„Királyi Művészeti Akadémia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
+bevezető mondat; javítások
a (Bot: interwikik eltávolítása (Wikidata))
a (+bevezető mondat; javítások)
[[Fájl:Burlington House-Courtyard.jpg|bélyegkép|jobbra|300px| Királyi Művészeti Akadémia a Burlington-házban]]
'''Királyi Művészeti Akadémia''' ({{ny-en|Royal Academy of Arts,}}) művészeti intézmény [[London)]]ban, amelynek székhelye a [[Burlington House]] épületében található.
 
A Királyi Művészeti Akadémiát [[III. György brit király]] alapította [[1768]]-ban. A kezdeti időszakban a [[Pall Mall]]en volt egy kisebb székháza, majd megkapták a Somerset-házat. Szerettek volna egy végleges elhelyezést a Trafalgar téren egy épületben a [[National Gallery (London)|National Galleryvel]] (Nemzeti Képtár), de ez nem valósulhatott meg, mert a Nemzeti Képtár maga is helygondokkal küzdött, gyűjteményei sokasodtak, s bővíteni kellett az épületet.
 
A Királyi Művészeti Akadémia oktatással foglalkozik és kiállításokat rendez. [[1769]] óta építész-, szobrász- és festőiskolát tart fenn. [[1868]]-ban, fennállásának 100. évfordulóján méltó épületet kapott működéséhez, a Burlington-házat.
Lord Burlington építette magának saját tervei alapján [[neoreneszánsz]] stílusban [[1695]]-[[1743]]1695–1743 közt. A házat és a hozzátartozóhozzá tartozó kertet [[1854]]-ben vásárolta meg az állam és bővítette, ráépített egy emeletet és megtoldatta két szárnyépülettel, s terveztettek hozzá [[Sidney Smirk]] által egy viktoriánus homlokzatot . Most a Királyi Művészeti Akadémia éppen az eredeti Burlington-ház épületrészben tevékenykedik.
 
A Királyi Művészeti Akadémia első elnöke korának híres arcképfestője, Sir [[Joshua Reynolds]] (1723-17921723–1792) volt.
 
== A Királyi Művészeti Akadémia elnökei 1798-tól ==

Navigációs menü