„Frontember” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Visszavontam 176.63.187.127 (vita) szerkesztését (oldid: 15116985)
(Visszavontam 176.63.187.127 (vita) szerkesztését (oldid: 15116985))
A '''frontember''' a magyar zenei sajtóból elterjedt kifejezés zenekarok, együttesek azon tagjának megjelölésére, aki a színpad elején (at the front, innen a kifejezés) szerepel és az együttes tagjai közül a legnagyobb figyelmet kapja a sajtó és a közönség körében. Általában énekes, de lehet hangszeres [[szólista]] is.
 
Nem azonos a jelentése a [[zenekarvezető]]vel, még ha bizonyos együtteseknél a két poszt ugyanazt a személyt is jelentheti. Egy személy a frontembere és a vezetője például az [[Edda Művek]]nek ([[Pataky Attila]]), a [[Skorpió (együttes)|Skorpió]]nak ([[Frenreisz Károly]]); ˙[[One Direction-nek (eggyüttes)]] ([[Harry Styles]]); vagy a [[Hungária (együttes)|Hungáriának]] ([[Fenyő Miklós]]); ugyanakkor más (volt) a frontember és a zenekarvezető az [[Illés-együttes]]ben ([[Szörényi Levente]], illetve [[Illés Lajos (zenész)|Illés Lajos]]), a [[Piramis (együttes)|Piramisban]] ([[Révész Sándor]], [[Som Lajos]]) vagy a [[Karthago]]ban ([[Takáts Tamás]], [[Szigeti Ferenc (zenész)|Szigeti Ferenc]]).
 
A zenei együttesek egy része nevében is kifejezésre juttatja a frontembert (például Herman's Hermits, [[Gerry and the Pacemakers]]), míg más együttesek arra törekednek, hogy tagjaik hasonló figyelmet kapjanak, tehát nem emelnek ki senkit frontemberként (például [[The Beatles]]). A frontember kiemelése esetenként konfliktusok forrása lehet az együttesen belül; gyakran előfordul, hogy az ilyen rivalizálás vesztesei kiválnak és önálló együttest alapítanak, ahol a frontemberi pozíciót megszerzik.

Navigációs menü