„Munkanélküliség” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Munkanélküli szócikk szövegének bedolgozása
(A Munkanélküli szócikk szövegének bedolgozása)
Általában elmondható, hogy a munkanélküliség úgy egy-egy szektorban, mint az egész nemzetgazdaságban a gazdaság növekedésével fordított arányban változik: a [[GDP]] növekedése csökkenti, a recesszió (visszaesés) pedig növeli az állástalanok számát. [[Arthur Melvin Okun|Arthur Okun]] amerikai közgazdász ezt a tapasztalati tényt [[modell (tudomány)|modellformába]] öntötte. Véleménye szerint a GDP-nek a potenciális GDP-től (attól a GDP-től, ami akkor állna fenn, ha a gazdaságban nem lennének ingadozások) való 3%-os eltérése 1%-os, ellentétes irányú elmozdulást okoz a munkanélküliségi rátában.
 
== LásdA mégmunkanélküli ==
 
* [[Munkanélküli]]
'''Munkanélküli'''nek hívunk minden olyan személyt, aki egy adott időpontban képes és akar dolgozni, mégsem talál munkát. Annak meghatározása, hogy ki a munkanélküli, viszont nem ilyen egyszerű. Gazdasági, szociológiai és szociálpolitikai értelemben más és más munkanélküli megfogalmazások léteznek. Szociálpolitikai megközelítésben a munkanélküliek a [[hátrányos helyzet]]űeknek azon csoportja, akik nem bizonyultak elég erősnek a munkából származó jövedelemért folytatott harcban, és így munka nélkül maradtak.<ref>[http://www.3sz.hu/jm/Szakmai+anyagok/5)Benedek+Laci.htm Benedek László: Tanácsadás munkanélkülieknek]
== Munkanélküliség típusai ==
</ref> [[Munkanélküliség]]ükből következik, hogy nem rendelkeznek jövedelemmel, így gyakran megélhetési gondjaik vannak. Ezen az állam – a törvény által előírt ideig – a munkanélküli segéllyel és más munkanélkülieket támogató programokkal igyekszik segíteni.
 
Mindenkire '''bejelentési kötelezettség''' vonatkozik, aki elvesztette a munkáját. Ennek elmulasztása jelentheti azt is, hogy a munkanélküli személy nem lesz jogosult a támogatásokra.
 
*== [[Munkanélküli]] támogatások ==
A '''munkanélküli ellátásnak''' négy fő fajtáját különböztetjük meg:
* álláskeresési járadék,
* álláskeresési segély,
* költségtérítés és
* vállalkozói járadék.
== MunkanélküliségA munkanélküliség típusai ==
=== Abszolút munkanélküliség ===
A társadalomban egy adott régióban a munkát keresők száma nagyobb, mint a munkahelyek száma. Kitörési lehetőség csak munkahelyteremtéssel, addig is segélyezéssel és közmunkaprogramokkal.
Hosszú távú történelmi folyamat, a munkahelyek technológiai fejlődése, általában az iparban és a mezőgazdaságban (gépesítés).
=== Konjunkturális munkanélküliség ===
Rövid távú ingadozások eredménye; recesszióba, stagnálásba, a legrosszabb esetben válságba torkollik.
 
=== Tartós munkanélküliség ===
Hosszú távú, legalább 12 hónapja tartó állástalanság.
=== Speciális típusoktípusai ===
* ifjúsági munkanélküliség;
* női munkanélküliség;
* kisebbségi munkanélküliség
 
== Források és jegyzetek ==
{{források}}
 
== Külső hivatkozások ==
*http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/23het/kozgaz/kozgaz23.html
*[http://www.tappenz.info Táppénz Információ]
*[http://www.munkanelkuli.com Információk Munkanélkülieknek]
 
[[Kategória:Munkaerőpiac]]
[[Kategória:Makroökonómia]]
[[Kategória:Munkaerőpiac]]

Navigációs menü