„Bors Jenő” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Élete: bővítés
(→‎Élete: bővítés)
(→‎Élete: bővítés)
A könnyűzenei kiadáspolitika végig őrlődés volt a pártvezetés és az előadók között. Leghangosabb ellenségeit itt szerezte. [[Szörényi Levente]] ''[[Utazás (album)|Utazás]]'' c. lemezének, illetve [[Koncz Zsuzsa (előadóművész)|Koncz Zsuzsa]] ''Ha én rózsa volnék''-dalának „betiltása” után óvatossá vált, ami oda vezetett, hogy poplemezeknél személyesen láttamozta, olykor átfogalmaztatta a szövegeket.
 
Az 1970-es évek elején indult rendkívül tehetséges muzsikusnemzedékből (pl. [[Kincses Veronika]], [[Kocsis Zoltán]], [[Perényi Miklós (gordonkaművész)|Perényi Miklós]], [[Ránki Dezső]], [[Sass Sylvia]], [[Takács Klára (operaénekes)|Takács Klára]], az ekkorra beérő [[Liszt Ferenc Kamarazenekar]]) kiválasztott 15–20 nevet, akiket a következő két évtizedben a Hungaroton menedzselt a lemezpiacon. Jól mérte fel, hogy kik az „exportképes” művészek. Az ő felvételeik tartották el a céget. Létfontosságú volt a devizabevétel a nyugat-német alapanyag folyamatos beszerzéséért, a műszaki fejlesztésért.
 
1976-ra tudta kilobbizniakilobbizni a saját gyártóüzemet [[Dorog]]on. Ezzel sikerült a minőséget világszínvonalúra, a termelést évi 10 millió hanghordozóra növelni. A nyolcvanas években Bors és a vállalat nemzetközi megbecsülése a csúcsára jutott. Innen már csak egy „multihoz” csatlakozva lehetett volna továbblépni, de ekkor jött a [[Rendszerváltás Magyarországon|rendszerváltás]], és a felálló [[Antall-kormány]], egy elégedetlen csoport hatására leváltotta (nyugdíjazta) az akkor még állami vállalat éléről. Ekkor sok, korábban vele ellenséges, sértett művész is a pártjára állt.
 
Lendülete ekkor még nem tört meg. Saját céget alapított Quint Hanglemezkiadó Kft. néven. 1992-ben ezzel sikerült a korábban tervezett [[EMI]]-fúzió. (Itt megjelentette a [[Beatrice]] szocializmus idején vállalhatatlan felvételét.) Hét évig vezette vállalkozását, aztán fáradtságra hivatkozva visszavonult.
 
==Források==

Navigációs menü