„Csontritkulás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
→‎Ásványi anyag pótlás: korr> 2000 NE D-vitamin
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (→‎Betegségek: eliras jav., korr, kieg., linkek)
a (→‎Ásványi anyag pótlás: korr> 2000 NE D-vitamin)
gondoskodás a szükséges kalcium- és D-vitaminbevitelről
 
A klimaxon túl lévő nőknek napi min. 1200 mg kalciumra és 4002000 NE (nemzetközi egységnyi) [[Vitaminok#D-vitamin|D-vitaminra]] van szükségük. Azoknak, akik nem kapnak hormonpótló kezelést, vagy akik rendszeresen szedtek szteroidokat, a minimális kalciumszükségletük 1500 mg. 65 éves kor fölött már mindenkire ez a mennyiség vonatkozik.
A kalciumkészítmények alkalmanként székrekedést okozhatnak. Ez esetben több folyadékot kell inni, és rostokban gazdagabb táplálkozásra kell áttérni. A kalcium-foszfát és a kalcium-citrát jóval kevésbé okoz székrekedést, mint a többi kalcium-só, ezért az sem mindegy, milyen terméket választunk a kalciumpótláshoz.
Azoknak, akik nem kapnak hormonpótló kezelést, vagy akik rendszeresen szedtek szteroidokat, a minimális kalciumszükségletük 1500 mg, a D-vitaminé pedig 800 NE naponta. 65 éves kor fölött már mindenkire ez a mennyiség vonatkozik.
A súlyosabb esetekben szükség lehet rendszeres gyógyszeres hormonkezelésre is.
A kalciumkészítmények alkalmanként székrekedést okozhatnak. Ez esetben több folyadékot kell inni, és rostokban gazdagabb táplálkozásra kell áttérni. A kalcium-foszfát és a kalcium-citrát jóval kevésbé okoz székrekedést, mint a többi kalcium-só, ezért az sem mindegy,milyen terméket választunk a kalciumpótláshoz.
A súlyosabb esetekben szükség lehet rendszeres gyógyszeres hormonkezelésre is.
 
===Kalciumban gazdag ételek===

Navigációs menü