„Tea (ital)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a (Kiemelt cikkek kategória eltávolítva (a HotCattel))
** [[Mézbokor]] ''(Honeybush):'' a ''rooibos''-szal rokon, szintén Dél-Afrikában élő növény, de annál kissé édesebb ízű.
** [[Lapacho]] (vagy másik nevén ''Taheebo):'' a [[brazília]]i őserdőkben élő vörös vagy bíbor [[lapacho fa]] kérgének (kambiumának) belső rétegéből készül, melyből sokféle gyógyhatású főzetet készítenek.
** [[Hibiszkusz]] vagy mályva: A hibiszkusz nemcsak gyönyörű növény, számos gyógyhatással rendelkezik. Gyümölcsteának alapanyaga, különleges aromája miatt. Azok közül is, akik ismerik jótékony hatásait, kevesen tudják, hogy enyhülést hoz a nyári melegben, hiszen kiválóan hűti a szervezetet. A hibiszkusz tea csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának esélyét is, és a kutatások szerinteszerint csökkenti a vérnyomást. Segíti az emésztőrendszer működését, köhögéscsillapító és köptető. Torokgyulladásra is alkalmazzák. A szakemberek szerint korlátlanul fogyasztható, ami a gyógynövényekről általában nem mondható el. Mivel a hibiszkusz magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, erősíti az immunrendszerszert. A szakirodalom vizelethajtó hatásáról is említést tesz. A hibiszkusz otthon, cserépben is termeszthető, de megvásárolható a gyógyszertárakban és gyógynövény szaküzletekben is filteres tea formájában.
[[Fájl:Tea Production 2007.png|jobbra|200px|bélyegkép|A teatermelés országonkénti megoszlása 2007-ben]]
* „[[Gyümölcstea]]”: nem egy adott növényre utal; ez összefogó neve azon főzeteknek, melyeket a tealevelekhez hasonlóan más növényi levelek, főként gyümölcsdarabok, néha virágszirmok forrázásával és áztatásával állítanak elő, különösen azokra használatos, melyek [[koffein]]t nem tartalmaznak.
46

szerkesztés

Navigációs menü