„Palermói kő” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
-sajnos 2x
a (WP:FELÉP szerinti fejezet cím AWB)
(-sajnos 2x)
|egyéb =
}}
A '''palermói kő''' a legkorábbi [[Ókori Egyiptom|egyiptomi]] évkönyv feljegyzéseit megörökítő hatalmas [[diorit]] vagy fekete [[bazalt]]<ref>Pontos meghatározást nem végeztek, így a forrásokban mindkettő szerepel.</ref> kőtábla töredéke. Feltehetőleg a legrégebbi ókori egyiptomi történelmi szöveg. Eredetileg valószínűleg 2,2 méter hosszú, 0,61 méter széles és 6,5&nbsp;cm vastag lehetett, de nagy része hiányzik.<ref>A teljes rekonstrukció [http://www.catchpenny.org/thoth/Palermo/index.htm itt látható], a legutolsó képen.</ref> Jelenleg hét töredéke ismert, közülük a legnagyobbat [[1866]] óta a [[Palermo|palermói]] régészeti múzeum őrzi, nevét is innen kapta. Ez a töredék 43,5&nbsp;cm magas és 25&nbsp;cm széles, sajnos mindegyik oldalán hiányos. A kő eredeti helye nem ismert, az adhat némi támpontot, hogy egyik töredékét [[Memphisz]]ben találták meg.
 
== Tartalma ==
A tábla egyik oldalán a legrégebbi időktől a [[IV. dinasztia|IV. dinasztiáig]] terjedő, a másikon az [[V. dinasztia]] uralkodási ideje alatt történt események évkönyvi adatai vannak feljegyezve. Az események felsorolása (elsősorban kultikus cselekmények, építkezések, egy-egy hadi vállalkozás stb.) az V. dinasztia korához közeledve egyre bővebbé válik. A ránk maradt részen a dinasztikus, történeti kort megelőző időkből [[Alsó-Egyiptom|alsó-egyiptomi]] uralkodóknak szájhagyomány útján megőrzött nevei szerepelnek, minden közelebbi megjegyzés nélkül. Párhuzamos sorok közt, az „év” hieroglif jele által elválasztott rubrikákban találhatóak a történeti kor uralkodóinak egy-egy uralkodási évéhez fűződő események. A felsorolások alatt vonással elválasztva szerepelnek a [[Nílus]] vízmagasságának adatai is, mint Egyiptom életében jelentős eseménynek megörökítése.
 
A kő minden bizonnyal egyike volt azoknak a dokumentumoknak, melyek segítségével [[Manethón]] összeállította dinasztikus kronológiáját. Sajnos azAz első két dinasztiára vonatkozó sok adat a szöveg töredékes volta miatt elveszett.
 
== Töredékei ==

Navigációs menü