„Szmegma” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Bot: 30 interwiki link áthelyezve a Wikidata d:q156102 adatába)
 
== Férfi szmegma ==
Férfiak által termelt szmegma nedvesen tartja a makk felületét és közösülés alkalmával kenőanyagként szolgál. Korábbi elképzelés szerint ez a makk-&nbsp;tövi faggyúmirigyek, a Tyson-féle mirigyek terméke lenne, de erre bizonyítékot nem találtak. Egy újabb álláspont szerint<ref>Wright, Joyce (September 1970). "How smegma serves the penis: Nature's assurance that the uncircumcised glans penis will function smoothly is provided by smegma.". Sexology (New York) 37 (2): 50–53. [http://www.cirp.org/library/normal/wright1Hogyan szolgálja a szmegma a hímvesszőt: A természet gondoskodik a körülmetéletlen hímvesssző sima működéséről/.]</ref> a férfi szmegma a fityma belső felületét takaró mikroszkópikus kidudurodásokból ered az ezekből folyamatosan leváló élő sejtek elzsírosodásával. Prakesh <ref>Parkash, Satya; K. Jeyakumar, K. Subramanya, S. Chaudhuri (August 1973). "Human subpreputial collection: its nature and formation". Journal of urology 110 (2): 211–212. PMID 4722614 Emberi fityma-alatti váladék: mi ez és mire szolgál?</ref> analizálta a váladékot és azt találta, hogy annak 26.6&nbsp;%-a zsiradék volt, 13.3&nbsp;%-a fehérje, ezenkívül elhalt hámsejtek, szkvalén, here-, valamint mellékhere-váladék, mások lizozimet (egy baktériumoktól védövédő hormont) és andoszteront (nemi hormont) is találtak. Wright szerint gyerekkorban szmegma csak gyéren képződik, bár a fityma felületét már borítja hámsejtréteg. Kamaszkorban a szmegmaképződés felgyorsul a teljes nemi érettség koráig, felnőttkorban eléri maximumát, amikor nemi kenőanyagként szolgál, öregkorban pedig lelassul, majd csaknem teljesen leáll.
 
== Szmegma és egészség ==
A szmegmát még az évszázad elejéig sokan úgy tekintették, mint egészségre káros anyag. Ezt a nézetet csak [[2006]]-ban döntötték meg<ref>Van Howe, RS; FM Hodges (October 2006). "The carcinogenicity of smegma: debunking a myth". Journal of the European academy of dermatology and venereology 20 (9): 1046–1054. doi:10.1111/j.1468-3083.2006.01653.x. PMID 16987256. [http://www.cirp.org/library/disease/cancer/vanhowe2006] A szmegma rákokozó hatása: egy mitoszmítosz-maszlag megdöntése</ref>. A szerzők 75 irodalmi mű idézésével megvizsgálják az eddig felhozott érveket a szmegma rákokozó létének kimutatására. Ezeket kiértékelve leszögezik, hogy az érveknek hiányoznak megfelelő alapjai és a szmegma nem okoz rákos megbetegedést.
 
 
== Hivatkozások ==
 
== Megjegyzés ==
Ez a cikk adatait az angol nyelvünyelvű wikipédia [[:en:Smegma]] című lapja 2012. octóberoktóber 8.-ikiai adataiból ill. annak angolnyelvűangol nyelvű hivatkozásaiból vette.
 
{{csonk-biológia}}

Navigációs menü