„Floém” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Dexbot (vitalap | szerkesztései)
a Removing Link FA template (handled by wikidata)
a A(z) Stem-cross-section2_hu.jpg nevű fájlt INeverCry törölte a Commonsból: „Copyright violation, see commons:Commons:Licensing
10. sor: 10. sor:


== Struktúra ==
== Struktúra ==

[[Fájl:Stem-cross-section2 hu.jpg|frame|[[Zárvatermő]] szár [[keresztmetszet]]i képei, rajtuk az elsődleges és másodlagos [[xilém]] és floém<ref>[http://www.hydroponicist.com Winterborne J, 2005. ''Hydroponics - Indoor Horticulture'']</ref>]]
A floémszövetet kevésbé specializált, magvas [[parenchima]]sejtek, rostacsőelemek vagy rostasejtek, valamint [[kísérősejt]]ek (továbbá [[rostsejt]]ek, [[albuminsejt]]ek, [[szklereida|szklereidák]]) alkotják.
A floémszövetet kevésbé specializált, magvas [[parenchima]]sejtek, rostacsőelemek vagy rostasejtek, valamint [[kísérősejt]]ek (továbbá [[rostsejt]]ek, [[albuminsejt]]ek, [[szklereida|szklereidák]]) alkotják.



A lap 2014. október 21., 03:18-kori változata

Len szárának keresztmetszete:
1. Bélszövet,
2. Protoxilém,
3. Xilém I,
4. Floém I,
5. Szklerenchima,
6. Kéreg,
7. Epidermisz

Az edényes növényekben a floém (phloem) vagy háncsrész a két szállítószövet egyike – a xilém vagy farész a másik. A floém szó a görög φλόος (floosz) szóból származik, ami kérget jelent; és valóban, fás szárú növények esetében a kéreg legbelső rétege a floém. Fő feladata a fotoszintézis során létrejött, vízben oldható szerves tápanyagok (asszimilációs termékek, különösen a szacharóz) szállítása, transzlokációja a növényben.

Struktúra

A floémszövetet kevésbé specializált, magvas parenchimasejtek, rostacsőelemek vagy rostasejtek, valamint kísérősejtek (továbbá rostsejtek, albuminsejtek, szklereidák) alkotják.

Rostacsövek

A harasztoknál, nyitvatermőknél a hosszúra nyúlt, hengeres rostasejtek nem állnak össze rostacsövekbe. Minden sejtfalban rostamező, kisméretű rostapórusok találhatók.

A zárvatermőknél a rostasejtek (itt: rostacsőelemek) fuzionálva rostacsövet alkotnak. A rostacsőelemek kapcsolódó harántfalai a lukacsos rostalemezek. Az oldalfal is lehet rostamező, ahonnan plazmafonalak (plazmodezmák) mennek át a szomszédos sejtekbe. A rostacsőtagok mellett kísérősejtek vannak (általában, de nem mindig egy rostacsőtaghoz egy kísérősejt tartozik).

Források

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Phloem című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.