle a japán kertekre jellemző nyugalom és meghittség. A parkot mai napig nagy gonddal tartják rendben.
Más látványosság, melyről még érdemes szót ejteni a '''Gjokuszen-en''' vagy Gjokuszen park, melyet Edo-korban alakítottak ki egy domb oldalán. Nem olyan népszerű, mint a Kenroku park, de nyugodt hangulata miatt gyakran látogatják. Az '''Ómicsó piac''' is ismert több száz üzletéről. Főleg a tenger gyümölcseit árulják itt, de más ételeket és használati tárgyakat is megtalálhatunk itt.
 
==Kultúra==
===Nakamura emlékmúzeum===
A múzeumban Nakamura Eisun, egy gazdag szakégyáros magángyűjteményének darabjait lehet megcsodálni, melyet folyamatosan cserélgetnek. Ezek a teaceremóniához elengedhetetlen kellékekből, kalligrafikus műalkotásokból, és hagyományos kézműves tárgyakból állnak. A kiállítás az Isikavai Prefekturális Művészeti Múzeum mögött helyezkedik el.
===Más látványosságok===
A '''Honda múzeum'''ban a Honda család fegyver- és műgyűjteményét, és régi háztartási tartozékokat lehet szemügyre venni. Egyik legérdekesebb darabja a „golyóálló” kabát. A '''21. századi kortárs művészeti múzeum''' egy ultramodern épület, mely 2004-ben nyitotta meg kapuit. Japán és nemzetközi festők alkotásairól híres. Időnként még zenés és táncos előadásokat is tartanak. Az '''Isikava-mon és várkastély''' 1580-ban épültek, és a Maeda klán sok nemzedékének szolgált lakóhelyként. Azonban egy időben a teljes épület megsemmisült, és így csak az 1788-ban újjáépített Isikava-mon emlékeztethet minket ama régi időkre. 2001-ben a várkastélyt is újjáépítették az eredeti favázas technikát használva. A '''Szeiszon-kaku''' villa is a Maeda család tulajdonába tartozott, melyet 1863-ban építetett a családfő. A szobákat pénzt nem kímélve stílusosan bútoroztatott be. És végül az '''Óhi kerámiamúzeum''', melyet a Csózaemon család alapított, és mai napig is ők vezetik. Neve onnan származik, hogy az első Csózaemon [[Óhi]] faluból származik, mely Kanazava mellett található, és ott csiszolta különleges kerámiamesterségét. A teaceremóniás edények, melyeket készít sötét tónusúak, és borostyán színű mázuk van.
===Fesztiválok===
'''Kagatobi Dezomesiki''': január elején tartják. Az eseményen önkéntes tűzoltók létrákon egyensúlyozva mutatnak be hagyományos tűzoltási módszereket. A fesztivál megkezdésekor jó pár pohárka szakét – rizsbort – is megisznak, hogy kibírják a téli hideget. A fesztivál eredete az Edo-korból származtatható, mikor is az akkori [[Kaga]] prefektúrában a fejedelmek 50-50 embert béreltek fel, hogy eloltsák a tüzeket. Mikor többször sikeresen eloltották azokat, ismertekké váltak, és meghívták őket Kanazavába, ahol bemutathatták tudományukat. Az ünnep ezt a hagyományt idézi fel.
'''Aszano-gava Enjúkai''': április második hétvégéjén ünneplik. Az [[Aszano folyó]] partján zenei előadásokat tartanak ilyenkor a gésák, illetve a Kaikaro teaházban mulatnak a résztvevők és vendégek. Az eseményt este tartják.
'''Hjakumangoku macuri''': június második szombatján van a főesemény, de 3 napon keresztül tartják. Az eseményen azt a napot ünneplik, mikor a tartomány éves rizstermelése először érte el az egymillió ''koku''t. (Ez kb. 150 ezer tonnát jelent.) A fesztiválon a lakók 16. századi ruhát öltenek. Az első napon (péntek este) lámpásokat úsztatnak le a folyón Aszano folyón, majd szombaton ''nó'' előadásokat tartanak, illetve szamuráj felvonulást rendeznek. Vasárnap teaceremóniát szerveznek a Kenroku parkban.
 
==Források==
* Bartlett Ray: Japán, Lonely Planet könyvsorozat. 2007, Park Könyvkiadó. 286-294 o.
* Bornoff Nicholas: Japán, National Geopraphic Traveler könyvsorozat. 2009, Geopraphia Kiadó. 178-181 o.
* [http://www.city.kanazawa.ishikawa.jp/index_e.html/ City of Kanazawa] {{en}}

Navigációs menü