„Ordo senatorius” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
==A [[Római Köztársaság]] idején==
 
A [[plebejus]]ok harcainak eredményeképpen az [[i. e. 5. század]]ban a korábbi születési, zárt lovagrend a [[Servius Tullius|servius]]-i alkotmány következtében vagyoni cenzuson (ld. [[classis]]) alapuló renddé alakult, s plebejusok is egyre nagyobb számban bejuthattak oda. Ekkor a szenátorok formálisan kiléptek a lovagrendből és létrehozták az eleinte sokkal zártabb '''ordo senatorius'''t.
Kezdetben kevés lovagrendű tudott bejutni a szenátori rendbe, csak a köztársaság utolsó időszakában szaporodott meg az ilyen ''homo novus''-ok száma.
a [[Servius Tullius|servius]]-i alkotmány következtében vagyoni cenzuson (ld. [[classis]]) alapuló renddé alakult,
Szigorúan véve csak maguk a szenátorok számítottak a rend tagjainak, de a köznyelv odasorolta fiaikat is, annál is inkább, mert a szenátori helyek felszabadulás - apjuk halála - után csak nekik volt valós esélyük erre, hogy a következő cenzus idején a [[censor]] felvegye őket a szenátori névjegyzékbe.
s plebejusok is egyre nagyobb számban bejuthattak oda. Ekkor a senatorok formálisan kiléptek a lovagrendből
és létrehozták az eleinte sokkal zártabb '''ordo senatorius'''t.
Kezdetben kevés lovagrendű tudott bejutni a szenátori rendbe, csak a köztársaság utolsó időszakában
szaporodott meg az ilyen ''homo novus''-ok száma.
Szigorúan véve csak maguk a senatorok számítottak a rend tagjainak, de a köznyelv odasorolta fiaikat is,
annál is inkább, mert a senatori helyek felszabadulás - apjuk halála - után csak nekik volt valós
esélyük erre, hogy a következő census idején a [[censor]] felvegye őket a senator-i névjegyzékbe.
 
A rend tagjai viselték a legfőbb állami tisztségeket, a [[magistratus|magisztrátus]]-i hivatalokat, amelyek sorrendjét, minimális életkorát, a köztük lévő várakozási idővel a [[cursus honorum]] szabályozta. A rendbe való kerülés minimális feltétele a legalacsonyabb magistratusmagisztrátus, a [[quaestor]] tisztségének elnyerése volt. A fiúk előtt azután nyitva állt az út a többi tisztség elnyerésére.
 
A magasabb (''curulis''-i) magistratura-kmagisztratúrák elnyerésére azonban főleg az ősi [[curia]]-kba sorolt nemzetségek, az ún. ''[[gens|gentes maiores]]'' tagjainak volt mindaddig, amíg ők a császárkorra zömmel ki nem haltak. A magistraturamagisztratúra-viseltek egy elkülönült csoportot alkottak a renden belül, ők voltak a ténylegesen a hatalmat kezükben tartó ''nobiles'' (nemesek).
 
==A [[principatus]] idején==

Navigációs menü