„HŽ 1142 sorozat” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (XXXX-as évek típusú link javítása AWB)
| állandó teljesítmény = 4400 kW
}}
A '''HŽ 1142 sorozat''' a [[Hrvatske željeznice|Horvát Vasút]] (HŽ) univerzális Bo’Bo’ [[tengelyelrendezés]]ű [[villamosmozdony]]a. Az első [[tirisztor]]os szabályzású villamosmozdony-sorozat, amit [[Horvátország]]ban - az akkori [[Jugoszlávia|Jugoszláviában]] - fejlesztettek és gyártottak. A mozdony terveit a [[HŽ 1141 sorozat]]ra (korábbi JŽ 441 sorozat) alapozták, de a kor technikai követelményeinek megfelelően sokkal erősebb és modernebb mozdonytípust szerkesztettek.
 
== Története ==
Az [[1980-as évek]] elején a jugoszláv vasút ([[Jugoszláv Vasutak|JŽ]]) belgrádi igazgatósága a [[JŽ 441.7 sorozat]]nál (most [[HŽ 1141 sorozat]]) korszerűbb mozdonyt keresett, amely abban az időben a legmodernebb mozdonya volt a vasútnak. A [[Končar]] gyár együtt működve a [[Janko Gredelj]] gyárral, megtervezte és leszállította a JZ számára a prototípust [[1981]]-ben. Néhány év tesztelés után a vasút további 15 mozdonyt rendelt a gyártól, amelyek [[1984]] és [[1989]] között készültek el. A '''HŽ 1142 sorozat'''ú mozdony 2400 kW-os villamosfékkel, automatikus megállítórendszerrel és rádióval van felszerelve.
 
Az [[1980-as évek]] végén a [[szarajevó]]i igazgatóság (most [[Bosznia-Hercegovinai Vasutak]]) nagy érdeklődést mutatott a típus iránt. Öt mozdonyt kívánt beszerezni, azonban ezt a [[Boszniai háború]] megakadályozta.
 
== A HŽ 1142 Magyarországon ==
A HŽ a horvát államadóságállamadósság ellenértékeként a [[Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium Vasúti Főosztálya|Magyar Államvasutaknak]] 5 db villamosmozdonyt adott át, hogy a [[Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium Vasúti Főosztálya|MÁV]] a saját vonalain üzemeltesse. A mozdonyok erre az időszakra (1997-2001) [[Dombóvár]]ra lettek állomásítva, a [[Budapest–Dombóvár–Pécs-vasútvonal|Budapest-Pécs]] és a [[Dombóvár]]-[[Nagykanizsa]] vonalon közlekedtek.<ref>http://gigant.chem.elte.hu/pic/cr/electric/1142/index_hu.html</ref>
 
== Források ==

Navigációs menü