„Vipava-völgy” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „A '''Vipava-völgy''' (szlovén nyelven: Vipavska dolina, németül: Wippachtal, olaszul: Valle del Vipacco) a Vip…”
 
4. sor: 4. sor:


== Földrajza ==
== Földrajza ==
A Vipava-völgy egy keskeny völgy, amely a Friuli alföld és Közép-Szlovénia között fekszik és egyúttal fontos közlekedési folyosót képez Észak-Olaszország és [[Közép-Európa]] között. A völgytől északra a [[Trovo-fennsík]] helyezkedik el, míg délre a [[Karszt-fennsík]] található, valamint a keskeny Branica-völgy, amely a Vipava-völgy geológiai alegységének számít. A völgyet a Vipava-folyóról nevezték el. a legjelentősebb város a környéken [[Ajdovščina]]. [[Ajdovščina]], [[Vipava (város)|vipava]], [[Nova Gorica]], [[Renče-Vogrsko]] és [[Miren-Kostanjevica]]. [[Savogna d'Isonzo]] és [[Gorizia megye]] szintén a völgyben fekszenek, ám már a határ olasz oldalán.
A Vipava-völgy egy keskeny völgy, amely a Friuli alföld és Közép-Szlovénia között fekszik és egyúttal fontos közlekedési folyosót képez Észak-Olaszország és [[Közép-Európa]] között. A völgytől északra a [[Trovo-fennsík]] helyezkedik el, míg délre a [[Karszt-fennsík]] található, valamint a keskeny Branica-völgy, amely a Vipava-völgy geológiai alegységének számít. A völgyet a Vipava-folyóról nevezték el. a legjelentősebb város a környéken [[Ajdovščina]]. [[Ajdovščina]], [[Vipava (város)|Vipava]], [[Nova Gorica]], [[Renče-Vogrsko]] és [[Miren-Kostanjevica]]. [[Savogna d'Isonzo]] és [[Gorizia megye]] szintén a völgyben fekszenek, ám már a határ olasz oldalán.


A Vipava-völgy további öt mikrorégióra bontható fel <ref>{{cite web|url=http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/URSKA/Posebni_kmetijski/Specifikacija_-_Vipavski_prsut.pdf:|title=Specifikacija Vipavski prsut|accessdate=14-10-02}}
A Vipava-völgy további öt mikrorégióra bontható fel <ref>{{cite web|url=http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/URSKA/Posebni_kmetijski/Specifikacija_-_Vipavski_prsut.pdf:|title=Specifikacija Vipavski prsut|accessdate=14-10-02}}

A lap 2014. október 2., 08:28-kori változata

A Vipava-völgy (szlovén nyelven: Vipavska dolina, németül: Wippachtal, olaszul: Valle del Vipacco) a Vipava-folyó völgye Nyugat-Szlovéniában, a szlovén partvidéken. A völgytől keletre fekszik Podanos település, míg nyugatra a szlovén-olasz határvidék található. A környék legnagyobb városai Ajdovščina és Vipava.

Podanos település látképe a Vipava-völgyben


Földrajza

A Vipava-völgy egy keskeny völgy, amely a Friuli alföld és Közép-Szlovénia között fekszik és egyúttal fontos közlekedési folyosót képez Észak-Olaszország és Közép-Európa között. A völgytől északra a Trovo-fennsík helyezkedik el, míg délre a Karszt-fennsík található, valamint a keskeny Branica-völgy, amely a Vipava-völgy geológiai alegységének számít. A völgyet a Vipava-folyóról nevezték el. a legjelentősebb város a környéken Ajdovščina. Ajdovščina, Vipava, Nova Gorica, Renče-Vogrsko és Miren-Kostanjevica. Savogna d'Isonzo és Gorizia megye szintén a völgyben fekszenek, ám már a határ olasz oldalán.

A Vipava-völgy további öt mikrorégióra bontható fel <ref>Specifikacija Vipavski prsut. (Hozzáférés: 2014. október 2.)

  • Alsó-Vipava-völgy, a Gorizia-síksággal (szlovén neve: Spodnja Vipavska dolina z Goriško ravnino);
  • Közép-Vipava-völgy (szlovén nevén: Srednja Vipavska dolina);
  • Felső-Vipava-völgy (szlovénül: Zgornja Vipavska dolina);
  • Vipava-dombság (szlovén nevén: Vipavska brda); és a
  • Branica-völgy (szlovénül: Braniška dolina)

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vipava Valley című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források